И ЗАВАЛЯ ТРИГАЙДА

И ЗАВАЛЯ ТРИГАЙДА

Изглежда като да завали, но няма, защото дъждът тази вечер си има по-важна работа, отколкото да се лее. Облаците събират капките си и ги подреждат около сцената в парка на Военната академия, за да чуят премиерата на новия албум ELATE на Trigaida.

Не знам точно как спрях да слушам дръм & бейс, нито как започнах да слушам народна музика. В случая обаче няма значение. Вече мога да се наслаждавам и на двата стила едновременно. Заради Tригайда.

Гласът на Ася Пинчева и гайдата на Георги Маринов-Хорхе огласяват сцената в парка на Военната академия в събота вечер. Диджеридуто на Хорхе задава ритъма, а DJ set-ът на Иван Шопов облича народната музика в ново модерно електронно звучене. И все пак, нищо няма да е същото без включването в края на концерта на хора от Широка лъка с ръководителя им Ганчо Гавазов. 

Девойките излизат на сцената, пременени в автентични български носии. Замислям се от колко време не съм обличала носията ми и ми се приисква да я сложа час по-скоро. Но тъй като това няма как да стане веднага, ми остава само да се любувам на изкусно изплетените гайтани върху носиите на изпълнителките.

Гласовете им се носят в синхрон из гората. Изпълнението им в първата минута е изцяло акапелно, което сякаш още по-силно въздейства на публиката. Една минута, в която всички съсредоточават цялото си внимание в мелодията на народната музика, докато мозъкът им не изтръпва. Тогава Иван Шопов пуска бийта на свобода, за да води хорото.

„Косовско хоро“, „Коньо“, „Слънцето трепти“, както и класиката „Седнало е Джоре дос“ са част от песните, които Trigaida пресътворяват. В албума на триото са се включили музиканти от цял свят – от Турция, Япония и др., които не присъстват на концерта, но музикалните им инструменти (китара, тромпет, кавал, цигулка) акомпанират на парчетата.

Концертът свършва и сега дъждът може да продължи да прави, това което умее най-добре, а именно – да вали. Водните капки, вдъхновени от музиката на Trigaida, се завихрят във вълшебен танц.  Небето се разпорва и завалява. Като изведро.