WAKE ЪП! 2016 – РЪКА ЗА РЪКА С МУЗИКАТА СРЕД ПРИРОДАТА

wake up 2016

WAKE ЪП! 2016 – РЪКА ЗА РЪКА С МУЗИКАТА СРЕД ПРИРОДАТА

Време е да се събудим отново от забвението на сивото, прашно и забързано ежедневие, да отпием глътка слънчеви лъчи, да вдишаме аромата на лятната зеленина, да полетим с мелодиите на Орфей… И питате защо? Наближава поредно издание на необикновения фестивал Wake Ъп!, благодарение на който ще се потопим във вълшебни селения и музикални дебри за шеста поредна година! Организаторите от WakeЪп! България са приготвили поредната магнетична плеяда от виртуозни музиканти, любими изпълнители, самобитни артисти и колоритни ди джеи.

Между 7 и 10 юли тази година ще танцуваме под звуците на най-различни течения и под-жанрове на необятната музикална вселена.

Гръцките пост-пънк естети от BAiLdSA ще ни отвлекат на незабравимо музикално пътешествие с балкански ритми, анархистична поезия, автентични етно песнопения, отвяващи главите китарни пънк акорди, непукистко ska настроение и слънчев reggae привкус. Наименованието BAiLdSA е заигравка с турската дума „bayılmak” („губя съзнание”), но се използва и със значение „дойде ми до гуша”. Проектът е създаден от Thanos Gountanos (китари) и Yiannis Gountanos (барабани) през 2007 г., а днес в бандата участват още Dimitris Havlidis (тромпет), Manolis Tsiaousis (тромбон), Yiannis Ioannidis (бас) и Yiannis Vamvakas (акордеон). Зад гърба си BAiLdSA вече имат множество участия на фестивали в Гърция, Турция, Македония, Албания и България, както и два албума –  United States Of Balkans (2011) и Zvarna (2014). По пънкарски – достъпни безплатно на официалния сайт на колоритната банда:  http://baildsa.com/

Строгите музиковеди и очилати експерти вероятно ще сортират и категоризират колоритния звук на BAiLdSA в раздел Gypsy Punk, Balkan Music, Ska, Reggae, Dub. И ще са прави! Ако харесвате Manu Chao или Dubioza Kolektiv, то и на концертното изпълнение на BAiLdSA ще куфеете с кеф!

Бълграският виртуоз Теодосий Спасов и чудото на родния електронен звук Иван Шопов ще ни омагьосат със своя неповторим синтез между електронен звук и автентичен български фолклор. Теодосий Спасов свири „отвъд границите” от 1986 г. до ден-днешен, има стотици концертни изяви, участия на престижни фестивали и изпълнения в джаз клубове из цял свят, включително и на Бродуей по покана на Майкъл Флетли, издадени десетки самостоятелни албуми, записи и експерименти с различни музикални формации, създава музика за редица филми и театрални спектакли. През 1994 г. името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон, а през 1995 г. списание „Нюзуик” го поставя сред 10 неща, които не знаем за Теодосий Спасов.

shopov-coverТалантливият Иван Шопов, чието поприще е тежкия електронен звук, ще бъде съавтор на музикалното пиршество, което ще ни поднесат двамата музиканти. Иван Шопов е откритие на Panacea – германския повелител на дръм’н’бас религията. Той е познат още като COOH, Бalkansky и Drum Kid – „човекът-парти”, с две думи. Рисува, свири, обикаля света и разпространява духа на България.

Двамата музиканти ще представят на тазгодишния WakeЪп! свой нов проект.

Ако ви се пътува на астрално пътешествие, Proggressive Psy-Trance дуото Protonica (Piet Kaempfer & Ralf Dietze) ще бъдат вашите пътеводители. Protonica е на музикалната сцена от 2006 г. насам, а двамата транс композитори имат зад гърба си участия на емблематични фестивали като Ozora в Унгария, Fusion в Германия, Boom в Португалия, Rainbow Serpent в Австралия, Universo Paralello в Бразилия, три дългосвирещи албума и редица сингли за водещи Goa и Psy Trance лейбъли като AP Records, Iono Music и Oxygen Records.

Ветераните от Foltin (Македония) също ще забият на WakeЪп! както те си знаят – „спонтанно Есперанто”. „Ела си в кревет, ке те ваjам голорак!” Без майтап! Те пеят на свой въображаем език – пъстра фонетична имитация на македонски, английски, испански, френски, румънски, португалски… Великолепната шесторка от Foltin са забавни, динамични, сюрреалистични. Pece Nikolovski (кларинет, kaoss pad), Branislav Nikolov (вокали, китара), Pece Trajkovski (дигитален акордеон), Goce Jovanoski (бас), Slavčo Jovev (барабани), Marjan Stanić (перкусии) свирят Alternative Rock, Funk, Electro acoustic. Приготвили са ни изпълнения не само от последния си албум „Пиjaн Славеj” (2015), но и от предишните. А от миналия век те са се натрупали цяла дузина… „Немоj да чекаш Jас да ти ветам Дека ќе умрам Со крилцата в џеб”…

DSC_2816Музикантите от ethno-world-groove явлението Balkan Khans ще ни потопят в едно изумително и вълнуващо пътешествие из безбрежните музикални простори. Джаз и груув, тъпани и синтезатор, ромският крал на цигулката и световният шампион по бийтбокс, български фолклор, ромски мотиви и мистични тайнства от Далечния Изток… „Balkan Taka Dina Ta”!!!  Майстори и неуморни експериментатори, Венци Такев (цигулка), Николай Иванов (клавишни, вокал), Кольо Иванов (тъпан, гайда), Атешхан Юсеинов (китара, тамбура), SKILLER (бийт бокс) са покорили десетки и стотици хиляди сърца след участията си на Sziget в Унгария, Roskilde в Дания. Каква ли ще бъде рецептата им за нашето събуждане на WakeЪп?

Лятно настроение, пънк рок купон и небрежни рими със скиците от Ogi 23.  Ангел Ангелов (бас, вокали) и Константин Ангелов (китара, вокали) ще ни поведат към друго измерение, задминавайки отдясно с ляв мигач. Ню пънк еуфорията е гарантирана, но „на кой му дреме”, важното е да има „бирички студени”.

RebelitesРеге изпълнителите Rebelites ще ни поведат за ръка в своя лежерен, слънчев, музикален reggae и dub свят, „с природата в едно”. На сцената ще са Ceci (кийборд, саксофон, вокали), Alex G (китара, вокали), Bisrat Mojo (Bisso) (вокали), Irie Bear (вокали), Sandy (барабани), Hari) (бас), Peshi (тромбон) и Shorty (саксофон, флейта).

Но ако си мислите, че е време за отдих, грешите! Очаква ни мощна рап инвазия с паранормалното явление X Team! Ъндърграунд рими и ъндърграунд бийт от хип хоп воините Starteras, Killa K a.k.a. Killa Knight & Mista P a.k.a. Mistik Power.

Ако не ви е достатъчно, за вас ще се погрижат хип хоп докторите от ЛОГО5 – Mr. Freesk, Illea & Dirty Jamezz. „Смяната на режими е безконечен купон!” ЛОГО5 ще преизпълнят и тази петилетка и ще представят своя нов албум.

Освен музикалната феерия и еуфория, на WakeЪп! фестивала ще има и работилница за грънчарство, благодарение на Калиниа – Интериорна и градинска керамика. Ще се върнем в древни праисторически времена и ще се научим на един от най-древните занаяти да ваем от глина саксии, кашпи, вази, амфори, делви и други глинени изделия.

Ще се потопим и в тайнството на нестинарския ритуал, запазен през вековете в Беломорска Тракия, а днес – само в няколко села в Странджа – Българи, Кости и Бродилово. През 2009 г. нестинарските танци са включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Счита се, че нестинарството е оцелял до наши дни ритуал от тракийски култ към Слънцето. Приема се, че нестинарството е християнизиран езически обред. За П. Славейков обредът е християнизиран тракийски, а носителите му са българи, някои от които погърчени. Други учени го дефинират като „смесен семитско-гръцки култ” и виждат връзка с култа към Дионис, тракийски бог на виното, лозарството и веселието, и с играта в огън в чест на Артемида, древногръцка богиня на лова, плодородието и на женското целомъдрие. Според проф. М. Арнаудов, има връзка между нестинарството и „средноазиатския шаманизъм и неговите екстази, магии, пророчества и чудесни лекувания.” Нестинарите, в състояние на транс влизат и танцуват с боси крака в жаравата, със ситна и равна стъпка, без да нараняват краката си. След като приключва ритуалният танц, всички се хващат на Костадинско хоро за здраве. Потомствени нестинари от село Българи ще бъдат специални гости и ще демонстрират ритуалния танц на фестивала WakeЪп! 2016.

Какви ли още други музикални и ритуални изненади ни очакват на шестия пореден WakeЪп! фестивал? Пишейки тези редове, виждам, че информацията на официалния сайт на фестивала непрестанно се обновява. А изкусителният надпис „Очаквайте още десетки артисти” продължава да намига примамливо.

Можем да се сдобием с билет на сайта на фестивала http://wakeup-bg.com/ , в мрежата на TicketLogic и на касите на място. Има и четиридневни семейни билети за двама родители с дете или деца до 14 години.

Безспорно, WakeЪп! фестивалът се очертава като едно от най-вълнуващите музикални събития за годината. Надали е за изпускане, лято е – време е за събуждане! С музика, разбира се!

За Djambore.com:

Репортер-джамборейвър Drummo Projid

И видео от Stefan Chechigo: