Dominic Miller: What effect does music have on your body?

Dominic Miller: What effect does music have on your body?

Това е въпросът, който Dominic Miller иска да ти зададе – да, точно на теб. И докато се чуди, разкрива тайните си мисли, свързани с грозни кучета, шах и Клеопатра. Така китаристът с аржентински жилки продължава да играе по струните на вълненията преди концерта на 12 май в Sofia Live Club.

Svanio: Здрасти от DJambore.com. Не веднъж си споменавал, че рядко даваш интервюта, така че, мисля да се възползвам и да ти задам няколко лични въпроса… Но да започнем с тривиалните – разкажи повече за последния си албум „Silent Light“. Удобна ли е тишината?

Dominic Miller: Да, вярвам, че тя произвежда звука. Не само относно музиката, но спрямо ситуацията. Това, което не казваш, обикновено означава повече от изказаното. Албумът, като че ли, отбелязва този факт.

Добре, нека запазим мълчание за секунда. ОК, не издържам повече. 🙂 Вълнуваш ли се и ти като мен за концерта на 12 май в Sofia Live Club? Бил си тук и преди…

DM: Да, и аз се вълнувам да се върна в Sofia Live Club. Ще ми бъде за трети път. Обичам мястото заради атмосферата. Освен това звукът и осветлението в клуба са на високо ниво.

В интервю споменаваш: моите солови проекти приличат на протест срещу нормите в живота. Какво е ненормално напоследък?

DM: Фалшивите новини, истинските новини, всички новини, споделяни в социалните медии. Стремя се да правя музика, която да те накара да забравиш всичко това за момент. Не е лесно, особено когато виждам хора втренчени във Facebook, докато свиря. Винаги ги разпознавам, защото лицата им са осветени в синьо. Всъщност, ако те имат нужда да са онлайн, значи аз, може би, не си върша добре работата на сцената…

O tempora, o mores. А харесваш ли приказки?

DM: Не, не харесвам. Фентъзи, да, но намирам приказките за леко зловещи. Същото мисля и за религията, на която не се уповавам. Духовността е нещо различно… С нея се идентифицирам напълно.

OK, последен приказен въпрос – според теб коя е най-красивата известна жена на всички времена? С каква мелодия би я описал?

DM: Велик въпрос! Мисля, че е Клеопатра. “I Burn for You” на Sting може да я опише.

Ако имаш 25-ти час в живота си, само за теб, как ще го оползотвориш?

DM: За спане. Нямам време за сън. Или пък бих го използвал за още една игра на шах.

Ако музиката ти се въплъти в животно, кое ще е то?

DM: Сигурно в грозно куче. Не знам защо, но определено харесвам грозни кучета. Те ме успокояват по начин, по който искам музиката ми да очарова останалите. В тях има лоялност, непринуденост, хумор. Те са мърляви и непохватни. Притежават всички неща, които харесвам в музиката.

А откъде трябва да се започне – от опознаването на чужди песни или от писането на собствени?

DM: Не мисля, че можеш да композираш добра музика, ако не си се научил от другите. Не може да си автор, без да четеш. Музиката, която пиша е резултат от всичко, което някога съм чул.

Какво би искал да питаш феновете си?

DM:  Ха, много готини въпроси! Бих искал да ги питам „Как ви кара да се чувствате музиката и/или какъв ефект предизвиква тя в тялото ви?“

Край или ново начало, какво избираш?

DM: Хм! Трудно ми е да реша. Лесно е да кажа ново начало, но в края и смъртта има нещо хубаво и запомнящо се, така че си избирам край.

КОНЕЦ

photo credits: Sofia Live Club and Fanart.tv