Lenzman: Keep things pressure free

Lenzman: Keep things pressure free

Как ли пък няма да се раздумим точно с г-н Lenzman преди Vola Open Air! Запознаваме се за първи път, за да се нажежим подобаващо за него и за феста, който тази година ще ни е на разположение между 26 и 28 юли. Enjoy!

Здрасти, попадна на мушка и на раздумка в DJambore.com, защото ще си сред специалните „предложения“ на Vola Open Air Fest тази година. Какво се върти в момента около теб?

Lenzman: Вълнувам се за фестивала! А иначе, тази седмица обявихме новия проект на лейбъла ми, The North Quarterалбумът на FD.

Какво още да очакваме до края на годината от The North Quarter?

Нови неща от Abnormal Sleepz, Redeyes, Satl, Submorphics, както и от много други зарибяващи артисти.

Как се промени стилът ти през годините?

Честно казано, черпя вдъхновение от едни и същи неща. Разбира се, вкусовете ми се менят и разширяват през годините, търсенията ми стават различни. Когато започнах, използвах много семпли. По-късно реших, че трябва да създавам музика без тях и звученето ми стана по-хаотично. През последните години се върнах към органичния ритъм, но без семпли. Опитвам се да пускам само собствена музика.

А как експериментираш във втория си албум Bobby? Какво го отличава от първия?

Bobby е много личен проект. Създадох го, точно след като станах баща и той ме върна в собственото ми детство. Черпих вдъхновение от там. Както ти казах преди, опитах се музиката да е изцяло моя, изключих семплите и се насочих към органичното звучене. Постарах се да олекотя музиката в албума, за да вникна в същината на звука.

Детството е непресъхващ извор на вдъхновение. 🙂 Кои са drum and bass артистите, които те впечатляваха, докато растеше? Спомняш ли първия албум, който си купи?

Първите ми допири до Drum & Bass-а бяха осъществени благодарение на музиката на LTJ Bukem, DJ Die, Dillinja, Krust, Optical и др. Май не си спомням първия албум, който си купих. Помня, че си въртях Peshay remix-а на LTJ Bukem “Music”.

Така ли реши да станеш drum and bass продуцент?

Никога не съм си поставял като цел да стана продуцент. Интересувах се от музиката, но намирах продуцирането за скучно и трудно. Трябваше ми много време, за да установя, че това занимание не е чак толкова лошо. 🙂 Да бъда DJ беше моята страст, да споделям музика, която да се харесва на другите като се заигравам със звука. После разбрах, че няма как просто да си DJ и да не създаваш собствена музика. Продуцирането също ми стана интересно и сега харесвам и двете неща еднакво.

И какво научи, създавайки музика?

Най-важното е да няма напрежение в действията ти. Ако яко се напъваш да направиш готина музика, няма как да ти се получи. Добрият звук идва от душата, от вътре… и не може да бъде предизвикан, когато си под напрежение. Просто го усещаш и изливаш.

Да, твоето правило pressure free важи не само за музиката, а за всичко що се създава. Последно – как ще зарибиш хората да те чуят на Vola Open Air?

Елате, за да си позволим да преживеем това пътешествие заедно.