Теодосий Спасов и Иван Шопов с „Infusion“ в „Пространство 108“

Теодосий Спасов и Иван Шопов с „Infusion“ в „Пространство 108“

Топлият звук на кавала на Теодосий Спасов, подсилен от мекия вкус на ракията и обгърнат от ритмите на електронните инструменти на Иван Шопов е добра причина да остана уикенда в София и да открия „Пространство 108“.   

Чуждестранните музиканти, участвали в записа им на новия албум „Infusion“, не можаха да участват в премиерата, но и така добре усетихме почти шаманизъм от Мартиника, гласове от Скандинавските държави и саксофон от друга вселена.

Докато слушах изпълнението на на парчето „Изгубените китове“ наистина изпитах усещането, че се извисявам културно чрез микса от народните ритми на кавала и beat-а на електронната музика. Предполагам, че и по подобен начин са се почувствали и другите стотици хора, препълнили залата на „Пространство 108“  в ноемврийската събота вечер.

Представлението продължи около час, но още дълго ще си го спомням.  Силата на музиката, толкова ме разтърси, че за миг изпитах нужда да сляза на земята и излязох във фоайето да поема глътка въздух. Обаче кавалът пробиваше със звук стената и сега още по-ясно чувах нотите му. Сякаш цялата компилация от електронните звуци не можеше да го заглуши.     

Шоуто завърши с гласовете на три български момичета (Авигея), които се сляха с кавала, което придаде съвършенство на цялото изпълнение. Ефектът нямаше да е същият и без светлинните табла, на които се прожектираха море, небе, облаци и други абстрактни образи. Пространството беше изпълнено от уют благодарение на Лора Шопова.  

Възхищавам се дълбоко на подобни импровизации, защото те доказват, че шедьоврите се получават тогава, когато традиционни музикални инструменти от миналото, като кавала, си подадат ръка с електронните инструменти от бъдещето и си направят среща в настоящето…                       

Албумът, издание на лейбъла Etheraudio Records, вече може да бъде поръчан и онлайн, както и слушан на https://fanlink.to/infusion. Съвсем скоро ще станат ясни и други локации на разпространение, които ще бъдат обявени на фейсбук страницата на Иван Шопов

Една от най-хубавите новини за колекционерите е, че в началото на 2019 г. InFusion ще излезе и на 180-грамов бял винил. Оригиналната визуална идентичност и на двата продукта са дело на вещите майстори от Fontfabric. Събитието бе подкрепено от Загорка, защото със Загорка може да намерите доброто тук и сега.