Zenith. Предусещане.

Zenith. Предусещане.

Няколко уточнения и предусещания относно…

Zenith Fusion Fest:

Село Долен е един приказен български архитектурен резерват. Тук обстановката е изключително автентична, което до голяма степен се дължи на “тиклите“ – плоските камъни, от които са изградени покривите, зидовете и в общи линии цялото село.  Разположено в Родопите, мястото е толкова магнетично, че е просто перфектно за фестивал, който възобновява старите традициите и връща хората към техните корени. Ето как се ражда идеята там да е първото издание на „Zenith Fusion Festival”.

С международни гости от ранга на най-известният турски перкусионист Мисирли Ахмет и редица български формации, които са на път да покорят световните сцени, както и с подходящо подбрани лекции и работилници в духа на фестивала – „Zenith” дава заявка за едно от най-интересните, зареждащи и значими музикални събития през лятото.

organizatori_zenithОРГАНИЗАТОРИ:

Tim Gubel е гражданин на света, който бяга от родната организирана Белгия, за да обикаля различни неорганизирани места, където да организира значими събития. В крайна сметка се жени в България. Редом със „Zenith Fusion Festival”, той е креативен директор на голям белгийски джаз фестивал, мениджър на Оратница и още сто неща.  Когато Тим говори за българската култура, той я нарича „нашата култура“.

Мишо Ваклинов е от онези българи, взели нелекото решение да съществуват смислено. Изглежда доволен. Историята му със село Долен е следната: един ден, докато Мишо се разхождал из Родопите, случайно минал през селото и веднага си купил къща. Оттогава той прави страхотни упражнения, за да развива мястото – включително, хвърля отпадъците си разделно. За фестивал си мечтае и работи от години и ето, че резултат има.

Веселин Митев – член на група „Исихия“. На Веско, преди 5-6 години, му хрумнало да направи амфитеатър от тикли в задния си двор. Речено-сторено. Сега дворът му е и основната сцена на Zenith Fusion Festival.

МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА:

Първи ден (петък 24-ти юни):

Мерудия – всички ги познаваме!

Кottarashky & Тhe rain dogs – според Тим, когато Кottarashky се събира с The Rain Dogs, общото им звучене придобива психаделична дълбочина и се изгражда баланс между котараци и кучета.

Rebel Up! от Белгия и Холандия – миксират неща като поп от Гана с реге от Чили и държат тълпата до зори.

Lazy Face – Официалният диджей за откриването на фестивала, е много добре познат и доказан както в България, така и при комшиите ни, а и по цял свят.

Втори ден  (Събота – 25-ти юни)

Първата музикална проява за събота (т.нар. „Закусвален концерт“) ще е на Bedlam Club. Те определят себе си като синематик пънк джаз. Това в превод значи, че съчетават саундтрак мотиви, с огромното си въображение и създават един уникален свой звук. Групата е своеобразен фюжън от националности:  Самюел – Франция, Тавис – Шотландия, Димата и не на последно място, изтъкнатият български левент – Жорката.

Оратница – може би най-успешната съвременна българска група с етно насоченост. Стилът им умело вплита фолклорни мотиви в модерно и специфично поднесено звучене. Всеки момент Оратница ще летят на първото си турне в Щатите.

Тъпани и гайди – половината от Оратница – Хорхе и Бъни, заедно с именити родопски гайдари, създават една дръм ен бейс – дъбстеп -трап подложка, смесена със звука на родопската гайда и без усилие карат човек да изпадне в транс.

Gypsy box – уникален мексикански артист, който освен невъобразими mash up-и на world ритми с балкански мотиви, приви и страхотен купон.

Dharba, чийто експерименти включват смесване на Оратница с Боб Марли, но далеч не се ограничават до там, ще е резидент dj за цялата събота.

Трети ден (Неделя – 26-ти юни)

Vataff Project –  Старата генерация електронни фенове, добре познават това име като продуцент на транс и всякакъв вид електронни експерименти. Сега, обаче Vataf издава нов албум, с живo звучене. Интересна подробност е, че студиото му се намира в село в Родопите.

Mестни изпълнители ще ни изненадат с творчество от региона.

Фестивалът ще закрият почетните гости на Zenith:

Вокална експериментаторка Светлана Спаич от Сърбия – Спаич, която изпълнява песни с ритуално значение на почти забравен, архаичен език. Тя посвещава целия си живот в изучаване и запазване на древни техники на тоноизвличане, които се помнят единствено от най-възрастното поколение на някои места в бивша Югославия.

Виртуозният български акордеонист Петър Ралчев. Повече от 25 години той развива интензивна концертна дейност в Америка и Европа и печели многобройни първи места в престижни световни фестивали.

Черешката на тортата се казва Мисирли Ахмет, който е най-известният турски майстор на дарбука. Той ще демонстрира уникалната си техника на „разперените пръсти“ – негова запазена марка, която позволява достигане на изключително бързо темпо. Музиката му смесва полифония и тембри от турската, египетската, индийската, африканската и латино традиция.

Ако се чудите какъв е най-въздействащият завършек за един Zenith Fusion Festival, то това е “джем сешън“, в който вземат участие всички артисти от фестивала. Имаме го!

ДЕЙНОСТИ:

Петък е Еньовден, така че ще събираме билки, ще научим  за правилното им използване и ще се търкаляме по поляните. И това е само началото…

„Портите“, една от къщите на Мишо Ваклинов, (които с времето станали две) ще бъде Дневният център на дейност на фестивала. Там ще се проведат работилници и лекции в духа на Zenith, които ще ни дадат успешни примери и решения как да се възползваме от традициите и занаятите за всеобщото благо. В „Портите“, наготово ви чакат жесток бар, прекрасна ракия и още много полезни работи.

зенитхафиЗа децата:

  • Четене на автентични родопски Приказки.
  • Занимания по танци от региона.
  • Уроци по гайда със специално направени мини гайди.
  • Работилница по анимация, която включва усвояване на различни техники и приключва с прожекции на детско анимационно кино.

За големите деца (така наречените „възрастни“):

  • Архитектурна работилница, в която ще ни разкажат различни хитрини и начини по които да стегнем своята селска къща с естествени материали.
  • Лекция на Организация „Живо Село“, която ще ни разкрие тънкостите и тайните на селския живот
  • Работилница на местен, сатовчански артист, който ще ни разкрие как се правят репродукции на известни художници от тикли.
  • Работилница за домашна бира, водена от Рори Милер (Човекът, който седи зад Бира Ах! и Бял Щърк). По-настоятелните ще получат отговор на въпроса: „Може ли да се направи домашна бира от ракия?“
  • Прожекции на филми в специален хамбар преустроен в кино зала. (Подът е  насипан с талаш, за да привлече всички кино хамстери.)
  • И накрая, една страхотна изненада за всички гости – Мисирли Ахмет, Светлана Спаич и Петър Ралчев ще направят свои майсторски класове, в които ще разкрият някои от своите музикални тайни.

ПОДРОБНОСТИ:

Паркиране: Предвиден е паркинг, така че да не се притеснявате за колите си. Той ще е в началото на селото и после – щапур, щапур пешачка до фестивала…

Настаняване: В цената на билета е включен безплатен къмпинг.  А, за онези от вас, които предпочитат да спят на квартира, е изградена специална система – така нареченият „Баба нет“. Това е мрежа от местни хазяйки, които със сигурност ще ви гледат като писани яйца.

Билетите за фестивала са ограничени до 300. Идеалната бройка, за сформиране на общност. Както казва Тим: „Да чуваме птиците как пеят е много важно. Искаме да запазим този мир и повече хора биха развалили чара на фестивала.“

Цената е меко казано достъпна: 75 лв. за трите дни с включен къмпинг. Имайте предвид, че две трети от билетите вече са продадени, така че побързайте да се включите в приказката – Zenith Fusion Festival и да усетите енергията на приказното село Долен, защото иначе ще дойдат други приказни хора…

КРАЙ