UK Grime – първа среща с българската публика

UK Grime – първа среща с българската публика

Граймът, като стил в музиката, определено се развива в добра насока, расте като популярност глобално и вече има доста подръжници и на българска почва. Много мои познати слушат грайм изпълнители като Skepta, Dizzee Rascal, Stormzy и други. Няма да крия, че аз също се прехласвам по това звучене и винаги съм го приемал с овации, когато чуя някой трак на Скепта (най-често) на едно или друго рап/електронно парти из Софийската бетонна джунгла.

Grime премиерата у нас логично бе свързана с родното място на стила, а именно – Лондон. Ентусиастите от Grime BG бяха викнали представителите на Лондонската сцена – Jamakabi и Realz. Jamakabi е познато за мен име от един много як трак с Truth, но не бях наясно с творчеството на Realz. При всички положения техният първи концерт в България трябваше да се посети, тъй като не се знае кога пак ще можем да видим качествен лондонски грайм в нашата реалност, смачкана от толкова много еднотипна музика…

Още преди 00:00 сме в малката зала на така познатият ни клуб Микстейп 5. Присъствието беше рехаво, а с музичка ни загряваше FNKZ. Запознати сме с вкуса му, одобряваме селектирането, а и този път пуснатите тракове са добри и подсказват какъв ще бъде вайбът цяла вечер – не че не е било ясно де. Първи на сцената излезе Секта, които демонстрира много добър „вайб“. Хареса ми начинът, по който римите му влизаха в музиката. Не случайно са го викнали хората. Усетих доза агресия в гласа му, което също ми допадна. Единственото, което не ми хареса е, че неговото участие ми се стори прекалено кратко.

Залата вече се понапълваше и първоначалните ми притеснения, че няма да има достатъчно хора, отлитаха, както и парите ми. Chibook и Jahmmi Youth бяха следващите, които застанаха pon di mic. Chibook също редеше както трябва, но Jahmmi ми направи най-силно впечатление. Той ми изглеждаше като човекът с най-голям опит и рага вайбът му определено ми се понрави. Не, че го гледаме за пръв път, просто днес се представи в друга светлина. Личеше си, че му е кеф да участва в това събитие. Не веднъж спомена каква чест е за него да дели една сцена с Jamakabi.

С течение на времето и изпитите бири, залата си се изпълни, а купонът се получаваше много добре, по мое скромно мнение. Още с излизането си на сцената Jamakabi възпламени известен ентусиазъм у публиката. Присъствието му беше силно, траковете, въртени от Bashment, бяха яки, хората си танцуваха, усмихваха се – абе, получаваше се. Аз чух няколко познати песнички, които ми донесоха удоволствие, въпреки че бях на коварната тънка граница между супер прекарване и лошичкото на стомаха.

Като цяло Jamakabi си знае играта и я демонстрира на българската сцена в достатъчен блясък. Получихме това, за което бяхме дошли. Безкомпромисни вайбове, полъх от Албиона, нещо ново, което вероятно тепърва ще се разраства като движение у нас. Единствената питанка, която бе останала бе Realz. Неговите рими влизаха доста по-бързо в музиката. Беше надъхан, енергичен и също остави положителни впечатления. Опитваше се да впечатли публиката, захвърли тениски и блузи, подскачаше, дивееше.. .спомогна за доброто настроение на всички. Не успях да остана за последният бек ту бек между българските представители и английските ни гости, но се обзалагам, че е било яко.

Като заключение бих споделил, че първото парти на Grime BG  беше успешно, защото донесе наистина приятно разнообразие в софийската клубна култура. Гостите се представиха добре и с оглед на появилата се публика, очевидно бяха предизвикали интерес. Музиката беше яка, повечето ми познати си прекараха добре и се надявам това да даде тласък и за следващо подобно парти. Накратко – граймът има почва и фенове у нас, въпрос на време е да се доразвие.