Stamina с вино и червени рози. Gogol Bordello.

Stamina с вино и червени рози. Gogol Bordello.

Отдавна изповядвам Балканилизъм. Дали заради невероятната природа, силната ракия или музиката с танци до зори, Балканите, в частност България, са избраното от мен място за пребиваване от години…

Balkannibalism се казва и новият албум на сръбско-хърватско-черногорската група Maika! Не мисля, че можеше да има по-подходяща група, която да подгрява концерта на Gogol Bordello. Ето защо:

Вокалистката излиза на сцената, облечена в традиционното за Балканите облекло – пола-анцуг с характерните за марката Адидас три броя бели кантове! На главата й грее маска с балкански шевици и пендари, която малко ми напомня за кукерска маска или сватбен накит! И след като с The Maika потрошихме минимум 300 калории покрай парчетата Mlada, Borders и River Sava, дойде време да избухнем с Gogol Bordello!

Вокалистът излиза с арсенал от червени рози, бутилка вино и бяла риза с надпис на гърба „Protect your HEart”! Скоро обаче идва да време да съблече ризата, тъй като положението става напечено. Вино се лее върху екзалтираната публиката и върху тялото на вокалиста. Микрофоните не издържат на напрежението, дори и те искат да потанцуват, но за съжаление са бетонирани в металното си сърце и просто падат на земята. Вокалистът се опитва да ги спаси, но се оплита в жиците, които също искат да танцуват на парчета, като Wonderlust King, Start Wearing Purple, Pala Tute, My Companjera, Immigraniada (We Comin’ Rougher), Alcohol и д.р.

Междувременно професорът по jupsy punk rock – Sergey Ryabtsev изоставя цигулката и вади от джоба си хармоника и засвирва поредното парче. Перкусионистът Pedro Erazo не остава по-назад и вади един след друг различни ударни инструменти. Дори камбаните са намерили място в музикалния му арсенал.

Вокалистът Eugene Hütz не остава по-назад и вече използва китарата си за баран. Всички музиканти от групата имат толкова силно излъчване, че диалогът с публиката въобще не ги затруднява.

Карнавалът продължава вече 3 часа, но публиката иска още, и още. Музикантите напускат сцената и въпреки виковете на публиката за бис, изглежда сякаш няма надежда да се върнат! Напрежението расте и се чудя дали ще успеем да извикаме обратно Gogol Bordello поне за още едно последно парче. В крайна сметка музикантите се връщат и свирят поне още половин час. Сякаш това не беше края, а антракт преди да представят парчетата от новия си албум Seekers and Finders!

Вокалистът твърди, че е от няколко дена на Балканите и вече е останал без глас. Предишната вечер групата е забивала в Скопие, но македонската публика не издържала на темпото и след 30 мин. се предала. В България това обаче няма как да стане. Gogol Bordello са за първи път в България, но не и за последен, защото ние сме световно известни с нашата stamina и желание за купон!

След бурни аплодисменти един по един членовете на групата се разотиват зад кулисите, но не и вокалът на групата. Той е решил да се раздаде на публиката до последно и показва, че и сам може да завладява феновете си с една китара и бурният си глас. Останалите от групата не издържат и се връщат на сцената, за да се включат в купона, който завършва, катo вокалистът се ръкува лично с всеки един от публиката от първите редици!

На Балканистите и чужденците, които не успяха да се докоснат лично до Eugene Hutz им остава единствено да продължат купона в последното влакче на метрото от летището към центъра! Новопристигнали туристи се возеха в мотрисата и гледаха купонясващата тълпа, а в очите им се четеше желание и те да бъдат погълнати от Балканилизма възможно най-бързо!

снимки: Гроздан Георгиев

Вижте също и: