Beglika 2017

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Beglika 2017

Беглика фест 2017 ще се проведе от 23 до 27 август в района на язовир Голям Беглик в Родопите

Фестивалът в Беглика е най-старият екофест в България, който се провежда от 2008 година до днес. Беглика фест е традиция, която ежегодно събира една общност от съмишленици – свободни хора, ентусиасти и мечтатели, които търсят хармония с природата и среща с близки по дух хора. Музика, изкуства, занимания в работилнички, дискусии в тихи кътове, изградени приятелства, натрупани нови усещания… Беглика фест е много повече от няколко незабравими дни и нощи. Потапянето във вълшебния, див свят на природата води все по-навътре, към себе си и към другите.

Беглика фест 2017 ще се проведе от 23 до 27 август и ще протече под мотото ПРЕСЪТВОРЕНИЕ. Завръщаме се към корените си, към желанието да установим по-дълбока връзка с естественото около нас. Да пристъпим в Гората като в храм. Да се забавим. Да събудим у себе си усещането за свещеност. Да благодарим. Да бъдем будни, осъзнати, творящи изкуство-живот хора.

В петте дни на феста гостите му ще могат да посетят множество концерти и представления, както и да се включат в различни програми и работни срещи, които организаторите подготвят.

КАБА СЦЕНАТА е традиционната беглишка платформа за представяне на живи, иновативни и раздвижващи духа и телата проекти. Музикалната програма на Беглика фест тази година обединява както нови, така и добре познати експериментални, авторски български проекти в областта на етно, джаз, електро-ембиънт и аудио-визуалното изкуство. Потапяйки ни в един мистичен свят, музиката на Беглика ще ни разкрие нови пространства и пътешествия във времето, културите и различните местонахождения на тялото, ума и духа. На Каба сцената ще чуете и видите Vataff Project, Zeyra, Иван Шопов и Лора Желязкова, Acoustic Soul, Основно Ветрове, Лоши Петли, Тулпа, Soulfia, Darry & Eero, Imagine и редица други доказани имена на българската и международна сцена.

За първа година на Беглика фест се сбъдва мечтата за официална сцена за джем-действие. ИМПРО-ДЖЕМ-СЦЕНАТА отваря пространство за артисти от различните изкуства – музика, танц, цирк, поезия, фотография, видео. В програмата й се преплитат свободни сутрешни и следобедни джем сесии с музикални уъркшопи с джембета, диджириду, експериментален танц и отделни изпълнения на музиканти и танцьори.

В артистичната програмата ще участва и Цирков театър НИБРАЙ – място за радост и игра, където природата и изкуствата развиват в човека въображението, силата, умението да си смел, мъдър, ловък, да разбереш същността на движението. Всеки ден на Поляната на Здравето ще има жонглиране, танци, пой, бънджи, куклен театър, сапунени мехури, позитивно песно-творене и много други дела, подготвени от артистите с любов.

Островът на ТИШИНАВТИТЕ ще посрещне своята публика на големия остров в язовир „Голям Беглик“. Островът на ТИШИНАВТИТЕ е сетивно пространство-лабиринт, което превръща зрителите в съучастници, в изследователи-тишинавти, проникващи под повърхността на познатата реалност в търсене на неочаквани съкровища, обвити в Тишина.

По време на целия фестивал в пространството на цирка ще се провежда театрално-движенческата работилница на Росица Гевренова ИМАГИНЕРИУМ. Това е театрален експеримент със споделен край по мотиви и идеи от пиесата „Сън в лятна нощ” на Шекспир. Докосването до света на визуалното, подвижното и нереалното ще пренесе участниците през световете на фотографията, киното, театъра и танца в нещо, което е повече от спектакъл – навлизане в света на невидимото.

В пространствата на ИМАГИНЕРИУМА ще се проведат и работилници за фотография и кино, както и презентация на Веселина Бабаджанкова – една от най-известните артисти за хумористичен родопски диалект.

Горски кът ЧИТАТЕЛ ще предложи много заглавия, дарени от страстни читатели, които създават малко книжно място в гората. В събота следобед всички книги ще могат да бъдат взети от книжния кът и отнесени в новия им дом, а онези, които не открият новия си собственик, ще бъдат дарени на читалище „Четвърти май“ в гр. Батак. Освен библиотека на тревата, горският кът ще предложи богата програма с книжни събития. Литературно четене и раздумка ще направи Георги Бърдаров – победител в телевизионното състезание „Ръкописът“.

Специалното място за дискусии и презентации ФОРУМ събира темите свързани с устойчивото развитие, климатичните промени, чистата храна, опазването на горите, защитата на зелените градски пространства и съхраняване на културното наследство. В дискусиите на ФОРУМА ще участват експерти от Софийския университет, от неправителствени организации, както и граждански активисти, които работят по различни природозащитни каузи: представители на инициативния комитет за референдума в Трън, на групата „Запазете Бедечка“ в Стара Загора, холандеца Патрик Смитьойс с идеята за обединено зелено движение, както и Ангел Жиланов – представител на инициативния комитет на първия успешен местен референдум в Горна Малина и понастоящем кмет на общината.

Програмата ЗДРАВЕ И СЕБЕОПОЗНАНИЕ на Беглика фест 2017 предлага различни практики, упражнения, игри, беседи, свободни разговори и занимания. Във всеки фестивален ден участниците ще имат възможност да избират между ред предложения за йога, медитации, терапии, консултации, езотерични практики и беседи. Ще учат как да бъдат лечители с Рейки и да определят своите Ген ключове, ще разплитат родова карма и ще връщат спомени от невидимото. Ще се прераждат в различни герои в игри със себе си и ще се учат да управляват живота си.

Освен всички артистични изяви и духовни практики, за посетителите на феста ще работят няколко спортни секции и атракции: Каячен залив, Хамачена градина, Тролей и махало, Кът за настолни игри.

Група от 20 доброволци вече е на Беглика и  от началото на седмицата започна работа по подготовката на фестивалната зона: почистване, изграждане на временните места за действие (сцени, форум център, места за готвене и хранене, бани и тоалетни), декориране на пространствата, създаване на информационен пункт и т.н. В течение на времето групата на доброволците ще нараства, като ще стигне до 80 души по време на феста.

ПЪЛНА МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА

Сряда, 23 август

Tui Mamaki

Tui Mamaki e певица от Нова-Зеландия, която живее и твори в София. Позната е на българската клубна сцена от участията си с Kottarashky & The Rain Dogs. Ще чуем песни от новия й самостоятелен албум вдъхновени от българския фолклор.

Лоши Петли

Лоши Петли създават авторска музика, която включва песни на български език и инструментални композиции, често с филмово или театрално звучене. В музиката си търсят експеримента, съчетават различни музикални стилове, между които авантгард, джаз, български фолклор и други. Групата е сформирана от Алексей Николов и Петко Чернев, които се познават и свирят заедно от ученици.

Четвъртък, 24 август

Soulfia

Soulfia е отворен проект от „пътуващи музиканти“, които осъзнават естествения процес на хармонизиране чрез музика. Фокусът на музикални вибрации варира от Балканите до Близкия Изток с класически, традиционни композиции и песни с автентично фолклорно звучене предимно от България, Македония, Гърция, Турция, Сирия, Иран, Арабския полуостров.

Дари & Ееro

Музикална разходка във времето и културите, вдъхновена от мястото и от хората с различни инструменти като гъдулка, игил, китара, гайда, хармоника и различни перкусии, съчетани с обертоново пеене от Монголия и Тибет.
Драган Милев – Darry, Eero и гост музиканти.

Acoustic Soul

Музикалните стилове, които свързват изпълнителите от Acoustic Soul са най-различни, но се обединяват под белега на джаза и неговите импровизации. Ярко се открояват изпълненията от ерата на суинга, както и фламенко, танго, боса нова.
Илко Градев – акордеон
Иван Стилянов – китара
Петър Йорданов “Бъни” – перкусии

Петък, 25 август

„Glowing Branches”
Иван Шопов & Лора Желязкова / Ivan Shopov & Lora Zhelyazkova

В тишината на нощта, Иван Шопов и Лора Желязкова представят дебюта на проекта си „Glowing Branches“, в който съчетават звука от модуларен синтезатор с реактивни към него образи. Така те се потапят в мистичен свят, зареден от деня, и разкриват пространство от ехо и светлосенки, които сънуват нощем дърветата.

Българският музикант, продуцент и визуален артист Иван Шопов (познат още като Balkansky/Cooh) е представял музиката и изкуството си в Европа, Южна Америка, Азия и Австралия. Издавайки за едни от най-големите музикални компании в света, музиката му достига до всички крайща на света. Зад гърба си има и два албума с проекта БALKANSKY в колаборация с Теодосий Спасов и Иво Христов, а през 2017та издава и най-новия си албум в колаборация с народните певици от „Авигея“.

Лора Желязкова е визуален артист, който експериментира със смесването на аналоговото и дигиталното, за да създава пространствено-ориентирани проекти. Все по-силният й интерес към динамиката на времето, светлината, нейната проекция и отражение, технологиите и тяхното приложение в областта на изкуствата я насочва към визуализацията на музика, създаването на интерактивни инсталации и работата с нови медии, и технологии.

Зейра / Zeyra

ZEYRA е новият авторски проект на музиканта Веселин Митев (познат от Исихия, Кайно Йесно Слонце, Vataff project). Проектът работи с различни гост-музиканти в областта на етно музиката. Новото в ZEYRA е електронното звучене, смесено с акустичния привкус на балканските вибрации.

Веселин Митев – композиции, каба гайда, дудук, фуяра, вокали
Петър Тодоров – дарбука, томбак, рик, електронни перкусии
Петър „Бъни“ Йорданов – кахон, тарамбука
Станислав Стоянов – тъпан

Тулпа / Tulpa

Тулпа е модерен, иновативен авторски проект на Алексей Цветанов (перкусионист и саунд инжинер на Кайно Йесно Слонце) с динамичен електонен саунд, филмова атмосфера и трайбълистичен бийт.

Събота, 26 август

Основно Ветрове

Основно Ветрове е нов проект на Петър Йорданов – Buny, добре познат от групата Оратница. Новият музикален инструмент „хенгдръм“ е в основата на музиката. Преплитайки се с африканска калимба, австралийско диджериду и други инструменти, Основно Ветрове e пътешествие из различните местонахождения на тялото, ума и духа.
Петър Йорданов-Buny – кахон, луупър, хенгдръм, бас, калимба, перкусии
Станислав Спасов – Стенли – флейта, сантур, диджериду
Константин Кучев – ситар, цигулка

Vataff Project

Vataff Project е отворен и променящ се проект, в който Виктор Маринов работи с различни гост-музиканти. От 2001 насам Vataff Project е смесица от абстракции, eлектронна музика, бийт и етно инструменти от цял свят, придружени с визуално представяне. Проектът има пет издадени албума до момента. Участвал е на множество фестивали по света и в България. Проектът има характерен звук и концепция, движеща се на границата на стилове като психеделик, техно, ембиънт и трип-хоп с гост музиканти Веселин Митев – дудук, фояра и Петър Йорданов-Buny – перкусии.

Victor’s Mob

Victors Mob е тек-хаус проект на Виктор Маринов. Той е винил DJ и продуцент. Негов е и лейбъла Port One Records.

Неделя, 27 август

Imagine

В творбите им, които са изцяло авторски, може да се долови смесица от стилове като джаз, соул, реге, алтърнатив рок, трип хоп, психаделични и ембиънт елементи.
Елена Бърдарска – вокал
Венцислав Джоков – китара
Ивайло Игнатов – кахон
Христо Стоев – бас

Билетът за петте дни на феста е на цена от 70.00 лв. на входа и 65 лв. при предварително закупуване през месец август. Предлагат се групови и семейни билети, при които цената е по 55 лв. на човек. Децата до 14 години участват безплатно.

БИЛЕТИ могат да се закупят в мрежата на Ticket Logic Bulgaria.

БЕГЛИКА 2017 – ПРЕСЪТВОРЕНИЕ. Да бъде!

август 23 2017

Details

Start: август 23, 2017 @ 15:00
End: август 27, 2017 @ 15:00
Cost: 65лв.-70лв.
Събитие Tags:, , , , , , , , , , ,
Website: Visit Event Website
as Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/1967973686766038/?ref=br_rs