METALHEADZ на 20

Metalheadz

METALHEADZ на 20

Отново сме събрани под опеката на HMSU

фотограф: Анастас Чобанов

Този път поводът е грандиозен – 20-годишнината на Лондонския дръм и бас лейбъл METALHEADZ.

Основан през далечната 1994 г. от един от великаните в drum and bass културата – Goldie, лейбълът е един от пионерите в издаването и продуцирането на дръм и бас още от самото създаване на стила. Музиката, която пропагандират е смесица от liquid с нежни, красиви вокали и плътни бас линии и брутално и мрачно технологично звучене на neurofunk и techstep. Парчетата, които издават са на артисти от световна бас сцена като – GOLDIE, Jubei, Enei, Lenzman, Ulterior Motive, DLR, Calyx, Alix Perez, Nymfo, D-Bridge и много, много други.

Гостите, които имаме честта да чуем тази вечер са цели трима. Стиловете им са тотално различни и разнообразни, което е предпоставка за един чуден рожден ден. А самите те идват направо от Острова. DOC SCOTT, дуото Ulterior Motive и Dom&Roland (един човек е 🙂 ). Разбира се, няма как да минем без подкрепата и на нашите родни артисти от HMSU – EXo, Ogonek и HighRoll.

4кмOт рождения ден, на който бяхме, бързо се отправяме към Парти центъра – по-известен като Четворката. Времето прехвърля 00:30 часа. На входа изненадващо няма много хора, но за сметка на това сетнанията на стените отново са пробивни.

Влизаме… Посреща ни голяма пушеща тълпа пред фоайето, както винаги. Вътре не е пълно, но не е и празно. Все пак още няма 01:00 часа.

Бас машината вече е подкарана от DOC SCOTT-първият гост от програмата за вечерта. Първите впечатления са разнородни. Музиката му варира от breakbeatdub до old school баса, характерен за METALHEADZ. Опитът за разнородна селекция не бе добре възприет от по-голямата част от публиката (включително и от мен).

След известно музикално лутане, SCOTT напипа точния ритъм и бас. Танците започнаха да набират скорост и изобретателност. Всъщност идеята на селекцията му беше следната – звук от старата школа, спадове на темпото, малко рага вокали и много тонален бас с джънгалистичен привкус. Музика с различен характер и душа.

metalheadzСлед час и половина на „влюбване“ и „разлюбване“ изтъркаляхме времето до 01:30. Дойде време за още едни британци – дуото Ulterior Motive. Едни от най-обещаващите и бързо развиващи се изпълнители. Издавали са тракове, извън техния дом METALHEADZ, за лейбъли като – Subtitles и Critical music. Стилът им се определя като дълбок и мрачен ъндърграунд, фънки neurofunk с модернистичен old school характер. Точно това се очакваше да получим (в лицето на James Davidson ). Това и получихме. Тежък и плътен бас в идеалното темпо. Отново с джънгъл елементи, но този път с доста по-твърдо звучене, подплатено с чудесна техника на миксиране. Това вече е по вкуса на българската публика-много басс, доставен от ClearSound. Дръм убежището на HMSU вече беше в пълният си блясък – преливащо от много бас. Сетът на Ulterior Motive теюеяе към края си.

След всичко, на което станаха свидетели ушите ни, е време за малка музикална пауза outdoor. В унес от свежия въздух и приказките навън, никой не разбра кога стана време за тежката артилерия за вечерта. Макар и отвън басът разтрисаше всичко покрай нас.

metalheadzDOM&ROLAND вече бе започнал. Ситуацията вътре беше извън контрол. Морето от хора се движеше бурно и некоординирано, разбутвано от плътния бас. Басът ни преследваше и се търкаляше върху нас като огромен камък, пуснат в улей, от който няма спасение. Твърд и безкомпромисен звук, оставящ те без въздух. Тотална бас преса, спретната ни от британската дръм машина. Определено това бе хедлайнерът за вечерта, съдейки по танците.

Дръм и бас по „английски“ с български домакини. Огромният камък ни прегази и то как… Бърза почти към 04:20 и е време да уважим и българските другари от HMSU – HIGHROLL aka Mocks & Konspirator. Време е да „потъркаляме бас на по-високо ниво“ по български. От трите парчета, които успяхме да чуем, преди Сънчо да ни прибере, стана ясно, че няма да отстъпят по качество, стил и мощ на драгите гости. След българското по разписание е време за тежкия влак Ogonek. който има за задача да извози по домовете и най-заклетите фенове на тежкия дръм саунд.

Един рожден ден на един велик лейбъл, преживян през българската призма. Събитие, което би трябвало да остане в историята на дръм и бассс сцентата у нас.

Dom&Roland – HMSU presents: 20 YEARS OF METALHEADZ (11.10.2014)
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=sd_md4uvVm0&feature=youtu.be]