Let it Roll Open Air 2018

Let it Roll Open Air 2018

Десет месеца остават до десетото издание на най-големия drum and bass фестивал в света – Let it Roll Open Air. Той ще се проведе догодина от 2 до 4 август на бившето летище в град Миловице. Всъщност, за 2018-а, организаторите са предвидили цели три събития под името Let it Roll. Тези, които не могат да дочакат август, ще могат още на 17.02 да посетят в Прага вече традиционната зимна подгряваща сесия на събитието. На 27 април, пък, в Острава ще се проведе Let it Roll on Tour Ostrava. Организаторите все още не са публикували списъка с участници, но имайки предвид имената от предишните издания, със сигурност юбилейната десета годишнина няма да разочарова.

В действителност, 2018-а ще е юбилейна само за откритата версия на DnB събитието. Let it Roll води своето начало от вече далечната 2003-а. Първите издания гостуват на малки нощни клубове, а огромната отворена сцена в Миловице все още не е нужна на организаторите. Това се променя много бързо, тъй като още през 2008-а Let it Roll вече е набрал достатъчно популярност, за да се нуждае от сцена на открито. Клубовете вече не са достатъчни, за да поберат 3000-е хиляди посетители на първия летен Let it Roll фестивал на открито небе. Затова пък, една изоставена пясъчна мина до Пардубице успява да приюти многохилядната публика. Превъртаме до 2012-а и събитието вече достига колосалните 10 000 посетители. Само за две години те се увеличават с още 5000, а Let it Roll е обявен за най-добрия drum and bass фестивал в света.

През годините организаторите не спират да търсят най-подходящото място за провеждане на събитието. То трябва да е достатъчно изолирано от градски условия, така че шумът от мощните колони да не пречи. Също така, трябва да е достатъчно голямо, че да побере палатките на посетителите, тъй като фестивалът се провежда в продължение на няколко дни. На хоризонта се появява перфектното място – изоставено летище в гр. Миловице, само на 50 км от Прага. Локацията предоставя още едно предимство – асфалтовата писта е много подходяща за танцуващите под DnB ритмите, тъй като им предоставя стабилна основа. Компромиси със сигурност не може да има, тъй като за 2015 посетителите надвишават 20 000 плюс над 300 изпълнители. Хедлайнерите и поддържащите актове винаги са на ниво, като в минали издания блестят имена като Andy C, DJ Hype и Dirtyphonics.

И макар да свързваме Чехия основно с бирата, страната е сред европейските парти центрове от най-високо ниво. Освен че е родината на най-добрия DnB фестивал, чехите могат да се похвалят и със световни събития от други сфери. Още в началото на декември в страната започва коледната подготовка, като чешките коледни пазари са грандиозни. Пак през декември, само че от 7-18, в Прага ще се състои финалът на един от най-големите покер турнири PokerStars Championship. На 6 май, също в чешката столица, ще се проведе международен маратон, а в края на същия месец Прага ще домакинства събитие, което не е за изпускане от никой пълнолетен – фестивал на чешката бира. На 4-6 юли в Храдец Кралове ще се проведе фестивалът за алтернативен рок и EDM, Rock for People, който не отстъпва по грандиозност на Let it Roll. Месец след това, както вече знаем, ще се проведе и дългоочакваният drumb and bass фестивал.