Red Hot Chilli Pipers vs. Големи бели снежни гайди. Притури се НДК-то.

pic

Red Hot Chilli Pipers vs. Големи бели снежни гайди. Притури се НДК-то.

Я надуй, шотландецо, кавала,

след теб да викна – запея

а после песни юнашки, хайдушки,

песни за вехти войводи

български гайди и Валя Балканска да ми пеят..

Гайдата не е за всеки. Може да се дуеш, дуеш и пак нищо да не излиза. Можеш да имаш голяма гайда и да не я използваш по предназначение. Симбиозата между български и шотландски гайди тази вечер в НДК показа кой може люто да надува и кой пърхащо да танцува.

Отприщването на гайдари, китаристи, барабанисти, саксофонисти, танцьорки и пианист пренесе слушащите на борда на потъващи кораби, на крилете на шотландски птици, реещи се из шотландски поля и на дансинга в шумни клубове. Как? Еми, когато хем си Red, хем си Hot&Chill, хем си с Pipe покоряваш време и традиция, за да я надградиш в гайдарско изпълнение на Wake Me Up на Avicii (например). Red Hot Chilli Pipers пиперливо се надуваха и показаха, че парчета като Fix You на Coldplay, Use Somebody на Kings of Leon и Gimme All Your Lovin’ на ZZ Top вибрират по гайдарски по-разтърсващо, отколкото в оригинал, особено ако около звуците им се кълчат девойки, преплитащи крака по келтски.

Рано или късно обаче българският звук нарушава поп баланса. На сцената са Големите бели снежни гайди заедно с Валя Балканска и еуфорията отстъпва място на страхопочитанието. Хубава си, моя горо. Излел е Дельо хайдутин. И българите се носят в космоса. Притуря се НДК и всички вътре го усещат… Има някакво неистово безумие в българския фолклор, пред което и докосналите се за пръв път до него изпитват болка и наслада. Публиката излиза от транса не от щракване с пръсти, а от гръм на пищова на най-достолепния гайдар в дружината. Големите бели снежни гайди отвръщат на поп духовия удар, нанесен от шаренополите Red Hot Chilli Pipers с изпълнение на култовата песен „Нови панталонки“. Гайдарският батъл е в разгара си и на сцената се връщат шотландците.

red hot chillie pipersВсички трябва да клечим, избухваме и танцуваме. Друго не ни остава. Ушите и очите ни не смогват да уловят жонглиране с палки на барабани, надгайдарване, кръшни танци и китарни рифове.

След подпляскването и тресенето на телеса нахлуват и финалните аплодисменти за Red Hot Chilli Pipers и дълбокият поклон за нашите гайди и българския глас – Валя Балканска.

Рипна ми фена от радост,

че при шотландска гайда чу и

страшни хайдути видя,

а нощта ядна, жалостна,

го мило прегърна

и… пак заръда, заплака!…

Звук и картина от The Blast Live DVD

[media link=https://www.youtube.com/watch?v=WbY8eNkaW4k]