Underground Movement Festival 2016: Techno VS DnB в ДНК-то на НДК-то!

Underground Movement Festival 2016: Techno VS DnB в ДНК-то на НДК-то!

Здравейте, прЕатели. Отрони се и този уикенд, а в мъгливи спомени отмина и поредното убийствено парти в София. Говорим си за Underground Movement Festival / NDK, Sofia / 01 October 2016, който се случи именно в интернационалния ден на музиката – 1-ви октомври (и естествено продължи почти до 7 сутринта на 2-ри).

Снимки: Анастас Чобанов

techno2Фестивалът събра редица популярни и актуални към момента чужди артисти (11 диджея и 2 MC-та) като естествено ни показа и най-доброто от родната сцена (което никак не му отстъпва, by the way). За партито можем да кажем само, че беше толкова хубаво, че чак ни е трудно да си спомним в подробности какво точно беше (като никога – б.а.). И все пак, ще ви разкажем за това, което ни впечатли най-силно, без претенции за цялостна обективност…

Като за начало, не бива да пропускаме да благодарим на организаторите, че събраха два от най-популярните стилове електронно звучене в една тематична вечер под наслов „Techno VS DnB“. Така имаше за всеки по нещо, чисто музикално, а и наличието на още една сцена с различно звучене винаги е добре дошло за която и да е публика (дори и за нашата 🙂 ).

Ще отбележим само, че партито стартира малко след 22 ч. с Bucksy b2b Too Dirty на техно-сцената, а на дръм-а – с EXo (видео от по-ликуид сет-а на EXo можете да видите ТУК, благодарение на Емил Казаков). За да избегнем фактологически пропуски, ще отбележим, че официално обявеният лайнъп бе:

210 YEARS THE WORLD OF DRUM & BASS BULGARIA (aka DnB Stage)
–––––––––––––––––––––––-
22:15 – 23:30 – EXo
23:30 – 00:30 – HIGH ROLL
00:30 – 01:30 – BLADERUNNER
01:30 – 02:30 – Dj SS & MC SKIBADEE
02:30 – 03:30 – DRUMSOUND & BASSLINE SMITH
& MC SKIBADEE + MC TODDLAH
03:30 – 04:30 – THE UPBEATS & MC TODDLAH
04:30 – 05:30 – JUNE MILLER
05:30 – 06:00 – TARGY
06:00 – 06:30 – Ogonek -b2b- Targy
06:30 – 07:00 – OGONEK

И съответно

TECHNO STAGE
––––––––
22:00 – 23:00 – Bucksy b2b Too Dirty
23:00 – 23:50 – Divverse b2b Nas St
23:50 – 00:40 – Pavel Petrov
00:40 – 01:30 – Balthazar & JackRock
01:30 – 03:00 – Kaiserdisco
03:00 – 04:30 – Enrico Sangiuliano
04:30 – 06:00 – Gayle San
06:00 – 07:00 – Toby Rost

Логично нещата на дръменбейс сцената се втвърдиха малко след 23:30, както си подобава на подобен род събития. И преди да споменем, че последваха High Roll, които са ни доста любими от известно време, ще споменем, че така наречената „дръменбейс сцена“ не беше просто каква да е дръменбейс сцена, а юбилейна такава – 10 YEARS THE WORLD OF DRUM & BASS в BULGARIA! Кратък съвет – следете и занапред ивентите и артистите, промотирани от @WODNB worldwide, за да сте в крак със сцената. А относно сета на High Roll – очаквано започна по-леко (виж видео 1), но с тенденция към „втежняване“ (видео 2). Направи ни впечатление, че по време на сета им, пичът, който може би се изявяваше като MC, просто ни… снимаше и от време на време пускаше по едно “Yo – yo”, колкото да оправдае присъствието си на сцената. Интересно, аз лично очаквах да бъда забавляван (чрез невероятни вокални и лирически умения on the mic), а не сниман, но… явно в дигиталната ера, в която живеем, ще е така. А и официалната вокална част, в лицето на двете UK MC-та – MC SKIBADEE и MC TODDLAH, все още предстоеше (за радост на едни и нещастие на други).

Малко след полунощ BLADERUNNER (UK) от Formation Records, Dread, Critical и Program логично вкара по-тъмни ноти, а тълпата постепенно нарасна, както подобава на дръменбейс събития – виж видео. Малко по-късно и на Techno сцената вече цареше мрак – KAISERDISCO от Германия и лейбълите Drumcode / Suara / Unrilis / KD Raw хранеше изгладнелите рейв души – виж видео. И не, че не бяхме очаровани от сета му, просто не издържахме за DJ SS & MC Skibadee…

DJ SS от UK и лейбълите Formation Records и WODNB, които именно празнуваха 10 години в България, стартира долу-горе по времето на на KAISERDISCO, само че на Drum and Base Stage-a. Естествено, при наличието на МС-та и по-начупен ритъм, нямаше как да не окупираме именно тази сцена. MC SKIBADEE просто С-Ц-Е-П-И върху тежките баси и интензивните дръмове на DJ SS – за справка ВИДЕО 1 и ВИДЕО 2.

hmsu2Естествено, нещата доутежняха звуково (а и се „затрипираха“) допълнително по време на сет-а на DRUMSOUND & BASSLINE SMITH, в който се включи и 2-рото UK MC на вечерта – MC TODDLAH, видео от общия им сет виж ТУК. Абе, въобще, и дръмът, и бейсът бяха достатъчни и за най-претенциозния и изтрещял БГ басс фен, по наше скромно мнение…

Водени от натрапчивото чувство, че изпускаме доста от Техно-сцената, се затичахме към нея неопределено време по късно. ENRICO SANGIULIANO от лейбълите Drumcode / Unrilis / GEM / Suara  и логично италианец ни зарадва със сетче по наш вкус. Виж това ВИДЕО, отново и отново благодарение на Емил Казаков, който също не пропуска нищо от най-якото!

В същото време „купонът на по-младите“ продължаваше в Дръменбейс залата с THE UPBEATS & MC TODDLAH. Интересното, за последните е, че идват чак от Нова Зеландия. Чуй това-онова в Soundcloud профила на групата или направо виж какво си пропуснал, ако не си бил на партито (което ни кара да се чувстваме жалко заради теб) – ВИДЕО 1 или ВИДЕО 2 (+ МС SKIBADEE).

techno1Часът вече беше към 04:30, но партито все още набираше центроустремителна сила. На техно сцената изскочи GAYLE SAN от Германия и лейбълите GSR / H-Productions / Kombination Research. Постепенно пространството зад DJ пулта се изпълни с неиздържали и екзалтирани техно фенове. Техно партито все още набираше сила, а нужното настроение (наричано от някои „кик“ или „топла вълна“) тепърва се разстилаше из атмосферата (виж ВИДЕО).

В същото време на „Дръм и Бяс“ сцената властваше холандеца JUNE MILLER /Ram Records/, което си беше чиста радост за зажаднелите за хард ДнБ с европейски привкус БГ БАСС фенове. Без МС-та, hard sound, deep bass и pure trip! Майко, ле, майчице! Но на нас сякаш чак малко ни замаля.

Вечерта продължи странно неусетно. В един момент подскачахме безгрижно на свеж и лек (особено за нашите разбирания) UK DnB, а в следващия, вече бяхме хладнокръвно „запукани“ от „принца на мрака“ OGONEK /Metafiziq, Future Sickness, Othercide, HMSU/. Тук е мястото да отбележим, че преди самостоятелния си сет Валери пуска b2b с друг наш приятел – TARGY /HMSU, MMUUZZAA/, но помним ли… ВИДЕО от „безчовечното зачукване“ на Огонек – ТУК.

Друг, що годе свеж спомен, който имаме, е как светнаха лампите по време на сет-а на немеца TOBY ROST /Driving Forces, Bush/ на техно сцената. И до там…

Естествено, последваха афтъри, гостита, лежерни следобеди и постепенно надвиваща ни дрямка. И все пак не успяхме да одрайфаме дивана на Бастъра, въпреки тоновете галони. Но нека не навлизаме в грозни подробности…

Вместо послепис, ще кажем само, че партито бе на ниво, феновете бяха заслужено задоволени. Е, не липсваха и дребни кусурчета, като се почне с не особено добре работещите асансьори, както и мистериозно изчерпалата се бира на бара, но… явно и организаторите не са очаквали такава навалица.

BIG UP! Беше MASSIVE! А тепърва наближава и HMSU presents: Drum & Jazz 2016, така че, се дръжте, прЕатели. Поздрави и благодарности на всички замесени!

P.S.- гл.ред. – ДНК да се разбира като Дезоксирибонуклеиновата киселина, а не като място за съвременен танц и пърформанс. 🙂