The Toasters в Mixtape 5

the toasters

The Toasters в Mixtape 5

Рано сутринта се събуждам и си препичам филийката на тостера, но всичко правя механично, без да влагам мисъл, защото в главата ми е само вечерта от вчера: тромбон, китари, барабани и ска музика…

The Toasters и друг път са забивали в България, но всеки път е различно. Затова решихме и този път да не пропускаме колоритната ска група. Връхлетяхме в A Side на Mixtape 5. Малката зала се пръскше по шевовете. Още от вратата тълпата те поглъщаше и става мисия невъзможна да се види групата, само музиката кънтеше от всякъде. Пробихме си път и попаднахме най-отпред пред сцената.

The toastersПогото се разгръщаше и завихряше лека блъсканица на всякакви хора. Гуменки се настъпваха и ризи се блъскаха. Учудващо или не, до човека с пънкарския гребен се мяркаха и един, двама с вратовръзки.  

В първия момент групата ми се видя леко отегчена, въпреки лудницата, добрия звук и перфектното изпълнение. Може би непоносимата жега в претъпканото пространство си казваше своето. Струваше ми се, че дори китаристът искаше да излезе за глътка въздух, но пък колегата му Том (с тромбона) се раздаваше като за последно и еуфорията му се сля с тази на публиката. Няколко фена вече летяха във въздуха (колкото и малко да беше той) и тълпата ги понесе на ръце.

Съставът на групата се е променял многократно през годините, непрекъснато нови хора идват и други си отиват, но това не пречи на групата да върви напред. Може би и затова феновете на The Toasters непрекъснато се увеличават. Вокалистът (Robert Hingley) е с бандата от самото им начало, може би, всъщност не знам, но по леко побелялата му коса има белези от много концерти и изминати километри на няколко континента. Този август The Toasters отиват на турне в САЩ и ще презаредят с яката си музика и странните американци…

Но вчера бръмчаха на българска земя. Естествено публиката в Mixtape 5 не искаше да пусне The Тoasters да си тръгнат и те излязоха и забиха още няколко ска парчета на бис. След това нарамиха раници и потеглиха на някъде в нощта. Може би са продължили да купонясват до сутринта с балкански бири и презаредени са потеглили на сутринта към Букурещ, където е следващият им концерт… Със сигурност скоро пак ще дойдат в София, защото, както си знаем, тук хората знаят как да се забавляват най-добре.