1 man 3 names 50 shades of music. Иван Шопов.

1 man 3 names 50 shades of music. Иван Шопов.

Набъркахме се предварително в ONE MAN представлението на Иван Шопов, за да можем да добием по-голяма яснота за прекрасните му шизофренични отклонения…

Петьо Колев: Здравей, Иване! За мен е голямо удоволствие да ти задам няколко въпроса за теб, за сцената и за музиката. Много ми е интересно как точно са се случили нещата при теб с електронната музика. Доколкото знам, преди си свирил в метъл група. Как реши да направиш този рязък завой към необятността на електронното звучене?

Иван Шопов: Това се случи, когато бях на 17 години и един приятел ми показа компютъра си, на който използваше програма за правене на електронна музика и аз тогава за пръв път хванах компютърна мишка, научавайки се как да модулирам звук. Толкова се запалих, че започнах всеки възможен момент да се уча сам как се прави електронен звук и така покрай влиянието на industrial звука и ранния дръм енд бейз започнах да експериментирам в тази посока.

Занимаваш се с адски много неща. Продуцираш музика, организираш партита, рисуваш, харесва ти и да снимаш. Как едно момче от Троян извървява този път до мястото, където е сега? Всъщност как би определил мястото, където си сега и къде би искал да стигнеш?

От Троян дойдох, за да преследвам мечтата си да уча в Художествената академия и след като я осъществих, разбрах че мога още много неща, които ми дадоха посока за бъдещо развитие. Оттук нататък върху тази основа, която съм достигнал, имам желание да повлека много талантливи хора със себе си. Да ги вдъхновявам и те да започнат да сбъдват мечтите си покрай мен. Смятам да се насоча все повече към културното и музикалното образование на всички млади алтернативни хора, които имат желание да се развиват в тази насока.

Иван ШоповDrum’n’Bass, след това dubstep, после techno, a сега и ambient. Започна с drum-a. Сега продуцираш адски много музика. Защо почувства нуждата да се занимаваш с толкова различни проекти? Така даваш “звук“ на различните ти душевни настроения или…?

Първо, продуцирам всички тези стилове от много години, но не всяко парти може да побере цялата разновидност, затова и хората не са успели да ги чуят по този начин досега. Определено всеки стил отговаря на различни душевни състояние – за мен музиката е терапия.

Организираш workshop-и в София и други градове на страната, а и не само в България. С какво впечатление оставаш след тях? Интересуват ли се хората от продуциране и къде са по-напред с „материала“ – тук или в чужбина? Или може би зависи от човека…

Обичам да споделям моите знания със света и за мен няма тайни, които да държа за себе си, затова и много се радвам, че успявам да провеждам тези workshop-и в цял свят. Едни от най-интересните бяха в Сидни, Полша (преди около 2 седмици), но най-посещавани са тези в София. 🙂 Като на последния workshop имаше над 300 човека. Всеки идва, за да научи нещо ново от мен и да види моя начин на работа, което много ме радва. Интересът е голям навсякъде, но всичко зависи от индивидуалността на всеки музикант – няма по-добри тук и по-лоши там. Може би единственото е, че в България стимулът да постигнеш нещо сам е по-голям, защото в чужбина хората живеят в по-уредено общество.

ivanshopvutr2Обиколил си почти целия свят. Според теб, как се развива електронната сцена в нашата мила родина? Не говоря само за техното или баса, а за културата на хората да ходят на партита. Как я оценяваш като съвкупност от партита-музика-звук-хора?

Естествено, че се развива! 🙂 Електронният звук все повече се превръща в алтернатива на младите хора и това само може да ни радва. Оценявам публиката много високо. Българската публика винаги я поставям най-отпред като настроение, енергия, култура и познаване на звука. Мисля, че и чуждите артисти, които идват тук споделят моето мнение и нямат търпение да се завърнат отново.

Преди години имаше един клуб Spacer. Тогава дойдох на първото ти One Man party (army) – Drum Kid, Balkansky и COOH. Кога се появи Иван Шопов като музикален проект и с какво участието ти на 4-ти април в студио Орфей ще е по-различно от предишното?

Иван Шопов се роди 82-ра. 🙂 А звукът му се появи като музика към арт проекта Lights & Shadows, който представлява каталог с мои картини и диск с ембиънт музика. Разликата в звученето на партито, което предстои е, че градацията на звука ще започне с моите ambient и drone парчета, в които няма ритъм и постепенно ще прелее в техно звука на Drum Kid.

Какво би казал на хората, които четат това интервю и още се колебаят дали да дойдат на партито на 4-ти април?

Това парти е предназначено за широко скроените меломани, които ценят електронната музика като цяло, не се разделят на подстилове и имат потребност да изпитат това музикално пътешествие заедно с мен. 🙂

Благодаря! Продължавай да правиш това което правиш, по начина, по който го правиш и „Бъди себе си!“ (много модерно пожелание :)). Очаквам с нетърпение One Man партито!

БALKANSKY – RADA