Green Out and Balkans without borders…

Green Out

Green Out and Balkans without borders…

снимки: Лидия Коцева

Подобно на всеки петък отново яхнах гребена на рап вълната. Или с други думи – пак бях в подлеза на Mixtape 5, пак зад грамофоните бе the all-mighty STARTYERAs, пак беше м-м-м, много добре!

Доизпивайки си „питияжа“, небрежно уреждахме дребни неизправности с фотографския екип (като например липсата му), без да се товарим излишно, защото добре знаем, че Jah ни обича (ей така, по default). Мина, не мина време и успяхме да сглобим комбинацията между фотограф, фотоапарат, заредена батерия и празна SD memory карта, така че вече нямаше какво да ни спре. Чакахме единствено Мати (Жлъч) да каже – започваме, но бяха нужни още поне 30-тина минути. Но споко, в рапа е така..

Влизаме в центрофугата на магия, а вътре, братче, въздухът вече е напоен с рап (чак протича). Пред нас са Жлъч, Indianus и Брят Че, с микрофони в ръце и в абсолютен синхрон, докато Евгени (SCC)  с финес се грижи за саунда и инструментариума отзад. И сме споко – Гената си знае работата и й се отдава (чак ни сдухва леко).

Слушахме и се разцепихме на макс на „Центрофуга„, „Тихо там“, „Доживотна„, „Ден Първи“ (соло трак на Indianus). Имаше и Beatbox, благодарение на всестранните таланти на Trasher-а, който заби заедно с Жлъч върху парчето ВГЗ (оригинално – feat. Qvkata DLG, а.к.а. Яжо Секвоев).

Дойде време и за хип-хоп по ямболски. Leshper Art Crew (LAC) – Bary, NRV, Lak Attacker и Genchev окупираха сцената. Жлъч остана, подготвен за колаборации.Чух „Вечни“ -тракът, чиито послания истински подкрепям. А за изпълнението на Gerata и култовото Бам-бам няма какво да се каже – трябва да се чуе на живо, за да се разбере.

Така. Ямбол ис „бяк“ он дъ стейж с директен въпрос към всеки – „Сутрин будиш ли се с ритъма на улицата, знаеш ли за к’во говоря, блъска ли те музиката?“. Дано знаете за к’во говорят последните, тъй като, ако не знаете, то въобще не сте за тука (не’а губим време за обяснения, сори за елитарността, нали, ама… – б.а.). Ок, айде, от мен да мине, последен шанс

Та, накратко – поговорихме си за редица рап сериали, бяхме погълнати от шибаните колони (‘щото ритъмът бе чук, а думите – пирони) и така нататък. Абе, беше мега яко. Стига ли ти толкова? То който си знае, си знае, който не – да потърси…

Времето прелетя, за да доведе на сцената гвоздеите на вечерта – момчетата от Скопие. В колоните – Green Out, зад микрофоните – Tonyo San и LD Pistolero, зад грамофоните – DJ Cvare.

Green OutGreen Out откриха с хитове от новия си албум Rapanoja – Rap Lee, Zagubi и др., но не пропуснаха да „изцепят“ и с „доброто старо“, а именно с албума Nekoi Skopski Banditi от 2009. Чух и социалното Frekvencii, гето рапа Blokovi, а фънкарското Fakalavista просто отвори писта… за фрийстайл. И тъй като бийтбокс-аджият не се намери (Trasher явно си бе тръгнал) момчетата изцепиха на free върху инструментали на DJ Cvare.

Последваха безконечни фрийстайли наредени перфектно, бързо и на ниво (жалко че Wosh MC не бе сред подгряващите – б.а.). По едно време се усетихме, че момчетата редят за обиколките си из някои наши градове, за Варна, за Петрич и прочие. И ми се сгря сърцето, съвсем по балкански… Пак си доказахме, че няма граници: Balkans without borders, on Balkans we’r all brothers!

P.S. Купих си и албум, много радва. Прави го и ти по-често.

Green out – Fakalavista
[media link=http://www.youtube.com/watch?v=kO-XmvYlow8]