Hot since 82. Yalta 2016.

Hot since 82. Yalta 2016.

Запознах се с името на Hot since 82 преди 2-3 години, а оттогава, по мой спомен, той посети България поне 3 пъти, от които аз пропуснах всичките. Никога не съм бил върл фен на британския хаус продуцент, но винаги съм имал симпатии към звученето му. Тази вечер исках да поправя този лайв пропуск и то в сърцето на електронната музика в София – клуб Ялта. Тъй като имам предварителното чувство, че интересът ще е много голям, отивам в прилично време. Часът е около 00:30, а отвън се е струпала опашка, която се движи сравнително бързо и влизам в клуба след не повече от 10 мин. Държа да се похваля, че хванах последното свободно номерче от гардероба, което много ме зарадва, защото да си мъкна цяла нощ палтото в тази жега щеше да е кошмар.

Не съм от най-честите посетители на Ялта и сега за пръв път се случва да вляза в долната зала, която вече се явява единствената. Слизам долу, а помещението вече се е понапълнило и ми изглежда осезаемо по-малко от горната конфигурация. Не съм се интересувал, може и да бъркам. Салонът е тъмен, което на мен наивно или не ми влиза малко по-ъндъграунд от предишното светлинно състояние. Типът на музиката, която звучи ми подсказва, че партито не е започнало. Пусканите парчета звучат леко generic, на моменти дори неприятно комерсиални. Използвам думата ‘неприятно’, защото по принцип не виждам много нищо лошо в комерсиалната музика, просто за всеки влак си има пътници. След известно време разбрам, че това е Liubo Ursiny, който към края на сета си подобрява селекцията и вечерта започва. Въпреки възходящата градация на сета на Liubo Ursiny, идването на Runo веднага е забелязано от слуховите ми възможности. Бих сложил сета му в кухата графа подгряващ, но Runo насочва вече препълнената зала към хаус звученето, което ще властва тази вечер.

За моя приятна изненада Hot Since 82 започна около 02:00 часа. Използвам времето преди да дойдат всички хора, които се намират на горния етаж, за да се опитам да стигна максимално близо и поне да го зърна. Все пак, защо бях искал да го чуя от толкова време? Намирах се най-отзад и с премерени крачки, изчаквайки момента, успях да стигна чак до първия възможен ред. Тъй като бях буквално пред него, инстинктивно реших да се възползвам и да пробвам да направя клип.

Началото на сета му ми се стори някак безлично. Тази, така да нарека – избеляла музика звучеше прекалено дълго за мен. Излизането от рамката на по-комерсиалните звуци ставаше малко по малко, което на мен се понрави, веднага щом го усетих. Може би такъв е бил първоначалният план на Daley Padley, както е рожденото име на Hot Since 82. Към 03:00 часа залата вече се пука на шевовете. Очевидно интересът към британския dj е много голям. Визуализацията, сякаш за ‘ъндърграунд’ клуб е минимална и не променя преобладаващите тъмни тонове на помещението. Не знам дали винаги е така или се случва заради това парти. На Hot Since 82 му бе нужен около час, за да застъпи музиката, която всички очаквахме. Оживлението в тълпата се забелязва лесно още към 03:00 ч. Трафикът отвътре навън е перманентен и за хора, стоящи на тази главна артерия (като мен) е неприятен. След като намерих подходящо място, успях постепенно да се влея в хаус ритъма и да се забавлявам. Чувам много як deep house, за които бях дошъл. На моменти басът сменя ритъма като за техно, което разгорещява обстановката.

След 04:00 ч. минималистична визуализацията напълно съответства на музиката. Усеща се как хора си тръгват и започва да се диша по-лесно… Музиката, макар да ми харесва и да си танцувам, не ме ‘пръска’. Изключение правят няколко парчета, които ме впечатлиха. Бих искал да спомена появяването на марвел герои във визиите. На мен – някогашен комиксов фен, това ми се понрави. В този период чух тракове като Enter. Space на Maceo Plex, I Get Deep(Late Night Tuff Remix), с оргинал от DJ Le Roi и Roland Clark, и Leonardo Gonneli – Roxan. До 04:30 музиката беше наистина здрава. Цялата зала е все още препълнена и купонът си тече на макс. Дигнатите ръце са подходящ момент и аз да помахам за чао, изкачвайки извитите стълби.

Тръгвам си относително рано за подобно парти. Не мисля, че изпускам много. Музиката от Hot Since 82 бе яка и напълно засити очакванията, но в отделни периоди ми се струваше твърде еднотипна. Това е моето виждане и то не бе споделено от хората около мен. Публиката се забавляваше през цялото време, което е знак, че хаус музиката винаги ще има много фенове. И аз съм част от тях, защото часове след партито продължавам да си тананикам типичния басов хаус ритъм…