10 години XPRSN и още…

xsprn out

10 години XPRSN и още…

снимки: Михаил Георгиев

Здравейте, прЕатели,

Наскоро бяхме на уникален юбилеен БГ рап концерт, за който държим да ви разкажем. Лейбълът XPRSN празнува 10 годишен юбилей с грандиозно рап парти в Терминал 1. И стана тя, каквато стана…

Накратко: Партито беше МЕГА и ни върна вярата в БГ хип-хопа! А сега – подрбностите…

10 years xprsn insideСлед обичайния лаф-моабет по раперски теми и дегустация на самоделни алкохоли, навлизаме в Терминал 1 с леко закъснение, но по независещи от нас причини. Не сме пияни, споко, дори напротив… А партито вътре вече „къкри“ на огън, ускоряващо се експоненциално. Супер!

На сцената са Лого5, a.k.a. Радо и Илия, които освен иновативни и адекватни рапери, са и… адекватни пичове. Свестни и с чувство за хумор и т.н.. Абе, супер са си “Логопедите“ и дори не мисля, че има к’во да ги обсъждаме, щото „класата е вечна“ и т.н. Последните изцепиха „Контра“, както и някои други рапове, които ние, вероятно, сме пропуснали. Тук е мястото да отбележим (за да не забравим после), че за нещастие и по независещи от нас причини пропуснахме и пърформънса на ДЖАДЖА, N.KOTICH, KERANOV + F.O., NOKAUT и Боровските бисери SO CALLED CREW. Жалко! Но да се върнем на темата…

На сцената в следващия миг бяха Alexmall & GEM, които за първи път в Терминал 1 изпяха Okey (“…представи си ме така – на брега на морето със бира във ръка. Налей на мен и брат ми по една, лятно време на купони стават чудеса”), макар и без Denyo и Sensei, познати в близкото минало и като група DiS. E, к’во беше едно време…

Alexmall & GEM „отпушиха“ сцената и за други представители на все още новия БГ рап (и не само) лейбъл „Out In Space” (от който очаквайте скоро вълна от качествена продукция – б.а.). На сцената стъпи Герата, който освен мега добър рапър (-мулти талант) и е и супер свестен пич (за който го познава, хехе – б.а.). Герата сцепи с едно мега зло (в стил beat junkies) парче, което ние, все не успяваме да намерим в нета, нито да запомним… Имаше и други тракове, присъединиха се и други рапери. Тук е мястото да отбележим, че бяхме групово разтресени и от новия BG RAP химн – „Бе Ге рап, Бе Ге Рап!“ Ммм, супер идилийка!

Официалната програма на артистите от XPRSN започна с „Черноглед“. „Позитивното момче от Ямбол“ нахлу на сцената с червен ром в патрон и микрофон, за да разтърси ъндърграунд трю хеад маняците. Изпълнението му беше доста real, за разлика от стила и маниерите на „рапърите“, които ни въртят по телевизора и които ние нито познаваме, нито желаем да познаваме. В определен сюблимен момент „Черноглед“ се озова сред публиката, която жестикулираше заедно с него. Последният дори щеше да се контузи в опита си за връщане на сцената, но всичко мина хем гладко, хем екзалтирано. Абе, професионализъм, какво да си говорим… И в ъндърграунда има такова понятие.

082Малко по-късно сцената бе разчистена за нашия Русенски любимец FOGG-а , подкрепен от мега-рап крюто 082. Внимание!: „Кажи на своето крю да внимава, моето крю възнамерява да минава“ и други подобни сцепиха мрака и наелектризираха „зарибените“. Поздрави и на Doss Tress и Snaketooth от същото крю, които показаха „как се прави“ и на Софийска почва… Чу се и „Беше грешка да ни обединят, от днес нататък чаркалака не мо‘ат си съберат… чак“ – или „FOGG – Да Си Знаят ft Явката ДЛГ & DJ Skill“, за жалост без Явката ДЛГ и DJ Skill, които желаем силно да чуем и видим на 11-годишнината на XPRSN, примерно.

Купонът продължи с “Незнайните от крайните“, които и ние не познавахме, но които ни изненадаха повече от приятно. Поговорихме си по-късно с „Митака от Незнайните“, който освен мега-MC, се оказа и супер забавен пичага. Евала, поздрави и наздраве от нашия лейбъл (който за сега ще остане неизвестен за вас, сори – б.а.). Big Up за всички рапери, които освен зли рими имат и чувство за хумор! И така…

В следващия момент на сцената се възкачи не кой да е, а самия Nowallz, от който, ако се не лъжем чухме „Нека“  и със сигурност – новото и супер дълбоко „Отказвам да повярвам“, което освен да се надъхаме, ни накара и да се замислим малко, все пак… Уникален флоу! Поздрави на Апостол и целувки!

После атмосферата стана някак по-тъмна и алтернативна. На сцената – Silent City, ladies and gents, които, неизневеряващи на стила си, отново се появиха с антураж – маски на лицата. Страхотно артистично поведение демонстрират тези момчета – тук е мястото да отбележим. Останахме повече от очаровани. Чухме тракове от новия им албум в духа и звученето на „Винаги ще пречим“ и подобни. Феновете на Prodigy възтържествуваха екзалтираните. И ние така…

Черешката на тортата, ако можем така да се изразим, дойде и с Leshper Art Crew, при които “нямаше лабаво“. И за които смятаме да не уточняваме какво точно е било. Ако трябва да сме докрай конкретни, ще добавим само, че за нас Leshper-ите винаги са символизирали лейбъла XPRSN, без да подценяваме останалите, де. „Когато ритъма е чук, а римите – пирони, като черна дупка те поглъщат шибаните колони“… И до там!

innnnnVanSan & Freak Cello вкараха по-странна и дълбока нотка. “Чуй този звук“, за да си имаш на идея. Абсолютен Big Up за тези лудаци, адмирираме за повече маняци като тях в БГ рапа!

Че MD Beddah разтресе и уби всичко живо наоколо, едва ли е нужно да добавяме. Направи ни впечатление, че докато публиката крещеше “Просто прасе” (т.е. публиката желаеше да чуе на живо едно парче, не особено възхваляващо Българската полиция), “Бедата” избра да ни зарадва с интерпретация по текст на Христо Ботев! Настръхнахме! Естествено, чухме и “Тежко-звукова промишленост”.

Партито бе финализирано с убийственото трио SECH – Nowallz, MD Beddah и VanSan. Смазващо!

И това не беше всичко – накрая, типично по раперски, на сцената бе заформен огромен cypher, където целокупното БГ Рап братство сцепи, с най-доброто от всеки. Бяхме прЕатно изненадани от включването на нашия прЕател БрятЧЕ от So Called Crew, както и от почти всички останали.

Поздравления и за пичовете зад колелата от стомана – DJ Unkle Billy и DJ Wing / Sofia Fines… както и не на последно място за официалния хост на ивента Barrie

Това беше от нас, слушайте повече BG rap, но не само. Обичайте се и не хейтвайте, понеже е ретроградно и не е морално, нито естетично… One Love за всички замесени!

https://www.youtube.com/watch?v=ZBCFbw2LlxA