Взрив на елементарни Oratnitza частици създава нова вселена, наречена Folktron

Oratnitza Folktron

Взрив на елементарни Oratnitza частици създава нова вселена, наречена Folktron

Не знам дали сте пробвали някога да свирите на кавал. На мен веднъж ми се отдаде такава възможност. Приятел беше донесъл кавал на една хижа и ни накара да се пробваме да изкараме звук от него. Опитът се оказа неуспешен. Той сподели, че първия път, когато се е опитал да свири, са му били нужни цели 24 часа, за да издаде просто един звук. Следващата стъпка била да накараш кавала да възпроизведе желания звук, точно в момента, в който ти искаш.

oratnitza folktronТакива спомени ми минаха през главата, докато гледах как Християн от Oratnitza с лекота караше кавала да издаде тон, какъвто си поиска. Добре се получаваше комбинацията от народни песни, изсвирени на кавал и изпети от плътния глас на Попа. Музиката идваше някъде далече от вековете, когато българският фолклор е процъфтявал. В днешно време фолклорът продължава да съпътства ежедневието на хората благодарение на кахона на Бъни и диджеридуто на Хорхе, които придават на тази музика съвременен облик, карат клубовете да се препълват до пръсване и хоро да се вие до ранни зори.

Взривът на елементарни oratnitza частици се случи на 9 октомври 2015 г. в Mixtape 5, където беше представен новият албум Folktron. Хора от всякакви възрасти и националности се стекоха в голямата зала на Mixtape 5. Фенове, слушащи различни стилове, от метъл до класическа музика, пяха заедно „Тих бял Дунав” и „Хубава си, моя горо”. Тези песни си остават непреходни във времето и всеки българин знае поне първия куплет. Надявам се това да не се променя. Дано винаги се изучават текстовете на тези песни в училище, защото Петър Янев писа забележка в бележника на един ученик от присъстващите, който не знаеше думите, след което наду каба гайдата и публиката изригна в екстаз.

За да може всяка една елементарна частица от Folktron да достигне до всеки един в Mixtape 5, помогнаха и гостите, които Oratnitza бяха поканили: майстори на тарамбука, гъдулка, виолончело и… Skiller, който очаквано взриви обстановката със силен beatbox.

Така за по малко от 3 часа взривът на елементарни oratnitza частици даде началото на нова вселена, наречена FolktronИнформация за всеки, който не успя да присъства на това новообразувано космическо измерение – можеш да поправиш пропуска като си вземеш билет за Sofia Fusion Fest-а.

И яко видео отпреди повече от година: