Исландска приказка в София с Kiasmos и Nordic Soundscapes

Исландска приказка в София с Kiasmos и Nordic Soundscapes

Здравейте, приятели,

Миналия петък бяхме на едно по-различно парти (за фенове с вкус) – Kiasmos at Nordic Soundscapes, за което няма как да не ви разкажем. 

Партито бе ситуирано в сърцето на София – Пространство 108, на „Раковски“ 108, и протече по следната програма:

22.30 – Врати
22.30 – 00.00 М.О.М.C
00.00 – 01.30 Denitza
01.30 – 3.30 Kiasmos
03.30 – end – Sayulke

От екипа на любимата ви медия пристигнахме малко преди края на М.О.М.C. Атмосферата все още бе спокойна, а феновете тепърва пристигаха. Звукът бе минималистичен, chill и леко ambient (или поне на нас така ни се стори – б.а.). Супер, ще си „чилнем“ малко, на фона на партитата за широката маса, на които сякаш имахме нещастие предимно да присъстваме напоследък. 

Към полунощ зад пулта застана Denitza, която не познаваме, но ни изненада приятно със селекция, подбрана с вкус и ненатрапчиво. Надяваме се да чуем повече от нея, макар да се съмняваме това да е скоро. За жалост, повечето талантливи родни артисти не прекарват времето си по родните ни ширини, и с право, така че, дано да се засечем пак по празниците (евентуално). 

Ето, че неусетно стана 01:30 и контролът над звука бе поет от Kiasmos, или Janus Rasmussen, който ни зарадва с двучасов DJ set. В интерес на истината, половинката му Ólafur Arnalds липсваше, но това по никакъв начин не повлия на качеството на аудио-визуалната магия, която ни обля. Публиката, естествено, вече бе станала доста по-многобройна, а празното пространство – все по-дефицитно. 

За непознатите, Кiasmos е исландско дуо, създадено от композитора Ólafur Arnalds, известен с уникалните си минималистични композиции за пиано и електронния продуцент Jаnus Rasmussen, който ни бе на гости в зимната Софийска вечер. Исландският дует издава за авангардния лейбъл Erased Tapes и вече 10 години успява да преодолее границите между класическия и електронния жанр, като смесва чистотата на акустичното пиано и класическите струнни инструменти с ударната сила на електрониката.

Минимал техно, микро хаус и електроника, клоняща към амбиент – така бихме определили жанрово стила на Kiasmos, а музиката им асоциираме с пухкаво одеяло, което ти дава топлина и приятен транс, от който не искаш да се откъснеш (особено на фона на студената и сива реалност – б.а.). За справка – целият едноименен албум Kiasmos, благодарение на YouTube, както и Blurred (Bonobo Remix) – ремикс на Bonobo, официално издаден от лейбъла Erased Tapes. И още, и още, като например хипнотичния трак  Thrown, който вие сами ще си намерите в интернет (а защо не и закупите като официален рилийз от https://www.erasedtapes.com/store). 

В топъл и приятен транс бяхме и ние докъм 03:30, че и по-късно, когато зад пулта застана Sayulke, който стартира спокойно, но малко по-късно ни пренесе в типичен танцувален mood с един неочаквано по-енергичен сет. 

Благодарности на организаторите Nordic Soundscapes Bulgaria за красивата зимна приказка 💗. До нови срещи, приятели!