Idan Raichel в целия свят

Idan Raichel в целия свят

Преди 10 години всички меломани бяхме в Myspace. Това беше и една от първите социални мрежи, която ежедневно ни даваше възможност да откриваме нови, и нови незнайни нам групи, отговарящи на интересите ни. Така в един обикновен пост-тийнейджърси ден, се запознах с Идан… или Idan Raichel Project. Тъкмо бях надживяла бунтарските пънк/хардкор и „алтърнатив” (каква любима дума! 🙂 ) рок години и съзнанието ми започваше да търси нещо по-спокойно, но в същото време пробуждащо, вълнуващо и автентично. Това беше Idan Raichel – влюбване от първия звук. Беше си съвсем естествено и дойде „От дълбините” или на иврит Mi’ma’amakim. Тогава все още потрепервах при мисълта един ден да видя любимите си групи на живо.

Пише ти: Цвете

След време, по стечение на обстоятелствата, това чувство почти напълно изчезна… Пътят, който си избрах, превърна почти всички концерти в напрегната работа и почти всички артисти в хора, които са просто част от тази работа. Трепетът изчезна, изчезна и удоволствието, имаше го само желанието „и този концерт да свърши”. Останаха малко групи и артисти, които само с присъствието си успяваха да върнат в мен вълнението и екзалтацията от меломанските ми години.

r5Вчера един от тях беше в София -„Nu Boyana Studio”. Казваше се Idan Raichel. Дойде с цяла вселена от музика, емоции, приятелство и любов. Беше почти същият, какъвто го знаех от снимките и клиповете преди 10 години. Нямаше ги само „дредовете”. Но, както всички присъстващи на концерта разбрахме, причината да ги няма не беше някоя възвишена история, свързана с енергия, сила, мир и братство, а единствено „неговата мила лейди”, която просто го предпочита гологлав… Всичко обаче, с изключение на косата, си беше налично – аурата на мистичен, мъдър и спокоен номад, източните дрехи, чалмата, благият глас и топлата усмивка.

С него беше и целия свят – Израел, Колумбия, Етиопия, Сирия, Палестина, Йемен, България… със своите гласове и музикални инструменти, в невъобразим синхрон. Не беше пропуснал да доведе със себе си знаковите за Idan Raichel Project свръхталантливи изпълнители – родената в бежански лагер в Судан Cabra Casey, изящната и магнетична Miya Avraham, енергичния етиопец с меден глас Avi Wassa, завладяващата колумбийка Marta Gómez. Освен тях обаче, Идан представи и български приятели музиканти. Даже се наслаждаваше на изпълненията им отстрани, като част от публиката.

Няма да забравя тази вечер, най-вече защото:

  • Музиката му трябва да се чуе в акустичен вариант
  • Пощурялата тълпа (фитила й запали етиопецът Avi Wassa с нечовешката си енергия) не искаше Иr2дан да си тръгне
  • Miya Avraham не изпусна от грациозността си почти нито едно от парчетата, изтънчено пееща на Иврит и арабски.
  • Cabra Casey омагьосваше с красота по етиопски.
  • Атмосферата беше неописуема – декорите в Nu Boyana, въздухът и трепетите му в истински гласове, вплитането на различни езици в пътуващи мелодии, движения и образи. Пълнолуние. Сбъдване на 1001 желания от 1001 нощи.
  • Идан беше много впечатлен от организацията, от мястото, от желанието и старанието на всички, които са се борили този концерт да се осъществи. Самият той сподели, че това не е било просто поредният концерт от турнето, а специално събитие, което всички от проекта са очаквали и за което са се подготвяли.

И аз го чаках, и аз се подготвях, за да се изпълня с хармония, лекота, мелодичност, емоция. Околните също се бяха заразили от приказната обстановка и сякаш пееха химн по време на най-известните му песни – „Bo’ee“ („Come With Me“) и Mi’ma’amakim.

Idan Raichel Project инжектира във вените ми цялата мелодичност, на която светът е способен… докато си стоях някъде в света на Шехерезада…