ТВОЕТО МЯСТО, ТВОИТЕ ХОРА! SOFIA RAP FEST’22.

ТВОЕТО МЯСТО, ТВОИТЕ ХОРА! SOFIA RAP FEST’22.

Под лозунга „Твоето място, твоите хора!“ – SOFIA RAP FEST се завърна с 29 от любимите ни местни хип-хоп артисти и два емблематични колектива, посветени на графитите и уличното изкуство в България.

Събота, 18 юни. В Арена София е слънчево, с лека купеста облачност, а колодрумът е превърнат в атракцион, в който има по нещо за всички любители на хип-хоп културата. Освен зашеметяващия лайн-ЪП, организаторите ни бяха подготвили и платна за най-запалените графитаджии, които искат да си подраскат, полянка за посядане и игра на хек, будка с мърч с тениски и дискове на любими изпълнители, както и вкусни бургери и скара за най-гладните.    

Откриваме фестивала точно в 14 ч. със сет на DJ Akasha. Младата и амбициозна любителка на аналоговия звук и винила е лауреат на българската хип-хоп сцена, тя e една от малкото жени, посветили се на turntabalism-a в България. До нея зад пулта е и друг БГ гигант, отдаден на хип-хопа от далечната 1995 г. Още от ранните си години, STARTERAs оглавява една от първите рап групи в България, а именно Х-TEAM. Заедно с DJ Akasha, двамата диджеи пускаха точните бийтове за звездната нощ. 

Първият МС, който се качва на сцената, е Djaany, част от Kartela Records. Djaany е млад рапър, който потъпква с римите си и настъпва абсолютна „ЖЕГА“. Наред след него е DA4EV. След това слушаме Fyre, който се самоопределя не като MC, a като МеСия. Сцената започва да гърми от тежките лирики на ANT!. След това са L!R! + Srichka, които „На Магия“ забъркват силно, словно дуо. Веднага след това, сцената е преотстъпена на Local Zone

Към средата на забавата се появяват и Keranov & JAY, които умело съчиняват рими на дебело. C-lyric са новороден лейбъл и от своя страна те не остава назад, със своя „фънки“ жилищен рап. Ума и Дума не са непознати за феновете на БГ рапа, те са меломани, които представят хармонична, интелигентно поднесена, цензурирана и свежа музика. Веднага след това са Flex и Gro. 

Към средата на феста, вече във вихъра на купона слушаме Fogg, 5 o’clock и WLD, които умело придават ритъм на поезията си. Колодрумът започва да прилича на зрелищно шоу, на което се размятат микрофони, дръзки рими и лирики от EBMC и IMP, които ни изпяват „Кръговрат“ и „ПКЛ“. Настроението е още по-приповдигнато, когато Sesse се качва на сцената. Продължаваме забавата с Homelesz и SplitKid, които си размятат рими в двутактов бийт.

След него се качват FARS, които не изневериха на себе си и ни заляха с познати и любими тракове.  След това на сцената са Tha Crew и секси вокалистката им. Идва ред и на Atila, който лирически пропагандира. Ето, че дойде време и за FOOTPRINTZ, крюто е в пълен състав и бушува на сцената. ВОВО ни зарадва с R&B звучене, а NDOE заложи на старото си звучене с „Ше дойдеш ли с мен“ и „Аре на бас“.   

Към финала на феста на сцената се качват и организаторите – The Top Stoppers, които ни изпяват любими песни и показват как „машината работи на високи обороти“. Последният акт бе на BADCASТ, който подобаващо закри феста без аналог. Дългоочакваното събитие се проведе под звуците на качествен БГ МС-ing, цветни графити, много бийтове, ремикси, брейк танци и свежо лятно настроение.

Автор: Мария Рачинска

Фото: Кристиян Долчинков