ПОЛЕТ СЪС СКА, ПЪНК И ХАРДКОР НА MIGHTY SOUNDS ’23

ПОЛЕТ СЪС СКА, ПЪНК И ХАРДКОР НА MIGHTY SOUNDS ’23

Петък вечер е и се отправям към летище Табор, на 100 км от Прага, не за да летя със самолет, а за да слушам ска, пънк и хардкор на ежегодния музикален фестивал Mighty Sounds.

Doctor Krápula започва да разгрява публиката с колумбийски мелодии. Замислям се дали си струва усилието да си подобря испанския, защото просто много ме кефи. Кажете „Ой“, а сега кажете „Уй“. Феновете пригласят с пълно гърло.

MAL ÉLEVÉ. Вокалистите излизат на сцената с маски на лицата, a на мен така ми се иска да ги видя как изглеждат. Не след дълго желанието ми се сбъдва и всички свалят чорапите от главите си. Продължават с парчетата на френски и немски и започвам да си мисля колко много ми напомня това на Irie Revolte. Публиката вика за още и въпреки, че сцената е вече празна, единият от вокалистите се завръща и забива с акапелно пеене. Без съмнение вече знам, че това е един от вокалистите на Irie Revolte. От години си мечтах да ги видя на живо, но докато се случи, те се разпаднаха, така че куфея като за последно, когато разбирам, че това е един от представителите на бандата, макар и с нова група.

Talco започват фестивала подобаващо. Феновете се засилват за stage diving на главната Mighty Sounds сцена. Аз пък се отправям към Jameson сцената, където забиват Booze and Glory. Пространството не стига, за да събере всички фенове, които искат да ги чуят. Изпълнението Only Fools get Caught доказва, че трябваше бандата да свири на главната сцена. Мястото не достига, за да побере всички куфеещи.

Comeback Kid питат публиката иска ли да слуша ска, защото всъщност нямат :). За сметка на това, отвяват публиката с hardcore. Озовавам се front of stage на Jameson сцената, където се готвят да забиват Buster Shuffle. Ако мислите, че е невъзможно да свириш с крака на пиано и да докараш смислена мелодия, е, грешите. Buster Shuffle раздвижи всяка клетка на тялото ми с виртуозно изпълнение на пиано, дори и на cover-и на парчета на The Prodigy като Out Of Space.

Отскачам до главната сцена, чувам как Frank Turner пее, докато се мята на stage diving с песента Four Simple Words и след това се завръщам на Jameson сцената, за да се насладя на The Toasters. Вокалистът на групата тъкмо приключва със sound check-a. Наглася микрофона си, за да може гласът му да се извисява над тромбона и саксофона.

Остава да чуем само The Interrupters и Rancid. Тълпата се е заредила пред сцената повече от половин час преди да започнат групите, за да има шанс да зърне любимите си групи отблизо. Вокалиската на Interrupters връхлита на сцената директно с песен и започва голямото скачане. На живо звучи даже по-добре, отколкото в youtube. Може би заради невероятното присъствие, което има на сцената.

Следват headliner-ите на фестивала: Rancid. След трескаво следене на европейското им турне, осъществявам мечтата си да съм на техен концерт. Приземявам се директно пред сцената, за да ги аплодирам за музиката, която правят последните 30 години и с която разтърсват света.

Какво повече… Догодина пак ще осъществявам мечти с Mighty Sounds.