ON and ON, and ON!

On!Fest

ON and ON, and ON!

Автор: Drummo Projid 909

Беше хладна, ветровита есенна вечер, но музиката ме посрещна дружелюбно. Басът се носеше на талази из въздуха, а хората, суетящи се около входа, нетърпеливо чакаха да се гмурнат в електронен звук и светлина от лазер.

Влязохме. Mocks & Konspirator от High Roll се вихреха зад пулта и зареждаха публиката с чиста drum & bass енергия. Българското дуо беше във вихъра си, а танцуващите на данснга бяха неуморни.

Неусетно дойде часът на британските професори от Оксфорд. Легендарните Total Science (продуцирали за култови лейбъли като Lucky Spin Recordings, Basement Records, Good Looking Records, както и за лейбъла на Учителя Goldie – Metalheadz) изнесоха същинска музикална лекция пред своята френетична аудитория. Техният сет представляваше кристално чист и неподправен drum & bass. Всички обаче тръпнеха в очакване за Black Sun Empire…

Името на триото продуценти от Нидерландия идва от Black Sun Crime Syndicate, който може да бъде открит в Хрониките за Междузвездните войни: Star Wars: Shadows of the Empire. Жанрово електронните гурута съчетават в музиката си алхимично преплетени течения като drum & bass, dubstep, darkstep, neurofunk. В залата обаче Black Sun Empire разтвори широко дверите на еуфорията и потопи публиката в екстаз. Феерия от звуци, в съчетание с ярката визуализация, която торпилира редовия drum & bass фен на друга планета! Плътен bass, вибриращ във всяка артерия и всеки мускул на тялото ти, ритмичен drum, неудържимо контролиращ твоето тяло в ритуален вуду танц, множество uplifting вълни, които всеки следващ път те вдигат в ново ниво на музикални възприятия и те презареждат за още, още и още. On and on and on! Black Sun Empire избухна като кулминация на фестивала! We are all slaves to the rave. We need more bass!

Доза бас достави на неуморната публика и младото британско каре Modestep, съществуващо от 2010 г. и определяно от музикалната критика като Dubstep/ Electronic Rock band. Бийтълсите на дъбстепа изненадаха с разчупен хаус бийт, но бързо потопиха публиката в познати води.

Нататък е ясно, HMSU, Ходиш ли Много Сериозно на Училище 😀 и за финал – метафизика и алхимия от Ogonek. Аз, разбира се, не дочаках края, защото исках да събера сили за неделния маратон из халетата на феста. Най-вече – за BBoying и Hip Hop елиминациите и финалите.

Нахлувам отново в залата към 17:00, заредил се с hardcore класики от добрия стар Thunderdome в уокмена. Навсякъде кръжат странни anime cosplay герои в тежки доспехи, с мечове и брадви, облечени в неземни одежди и с фентъзи коси. Междувременно внимавам да не настъпя Wolverine, който заплашително размахва стоманени нокти.

Продължавам с обиколката на халетата. Навсякъде – виртуални маниаци, игри, гейм арена с полуфинали и финали, публика, впила жаден поглед в играта и възторжено подкрепяща съсредоточените играчи. Геймърска им работа, вдигам рамене и си спомням 99-та, когато работех в компютърни клубове като надзирател и звероукротител на млади геймъри.

Александър НаничковХа, книги-игри! Старата ми страст по книгите игри се събуди, виждайки първата книга-игра на историческа тематика – „Калоян и златния печат”. Виждам и настолни игри (Катан, Игра на тронове… Респект!), какви ли не игри. Вече съм сякаш в друга реалност. Запознавам се с Александър Наничков, художник на невероятния фентъзи арт на нова българска игра. Хоп, запазих си флаерче с рисунките му – artofinca.com.

Излизам навън. Виждам стар приятел, Иво, един от графити артистите, творящ на демо стените на тема The Future. Музиката е в кръвта му, рисуването е в кръвта му. Възхищавам се на космическата визия на стената, сътворена от него и неговото крю http://140ideas.eu/ Междувременно си говорим за Първата национална изложба на българския комикс и с възхита научавам, че той е бил автор на един от комиксите в онази, последната „Дъга”, която излезе в 13 броя.

Продължавам обиколката си, изпитващ жажда за музика. Много арт, много игри, но апетитът ми за музика и BBoying нараства неудържимо! Трябва да бъде утолен!

Междувременно налитам на симпатична малка сцена с прекрасен залез зад нея. На сцената свирят The Bold Dreamers. Звучат джаз-з-зи! Следващата банда също впечатлява – Acid Folk Collective. Отново чудесен джаз!

Крайната ми цел, разбира се е снощната зала. Този път там се вихри истинска битка на атлети. Сякаш с машина на времето се озовавам в Бронкс през 70-те. На бойните арени на брейк бандите.

On!FestВ залата се усеща жажда за танци и шампионски дух. Участниците в надпреварата са с широки купонджийски усмивки, но всеки един от тях е готов да се раздаде докрай, за да се увенчае с пълен успех. Публиката ръкопляска, вика, подкрепя любимците си. Хип-хоп ритъмът потапя всички ни в духа на състезанието. Елиминациите са напрегнати. Шампионска лига ли? Хах! Полуфиналистите изпотяват журито. Муки срещу Флинк, Шефа срещу Шифура в BBoying битките. (Ушите ми още пищят от снощния бас, ако съм сгрешил нечий псевдоним, please forgive me, както се пееше в песента!) Изключително равностойни двубои. Всеки от тях заслужава победата!  Шефа печели финала срещу Муки – умения и BBoying от висока класа. В хип-хоп батълите Тео надделява над Пепи. Най-хубавото във всичко това е, че усмивките не спряха да огряват лицата на съревноваващите се на брейк арената. Заразиха ни и нас, заразиха ме и мен! Широко усмихнат си тръгнах от феста, бързайки към домашното си PC, за да споделя час по-скоро с вас впечатленията си от този прекрасен уикенд. Освен това, 22 септември е! Честит празник! 🙂

On and On, On and On!

Снимки: ON!Fest & http://artofinca.com

Skill & The Bold Dreamers – Horny Elephant

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=CAlF9GwZg2g]