Ara Malikian: Искам до края на живота ми да съм на сцена

Ara Malikian: Искам до края на живота ми да съм на сцена

Ara Malikian – шарен човек и невероятен музикант, който има не само какво да изсвири, но и какво да разкаже. Чети вежливо… 🙂

anna: Здрасти от DJambore.com! Обичаме твоя щур стил и излъчване. Нямам търпение да те срещна на живо на 28 февруари в София! Имаш ли някакво предчувствие за концерта си у нас? Да очакваме ли нещо специално?

Ara Malikian: Наистина много се вълнувам за концерта си в София! От една страна, защото за първи път идвам в България, а от друга – защото имам много приятели – прекрасни музиканти, които са родени във вашата страна. От голямо значение за мен е да споделя музиката си с тях и изобщо с българската публика. Много се вълнувам!

Концертът е част от The incredible tour of Violin. Кое е любимото място на твоята цигулка?

О, тя обича всяко кътче на земята и свири всичко – от Барок до модерен поп!

Представи си, че цигулката ти е един от петте елемента на земята. Кой елемент ще бъде тя и защо?

Ами струва ми се, че цигулката и изобщо музиката съчетават в себе си всичките пет! Притежават наистина невероятна сила.

Така е – завихряте по всички показатели! 🙂 Кой е любимият ти композитор сега и в детството?

И преди, и сега, и винаги – Niccolo Paganini!

Извървял си дълъг път, за да се превърнеш в един от най-добрите съвременни цигулари. Какво се промени от времето, когато записваш първия си албум Le Quattro stagione (1995)… в професионално и в лично отношение?

Първо на първо, изобщо не се смятам за чак такъв виртуоз! Аз съм само цигулар, който обича да прави това, което прави. Честно казано, никога не съм се стремял към известност и показност. Просто харесвам това, с което се занимавам и се надявам да остана възможно най-дълго на сцената. Там съм най-щастлив! Така, че си пожелавам да свиря пред публиката до края на живота си!

Можеш ли да опишеш четирите града, в които си живял с известна мелодия – Бейрут, Хановер, Лондон, Мадрид?

О, много труден въпрос! В Бейрут слушах много традиционна ливанска музика, защото баща ми свиреше заедно с прочутата фолклорна певица Fairuz. Докато живеех в Хановер прослушах най-различна фолклорна музика от целия свят, включително и циганска. В Лондон на ред с класическия репертоар, обикнах поп и рок музиката! В Мадрид открих фламенкото! Разбира се бях силно впечатлен от Paco de Lucia, но и от фламенкото като цяло…истинско вдъхновение!

Разкажи ни за новите ливански музиканти, на които трябва да обърнем внимание!

За съжаление не познавам най-новата ливанска музика! Но съм сигурен, че има много нови артисти, певци и инструменталисти… Има хора, на които истински се възхищавам! Има един великолепен музикант, който свири на уд. Казва се Rabih Abou-Khalil, но той вече никак не е млад. На моите години е. Сигурен съм, че има много нови имена…

Дано ги чуем на живо и тук. Благодаря ти!

Билети за концерта на Ara Malikian ТУК.