Из жегите на EXIT 2017…

Из жегите на EXIT 2017…

Последният пети фестивален ден на EXIT 2017 започна с над 36-градусова жега. Към 21:00 часа влязохме в крепостта Петроварадин. Започнахме да обикаляме сцените една по една, а количеството хора все още беше малко. Времето минаваше неусетно с разхладителни напитки и разговори с готините присъстващи на фестивала.

снимки и текст: Антон Христов

Дойде и моментът за лайва на Róisín Murphy. На сцената екипът й подреди куп гардероби, закачалки и кутии с различни видове дрехи, шалове, шапки, кукли и всякакви видове аксесоари. Róisín излезе. Сетът започна с парче на бившата й група Moloko  – Tatty Narja. Атмосферата и осветлението бяха уникални, но нищо не можеше да се сравни с всичките преобличания и преобразявания стил Róisín Murphy.

Публиката избухна много рязко, когато започна The Time is Now, изпълнена в своеволен ремикс на бенда на певицата. Лайвът продължи с няколко от самостоятелните й изпълнения. Изведнъж светлините угаснаха и прозвучаха първите акорди на Forever More на Moloko, несъмнено това беше чаканият от всички момент и най-силният от сета на Róisín. Последваха още няколко самостоятелни изпълнения и всичко приключи.

След това екипите започнаха трескава подготовка на сцената за хедлайнерa на вечерта Rag’n’Bone Man. Влязох във фотопита и зачаках… Лайвът се забави с 15-на минути. Напрежението се разпръсна в интрото, а музикантите и беквокалистите заизлизаха на сцената. Публиката, която беше изпълнила мейнстейджа до краен предел, тръпнещо гледаше откъде ще се появи пълничкият изпълнител от Америка. След около минута Rory Charles Graham излезе широко усмихнат, и като че ли и леко притеснен, от тълпата пред него, поздрави всички и каза: „EXIT 2017 за мен е чест, че присъствам на фестивала за първи път! Този лайв е за вас!“ И така бендът засвири лек блус и започна мечтаният за хиляди хора концерт. Цялото изпълнение на Rag’n’Bone Man премина спокойно и кротко, без излишни визии на видеостените, без натруфено изпълнение и в типичен соул и блус стил с много класно и професионално изпълнение изпя на един дъх хитовете си: Human, Skin, Lay My body down, Bitter end и Guilty.

Под аплодисментите на публиката Rag’n’Bone Man и бендът му напуснаха сцената и започна чакането на закриващото парти на мейнстейджа, а именно на сета на DJ номер едно в класацията на DJ Mag Top 100 за 2013 и 2014 година – Hardwell. Сетът му още от началото започна ударно и до самия му край държеше хората във въздуха. Освен яката музика, която пускаше той, осветлението и фойерверките през цялото изпълнение, както и зарята към края, спомогнаха за уникалното настроение на 52 хилядната тълпа, събрала се пред главната сцена.

Уморени си затръгвахме в 7 сутринта и изпратихме с усмивки прекрасния Exit 2017 в крепостта „Петроварадин“ в Нови Сад. Сега тръпнем в разгара на Sea Dance в Будва (Черна Гора), където хедлайнери са John Newman, Sean Paul и Fatboy Slim.