MUSIC ELEVATOR: КОНКУРСЪТ.

MUSIC ELEVATOR: КОНКУРСЪТ.

5 банди, които не трябва да изпускате на сцената на Sofia Live Club през октомври

През 2021-ва ИВАН ШОПОВ, ПЕТЪР ДИМИТРОВ и ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, журито на Концерти.бг, се спряха на 5 нови имена, изгряващи на българската музикална сцена, които ще чуваме все по-често за напред. Инициативата е част от първия по рода си в България конкурс за „нови“ банди (Music Elevator – Конкурсът), който си позволи да не поставя ограничения в стил, възраст, произход или населено място. 

На 9-ти октомври, събота, в 18:30 ч., на живо ще чуем финалистите KAKE, DESPERATE DAUGHTERS и RED LIGHT DISTRICT PROJECT, заедно с още две банди, които просто нямаше как да подминем. SECOND TO NONE и ATTAXIC също ще свирят в Sofia Live Club в последния концерт от платформата Music Elevator за тази година. 

Цветан Цветанов за група „КАКЕ?“:

„Свеж звук, с явна препратка към лудите, леко сайко години! Усеща се „Брит“ влияние и забавен тон, с който жонглират постоянно. Звучат готино и различно в български контекст, няма копи пейст. Напомнят на първите групи, в които се свири заради кефа да правиш музика, без да ти пука за нищо друго.“ 

Иван Шопов за „Desperate Daughters“:

„Лично аз много ги харесах като явление, като идеи, аранжименти и т.н. Вече имат здраво изградена основа, от която да тръгнат. Пример за компактна група, която работи добре от разстояние, но е и достатъчно гъвкава за концерти на живо! Тоест тук имаме развитие и на новите форми и формати от пандемично и пост-пандемично време. Нямаме търпение да ги чуем на живо!“

Става дума за „Desperate Daughters“, експериментално електронно дуо, което успешно комбинира нео соул, джаз, r’n’b и други стилове, поднесени върху лирично-философска подложка. 

Пепи Димитров за „Red Light District Project“:

„Млади, талантливи, интересни за слушане! Як саунд, неосоул, все още актуалeн стил. Мисля, че за тази си възраст са подходили супер добре, имат перспектива и концепция, с целенасочена работа биха могли да пробият и на голяма сцена! Форматът комбинира различни конфигурации от музиканти, което е доста актуално и за пандемична и пост-пандемична обстановка! Ще ги следим с интерес!“ 

Attaxic са млади и надъхани музиканти, които се вихрят основно в стилове като – метъл, стоунър, груув метъл, прогресив рок и пр. „ Като композиране, идеи и звук са стабилни. Вкарват нехарактерни инструменти – диджериду и джембе. Подобен тип банда не е била на сцената на Music Elevator. Имат перспектива за световна сцена, ако продължат да бачкат здраво и канализират енергията си в собствен стил!“ (обобщена оценка на журито). 

Няма равни на Second to None, ама и те ни загатват това в името си! Те са една от най-бързо развиващите се млади рок банди в България и е много интересно, че съставът е изцяло от дами на крехка възраст, но с мощно присъствие на сцената. „Супер енергия, младежки ентусиазъм и най-вече – постарали са се много за тази крехка възраст звучат супер. Имат нужда от помощ да свирят, да записват, точно да намерят стила си и да го развиват. Това последното важи и за всички банди в конкурса! По-важното е, че звучат истински и хващат ухото, независимо от популярния стил, в който творят“. (обобщена оценка на журито).

Проектът Music Elevator се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ и е  част от стратегията на сдружение „Концерти.бг“ за подкрепа на артистите от българската музикална сцена в условията на пандемия с участието на повече от 200 музиканти през 2021-ва.