Dubioza Kolektiv или обелката от взривоопасен банан, която не спира да ни подхлъзва

Dubioza Kolektiv или обелката от взривоопасен банан, която не спира да ни подхлъзва

Месец по-рано. Пътувам извън България, отварям фейсбука и виждам, че Дубиоза отново забиват из улиците на София. Този път уличното изпълнение на cover-а на Тодор Колев „София, мой малък Лондон…“ не е на Витошка, а на много „по-underground“ място – Женския пазар. Помислих си, хубаво е, че пътувам, но още по-хубаво е, че ще се върна навреме в моя малък Лондон за концерта на Dubioza Kolektiv в зала Армеец в София.

Петък, 29 ноември 2019 г., Арена Армеец, София. Поредният концерт на Дубиоза, на който присъствам. Мислех си, че вече няма с какво да ме изненадат, но определено надминаха очакванията ми!

Вокалистът говори на по-добър български от всякога и започвам да се чудя дали не е взел българско гражданство. Но причината Dubioza Kolektiv да са толкова харесвани, не е нито националността им, нито расата ми. Причината да продължаваме да се подхлъзваме пак, и пак на обелката от взривоопасен Dubioza банан е, че умеят да увличат с музиката си и мюсюлмани, и християни… изобщо всякакви хора с различни културни, социални и политически предразсъдъци. На концертите на Дубиоза всички се забавляват рамо до/въз рамо. Затова и парчето „Politika je kurva“ запалва фенерчетата и запалките на цялата публика.

Следва надпяване между феновете в дясната и лявата част на залата. Дубиоза организират съревнованието, за да покажат колко е лесно да се разделим на две групи и да започнем…. да се бием…:) Само трябва някой да застане на сцената и да дирижира съревнованието. Замислете се следващия път като гласувате… За колектива и за Дубиоза…

За да избухне еуфорията от надпяването, в крайна сметка, всички се завихрят в мощен mosh pit в центъра на залата. Въртележката от хора е толкова енергична, че почти засмуква и седящите хора от трибуните на втория етаж на залата.

След два часа пеене и куфеене, идва време и за парчето, които всички чакаха да чуят „София, мой малък Лондон“. Феновете крещят с пълно гърло, а телефоните им не спират да снимат, за да може песента да достигне чрез социалните медии до всички, които не са тази вечер на концерта на Дубиоза.

Шоуто приключва с виенски валс, след което всички с валсова стъпка се запътват към афтър партито в Терминал… или пък в Строежа. Продължаваме да се изграждаме с Dubioza.

снимка: Creative Visual Solutions