Сръбският Гуча по софийски

Гуча

Сръбският Гуча по софийски

Помните ли онзи документален филм, нашумял преди няколко години, който разказваше за една песен? Песен, която всички народи на Балканите припознаваха като своя, и която макар с различен текст, на различен език, имаше една и съща мелодия. Винаги, когато се сетя за този филм, се усмихвам. Усмихвам се, защото това е поредното доказателство, че заплетени в националистически емоции, народите от Балканите често не осъзнават колко много са еднакви. И добре че я има музиката, която е универсалният посланик, за да ни го напомни.

Именно заради тази „еднаквост“ не е странно, че „Балканското Гуча парти“ вече се превърна в жадувано, чакано и посещавано събитие в музикалния нощен живот на пъстрата ни столица. Такова се оказа и последното, което ни разтърси с ритмите си и накара иначе сравнително големия клуб за по-различна и не толкова комерсиална музика MAZE да се окаже малко тесен.

Клубът беше най-вече тесен, заради извиращите усмивки от всяко едно лице – и от тези, които често съм виждала из рок заведенията, и от онези, които бяха се отбили за едно по път към нашумели чалготеки и бяха забравили да си тръгнат, дори и от лицата, които по-скоро бих очаквала да видя на някой алтернативен планински фестивал. Усмихнат ме гледаше от плаката дори и Луис Армстронг, под чийто поглед и аз опитвах да въртя кълки, макар и далече под класата на танцьорките. Под погледа на тези усмихнати лица, духовият оркестър забързваше ритъма и го засилваше, караше мелодията да напомня известни песни от сръбските филми и след това да затихва, за да избухне минута по-късно в Дунавско хоро.

Знам, че на фестивала в Гуча оркестърът не е един, нито събитието е само една кратка нощ. Сигурна съм обаче, че софийската Гуча е донесла на мнозина късче от онази магична емоция и ги е накарала да помечтаят за едно пътуване до съседна Сърбия през август. Докато чакаме лятото обаче, се надявам да има още софийски партита, на които така – по балкански, да си отпуснем душата.

Видео от оригинала GUČA 2014:
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=EmE6LGJvl2g]