Семейство Position Chrome

Position Chrome

Семейство Position Chrome

Тази вечер съм поканен на ежегодната сбирка на семейство Position Chrome в София…

автор и снимки: Анастас Чобанов

Още с влизането съм посрещнат от Ogonek, който хич не си играе. Щом е на сцената толкова рано, веднага разбираме, че не сме на обикновено ДнБ парти. Рядко толкова груба музика звучи в 12 часа. Ogonek не спира да мачка вече насъбралата се тълпа. Парчетата му ме отнасят още от самото ми влизане. Той настройва честотата още от сега. Валери е любимец на българската публика, а сред последователите на HMSU е издиган в култ. Пуска тежък дръм и бас, който  понякога заприличва на хардкор. Дори самите тежки гримаси, които той прави, ни натрапват плътността на музиката му. Един единствен дръмстеп момент ми отключва сетивата и аз се понасям в естествен, познат танц. Лицето му изглежда толкова слято с настроението на музиката, че ми е неудобно да го снимам отблизо, за да не наруша аурата му.

След това е ред на Cooh aka Бalkansky aka Иван Шопов. Вече успях да се потопя в 3 нюанса на изкуството му. Изложбата и концертът му с Бalkansky бяха страхотни и сега летвата е вдигната много високо. За изненада или не, той отново не разочарова. Интрото е дълго, но вълнуващо. Следва удар с чук… маестро Cooh. Още първото му парче е толкова силно, че цялата публика сякаш изригва в един, предварително наговорен момент. От година не бях слушал Иван Шопов в това му музикално превъплъщение, но очевидно съм изпуснал. Сетът му от самото начало, та чак до края, е изпълнен с много бас, постоянно сменяне на бийтрейта и милиони малки частици звукове, които Иван Шопов сглобява в мачкаща вълна, поразяваща слуховите сетива на всеки музикален екстремист до краен предел. Музиката, която той пусна бе толкова технически грамотно построена, че виждах всяка една нота, която връхлита към лицето ми. Той е човекът! И не от вчера или от днес. Cooh пуска много любимо парче, което научих съвсем наскоро от сет на Andy C, а то ме понася в агресивен танцов терор. Не съм вярвал, че мога да го чуя толкова скоро, при положение, че го смятах за неиздадено…

High RankinHigh Rankin е първият, който пуска по-популярни и клонящи към мейнстрийма парчета, но те са единици. На мен това ми понася, тъй като си припомням няколко позабравени песни. Отблизо изглежда приятно крив човек, който магнетизира с мустака си ала Салвадор Дали. А щом пуснa първото сериозно парче, се убедих – той е напълно изперкал. Дъбстеп епизодите са по-чести при него, което е наслада за ушите ми. Дръм и бас ремиксът от Andy C върху песента на major lazer едва ли е сред фаворитите на публиката, но всеки в залата подхваща еднакъв ритъм. High Rankin пуска по-енергични песни, които раздвижват публиката. Мисията бързо е изпълнена. Аз лично се забавлявам много със сета му. Не натиска публиката, колкото трошачките на Cooh, но си позволява регулярни изродийки, от които всички вдигаме ръце – той също. Високият ранк показва доста вариативност в сета си, като го завършва с две по-дъбстеп/трапърски парчета. Мен ме изкъртват, но въздържам малко екстаза си, защото съм точно на сцената, просто от съображение, че такава музика не се очаква на position chrome парти.

PanaceaИзлизането на Panacea малко ме смущава. Намирам се точно до сцената и съм направил последни снимки на High Rankin, а пред мен се изправя някакъв много краен човек. Запознат съм с музиката на Panacea, но не и с външния му вид. Той има масивни сребърни пръстени по ръцете, които прилягат на един екстремен в черното металист. Но това не е нищо….при отваряне на устата за зловеща подготвителна гримаса, отвътре зейва чене от метални коронки на всеки един зъб. Честно да си кажа, дори ме хвана малко страх да не го изнервя с прекалено много снимки. Първият му трак е забавно танцувален, имащ повече общо с хаус или денс стиловете, отколкото с днб. Но веднага след интрото, Panacea ни мята набързо в неговия типичен изкъртващ стил на звучене. Сетът му на моменти ми идва в повече, държа се за лицето и не мога да повярвам за какво иде реч. Постоянно прехвърляне между тежък дръм и бас, хардкор и според мен дори габа, не оставя публиката да си поеме въздух… На сцената той е един истински тъмен лорд. Бащата на position chrome семейството изгрубява, без да щади публиката. При разходка из клуба отразявам, че той е пълен почти до дупка. Местата за свободни танци са силно ограничени, а пред сцената си е истински мошпит.

Gancher & Ruin довършват всичко живо из публиката. Сетът им смесва тежък, екстремно бързо дръм и бас с хардкор и според мен отива към габа (не съм чак такъв разбирач). Снеровете им пронизват съзнанието. Двамата руснаци се размазват на песните, които пускат и подканват публиката да продължава да се гърчи… И това се случва. Цялата маса от хора в 4 км сякаш току-що е дошла и издивява с все сили. Битрейтът се усилва с всяка изминалата минута. Близнаците не пестят нито собствените, нито силиците на посетителите. Предават им от собствената си енергия, а предполагам и всички останали черпят от нея. Gancher & Ruin оставят съвсем малко пространство за дишане с по-дръм и бас парчета от време на време…overall сетът им е пълна изродия. Цялото парти, а и техният сет като последен индивидуален, са толкова тежки, че ме съмнява някое друго събитие да може да се пребори с тази сила. Position Chrome е за един определен тип публика, а тя очевидно не е с малки размери. Оказва се, че аз съм пълноправна част от нея.

Накрая цялото лудо семейство се качва на сцената… и става страшно. Явно наговорили се да изпробват до краен предел възприятията на българската публика, Gancher & Ruin извършват същински музикален вандализъм. Това е края… повече няма накъде. Поглед към публиката ме кара да се хвана за главата – тази лудница не би могла да бъде обяснена с думи. Cooh ме подканва да остана до сутринта, за да видя за какво аджеба става въпрос, но аз вече изнемогвам. Явно съм аматьор. Разказвам му, че съм разбит, обличам се и нарамвам раничката. Изпратен съм от поредната доза спиращи дъха бийтове, а оттук насетне единствената мисъл в главата ми е: ще ми стигнат ли силите, за да се прибера…

Position Chrome Label Night VOL3 @ Sofia, Party Center 4th KM 13.12.14
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=a32iXVJ8RyM]