Oratnitza: Alter Ethno се отличава с изцяло нова концепция и звук

Oratnitza: Alter Ethno се отличава с изцяло нова концепция и звук

Ако се чудиш къде се е завряло алтер егото ти, опитай да го преоткриеш по време на представянето на последния албум на Oratnitza – Alter Ethno. Препоръчително е да се настроиш от сега на вълната. Предлагаме да го направиш като почерпиш информация от извора и прочетеш следващите няколко реда. 🙂

Ан: Здрасти, гледаме и слушаме, пак много вселени са се завъртели около вас – нови проекти, представяне на трети албум, национално турне. Кога успявате да се справите с всичко?

Дияна: Когато човек силно иска и мечтае за нещо, просто е неизбежно да не успее!

Попа: Kогато не си почиваме!

Ася: В интерес на истината тази година беше доста натоварена за нас, но с много сили, търпение и работа, успяхме да постигнем крайните си цели!

Християн: Не успяваме. Бихме искали още много неща да направим. Но се радваме, че албумът е готов и с радост ще го споделим.

С какво запомнихте европейското си турне през декември 2017 г., къде купонът беше най-див?

Дияна: Запомних това турне с всичко! Беше вълнуващо, забавно и зареждащо с положителни емоции!

Попа: В Берлин винаги е фурор!

Ася: Ще запомня турнето през 2017 г. с това, че се сближихме и опознахме повече като група. За мен всеки концерт от европейското турне беше уникален сам по себе си, но не мога да отрека, че любимата ми публика е в Берлин и Гент!

Какво отличава Alter Ethno от предходните два албума Oratnitza и Folktron?

Попа: Изцяло нова концепция и звук!

Ася: “Alter Ethno” се отличава от предходните два албума с това, че в него си поставяме по-високи цели и експериментираме в нови стилове!

Християн: С повече смелост в композициите и аранжиментите. Закачаме се леко с джаза, с афробийта, с по-тежка, по-ембиънт музика, като цяло може би по-зряла музика.

Дияна: Участието на женските гласове като неотменна част от новата Оратница!

Да, според предварителното инфо за албума това е първият цялостен проект на групата като секстет – към бандата са се присъединили Дияна и Ася. Разкрийте кои са двете момичета, как се запознахте и освен, че пеят чудно, занимават ли се с нещо друго?

Попа: Аз се познавам с Ася от години, защото бяхме колеги, но в друга сфера, различна от музиката. Тя ни запозна с Дияна – поканих ги да пеят с нас на прима виста, на един концерт в Пловдив! Веднага стана ясно, че ще работим заедно и занапред. И ето вече 2 години съвместна работа, а те са невероятно страхотни! И двете са отдадени изцяло на музиката!

Християн: Двете момичета са професионални народни певици. От онези с носиите, които виждаме и чуваме на различни места и им се радваме. Само че това са две различни народни певици. Дияна Василева е от “Мистерията на българските гласове”. Ася Пинчева е от “Космическите гласове”. Но ние се радваме най-вече на желанието им да се впуснат в нашето приключение и да са част от групата – те дават много на новото ни звучене.

Името на албума е велико, може ли всеки от вас да каже какво е неговото alter ego?

Дияна: Моето Alter ego e именно Оратница 🙂

Попа: Правото да съм различен и често пъти крив!

Ася: Ако едното ми лице е фолклорът, може би другото е нестандартното мислене и опитите в нови и различни музикални стилове.

Християн: Аз постоянно откривам свои нови alter егА (звучи ми по-смешно отколкото егота 🙂 ) и си казвам: “егА си колко различни “Аз” имам. Музиката е игра, в която можеш да се преобразяваш както и колкото си искаш. Това си е цяло едно alter party.

А пробвали ли сте да разменяте ролите си, например Бъни да пее, Попа да е на кахона, Християн – на диджериду-то, а Хорхе да свири на тамбура? Какъв беше резултатът?

Дияна: Иска ми се да чуя това!

Попа: Опитвали сме и решихме да не опитваме повече! 🙂

Християн: Аз не мога да свиря на диджериду. То и на кавал ми е трудно. 🙂 Добре, че имам наистина много силно желание. Не сме се разменяли досега май… Това е идея – ще я пробваме, но вкъщи засега.

Как избрахте точно Перник, Варна, Свиленград, Велико Търново, Русе, София и Бургас за националното турне? Кога се очаква представяне на новия албум и в други градове?

Дияна:Ще е хубаво да започнем от най-малкото кътче на България до най-голямото! Следващия път!

Попа: След като издадем албума.

Християн: Има градове като Търново, Варна, Русе, Бургас, където обичаме да свирим. Публиката там създава истинско удоволствие от изпълнението. Тях не пропускаме, а от време на време решаваме да изследваме нови територии с някой град, където никога не сме били. Така се формират интересни комбинации от градове.

Пропускаме ли нещо важно, което си струва да бъде споделено?

Дияна: Най-важното е, че имаме нов албум и се надяваме и вие да усетите най-положителното чувство, с което и ние се забавляваме, докато пеем и свирим!

Попа: Ние сме най-яката алтернативна бг банда!!!Благодаря!

Християн: На 30-ти ноември група “Оратница” ще представи новия си албум в Mixtape 5. Този албум представлява народна музика, изпълнена в контекста на времето, както на нас ни харесва. Плаче ни се като чуем колко яко звучи народната мелодия заедно с всички останали звуци, които свирим. Елате, за да ви се доплаче и на вас.

Е, няма как – плачем, идем!

Докато дойде денят на представянето на албума, верните фенове могат  да надникнат в новия музикален свят на Оратница с песента “Покрай река” от третия им албум: