Skiller и Balkan Khans на Sziget 2013

Balkan Khans

Skiller и Balkan Khans на Sziget 2013

След двегодишно затишие, програмата на Sziget отново включва и българско участие! Това ще са световният шампион по бийтбокс Skiller с Balkans Khans. И това ако не е още една причина да посетиш Sziget 2013!

Едно от най-ярките места на най-вълнуващия фестивал в Европа, е Yeni Raki Roma Tent, домът на международната ромска музикална култура. А за нас тази година това място ще е още по-вълнуващо, тъй като специални гости ще бъдат Skiller и Balkans Khans! Страхотно, нали?

Името Balkan Khans има двойно значение. От една страна, хората от Ориента и Индия наричат „ханове“ големите майстори на музиката. От друга страна, „хан“ е стара турска дума, която идва от персийски и означава „подслон, странноприемница“. Тоест, това е  мястото, на което туристи и авантюристи се събират и споделят истории, песни и като цяло създават една нова култура.

Този музикален експеримент, част от който са Skiller, легендарният цигулар Венци Такев, мултиинструменталистът Николай Иванов и виртуозът на тъпан и гайда Кольо Иванов, съчетава балканска музика с тежък дъб, индийски елементи, фюжън, джаз, племенни ритми и т.н. Какво по-добро допълнение към разноцветната палитра на сцената на Yeni Raki Roma Tent?

Balkan Khans

„За нас ще бъде удоволствие да съчетаем различните стилове и нестандартното звучене в една нетрадиционна комбинация. Това ще бъде първото ни участие на Sziget, но не и последното, надявам се!”, споделя бийтбокс сензацията Skiller.

Освен Balkans Khans, на сцената на Yeni Raki Roma Tent ще може да се насладите на спиращите дъха циркови, танцувални и театрални изпълнения на индийците Kawa Musical Circus, съпровождани от автентична музика.

Откриващи програмата ще бъдат Amariszi от Холандия. Младата банда с уникален балкански звук ще направи своя дебют на Yeni Raki Roma Tent. Тяхната музика е уникално съчетание от поп, реге и фолк елементи.

Програмата на това вълнуващо място, посветено на ромската култура се допълва от изпълненията на групи от цял свят като италианците Mascarimiri, хърватският ди-джей, живеещ в Швейцария Dj No Sikiriki, страхотните After Phurikane, унгарците от Kanizsa Csillagai, както и румънците от Fanfara Transilvaniа,   най-важният представител на испанското „Flamenco Nuevo” Juan de Lerida, както и Tsigunz Fanfara Avantura от Полша и много, много други!