Във Фаза на Зимни приказки

Във Фаза на Зимни приказки

Здравейте, авери,

И тази година се разпиляхме по партита, особено в навечерието на най-светлия християнски празник – Коледа. Зимната приказка започна в малката зала на Микса (Mixtape 5, B-Side) – FSS pres. Winter Tales VII и приключи „на Фаза“ в НДК-ато на културата – ФАЗА. x СОФИЯ | Helena Hauff x KiNK (за което събрахме сили да „спишем“ едва днес, понеже си загубихме дрехите и се разболяхме след купоните). Започваме! →

Петъчната вечер (21/12) стартира с дръменбейс, грижливо подбран и миксиран от приятелите ни от Future Sounds of Sofia, които бяха и гостите в нашето коледно издание на радио шоуто “DJambore.com On Air” по Радио „Реакция“ (www.reakcia.net) по-рано тази седмица (чуй ПОДКАСТА тук).

Празничната програма премина по следния ред / таймтейбъл:

23:00 – 01:00 N3TOK b2b HYDRASHOCK
01:00 – 01:45 THRUST
01:45 – 03:15 ROBUSTUS b2b PHIRAH
03:15 – 04:45 THE SEISMOLOGIST b2b METASTASYS
04:45 – end b2b2b2b2b2b2b2b2b2b

Музикалната селекция, грижливо подбрана основно от пичовете зад лейбъла FSS, но и с немалкото участие на Osnova, галеше ухото, сваляше ни в ниското с dub звучене, заиграваше се с новия grime-и звук на Севера (Manchester) и като цяло – забавляваше на ниво (особено феновете с афинитет и вкус към „якото“, които знаеха за какво става въпрос). Не можахме да си тръгнем до 2 и нещо, понеже всеки път, когато си събирахме нещата, пускаха нещо още по-зарибяващо ухото на истинския меломан (естет и меценат), за каквото се считаме и ние, смятам знаете…

Whatever, чакаше ни и друго парти, така че… man’s gotta do what man’s gotta do. Събрахме си нещата и хоп, на ФАЗА. x СОФИЯ | Helena Hauff x KiNK в НДК, където партито протичаше по следната програма:

Целта на този текст е не да сравнява къде е било по-яко, но все пак, бихме описали звученето и атмосферата на ФАЗА-партито като по-зряло, тъмно и сурово, макар и може би леко по-меланхолично (в сравнение с предходното дръменбейс парти).

В момента, в който влязохме на партито (в зала 2 или в зала 1, според различни източници – б.а.) цепеше KiNK, който досега не бяхме сигурни дали бяхме виждали на живо (имаме смътни спомени от един Horizon Festival на Банско преди години, ама така ли е било, Божа работа – б.а.). Страхил (както е истинското име на KiNK) ни заливаше със стегната и сурова dark techno acid house селекция. За нещастие пристигнахме твърде късно за сета на Recidivist и Raredub, които бяха пускали преди KiNK и които (дочухме) също не са разочаровали феновете и ценителите на въпросното звучене.

Нямаше как, обаче, да не отскочим и до другата зала, където вече се вихреше нашата любимка Helena Hauff, заради която основно (няма да го крием) бяхме и дошли на партито. Вглъбена в музиката, Хелена забъркваше електро, acid, EBM и техно звучене с нискочестотни „обскурни звуци“ с пънкарски маниер, така както само тя умее.

Бяхме я срещнали за първи път на No Sleep Novi Sad сцената на Exit Festival 2018 по-рано тази година, където ни направи изключително впечатление (още повече, че сме в тази музика сравнително от скоро, и няма да крием, че не познаваме добре повечето артисти). И въпреки това, Helena ни се открои с различен подход и страхотен вкус, който и ние, явно споделяме.

Хелена беше подкрепена от още две дами, също открояващи се със своя широкоскроен вкус – Laylla Dane (11:00 – 02:30) и Snezhana (05:30 – 07:00), които обаче, за жалост пропуснахме. За справка – видео от сета на Снежана, благодарение на Ivelin Mavrudiev.

Впечатления и препоръки:

Партито бе супер, както си личи и от мнението на феновете:

На партито загубихме един черен суитчер, дано се намери. Други „забележки“ нямаме. 🙂

P.S. ФАЗА, не спирайте да ни радвате с адекватни ивенти и през 2019, благодарим и до скоро!