Княз Игор. Да привлечеш вниманието на някого, въпреки че знаеш, че нямаш шанс…

Княз Игор. Да привлечеш вниманието на някого, въпреки че знаеш, че нямаш шанс…

Княз Игор

Опера в 4 действия и пролог

Либрето Александър Бородин (по мотиви от руската епическа поема от XII век „Слово за Игоревия полк“ и материали от исторически летописи)

Неделя следобед, а ти си някъде между равносметката на изминалите петък и събота вечер… За някои е дори и неделна сутрин.

Нагледал си се на ужасяващи парадокси и търсиш следобедна дрямка с цялото си сърце и душа, но не… Време е за поредната премиерна опера в Националната опера и балет.

Княз Игор. Ми, не го знам кой е. Още по-малко каква му е била историята. Камо ли да познавам и малка част от огромното количество оперни и балетни упражнения по тази тема. Няма място за съдене, щом има любопитство дори и лаическо, любопитство е оправдано.

Е, оказа се, че е част от историята и то не малка. Та, чак назидателно дочувам покрай ушите си: „Вземи прочети… Има интернет!“ Е, добре, че не си получавам инфото само от нет-а.

Това, което ми се случи в Операта няма как да ми се случи в нета. И добре че! Почти полузасапла в първото действие, аха да ме превземе дрямката и главната девойка, с опитите си да покори високите тонове на пианото, ми напомни, че колко й да е тъпо да заспиш на каквото и да е, все пак дължиш уважение и трябва да проследиш случващото се.

Добре, че беше второто действие. Няма описване. Опера и балет в едно. Гениално като замисъл, доста добро като изпълнение, а времето и упражненията ще им помогнат да го усъвършенстват, за да дойде и Вашето време, за да му се насладите. Дори и в съня си. 🙂

В едно изречение : Много яко беше! Плясках с такъв ентусиазъм, че упоритостта ми да изтърпя първото действие си заслужаваше, заради второто. И пак ще кажа, че имаше за какво.

А пък ако Ви е любопитно, знаете до къде може да Ви наведе… Джамборе. 🙂