Olivier Libaux (Nouvelle Vague): ВСИЧКИ СМЕ НА ВЪЛНАТА. НОВАТА.

Olivier Libaux (Nouvelle Vague): ВСИЧКИ СМЕ НА ВЪЛНАТА. НОВАТА.

Nouvelle Vague. Дали ги слушаш, или само произнасяш името им, няма значение. Nouvelle Vague си е шепот за вечен копнеж, понякога отлаган, но винаги присъстващ в завъртането на ветровете. А и той, вятърът, ще развее полите на Mélanie Pain и Élodie Frégé, за да не остане MUSIC DAZE Fest незабелязан и от тези под/над хълм Бунарджика. 

Нещо се замаяхме. С трезви думи: Nouvelle Vague са хедлайнери на първата вечер на Music Daze – 11.07.21. Мястото е хълм Бунарджик. А докато ги чакаме, побързахме да направим топла свръзка с думи.

In a Manner Of Speaking, успяхме да изкопчим няколко думи от Olivier Libaux – ядрото на новата вълна. Негов съподвижник в начинанието е Marc Collin, а бандата се сформира още в далечната 2003 г. Основната ѝ мисия е да пресътворява популярни парчета в босанова шедьоври. Нова вълна на ловкост, усет и нежен привкус залива дори евъргрийни като Love Will Tear Us Apart, Too Drunk to Fuck, A Forest и Dancing With Myself.

An: Отключването на музикалните преживявания на живо в България дойде с новината за участието ви в MUSIC DAZE на 11 юни. Имахте ли време за вдъхновение, докато си „почивахте“ от концерти?

Olivier Libaux: Разбира се, писах много нова музика и завърших проекти, за които не ми оставаше време.

Влюби ли се в нещо/някого?

Да, влюбих се и в нещо, и в някого….

Това значи ли, че има нова вълна след пандемията, която опиянява?

Всички сме на новата вълна… Но забелязвам нов полъх сред „рок бандите“ и по-специално при артисти като Shame, Squid, Dry Cleaning, Idles

А вие продължавате да освежавате вечното ново… Как решавате точно коя песен да преработите? Видях в страницата ви във Facebook, че готвите кавър на Girls & Boys на Blur. 

Всъщност това е бонус трак, който направих за първия албум на Mélanie Pain. Завършен е отдавна, но наскоро го чухме и помислихме, че ще е яко да го издадем като Nouvelle Vague кавър.

Екстра. Можеш ли да дадеш примери за песни, чиито кавър версии харесваш повече от оригиналните?

Аnd I Love Him (Beatles, „And I Love Her“) на Shirley Horn, Tainted Love (Gloria Jones, „Tainted Love“) на Soft Cell, For What It’s Worth (Buffalo Springfield, „For What It’s Worth“) на Sergio Mendes

А на коя банда бихте възложили задача да направи кавъри на вашите оригинални песни?

Ха-ха-ха. Нямам представа, наистина.

Кое, според теб, е музикалното събитите на 20 в.?

Трудно ми е да кажа. Може би, премиерата на The Rite of Spring от Stravinsky в Париж (виж повече за събитието тук)…

Изчезва ли оригиналната музика, когато аранжиментът ѝ се промени или пресътворяването ѝ ражда нови артисти и нова публика за нея?

Мисля, че няма значение кой първоначално е създал оригинала. Помисли си за класическата и джаз музиката. Важното е как артистът изразява себе си чрез музиката.

А какво изразяват сънищата ти, които не можеш да контролираш? Какво сънува снощи?

Явно се вълнувах от отварянето на кината, театрите и ресторантите във Франция. Това и сънувах.

В какъв състав ще бъдете на 11 юни по време на MUSIC DAZE фестивала?

Моя милост – Olivier Libaux, ще бъде в компанията на Guillaume Zeller, Mélanie Pain и Élodie Frégé.

Страхотно! До скоро!

снимки: Rod Maurice