Опустошителните пламъци на „Трубадур”…

Трубадур НДК

Опустошителните пламъци на „Трубадур”…

…погълнаха всички, избрали музиката на Джузепе Верди да кънти в ушите им тази сряда вечер.

Гласовитите пламъци от операта „Трубадур” „запалиха” Зала 1 на НДК, за да припомнят силата на „злите езици”, горчивото отмъщение, самоубийствената любов и дръзката музика.

Огънят погълна дори мен – привидно нетрогващия се от мелодрами лаик. Дали ариите на Алиса Зиновиева и Марио Маланини от Миланската скала, дали сполучливата визия, дали разтрисащата музика, бяха виновни за разчувствуването ми – не знам. Ясно ми е само, че след края на близо тричасовия спектакъл, не можах да се отърва от видения, размисли и страсти. И аз, както Азучена (циганката отмъстителка от операта), продължавам трескаво да усещам пареща злокобна топлина от изгарящи очи, вперени в мен; очи, които ме орисват да отмъстя…

Историята на „Трубадур” не е мелодраматична, а жестока; обгърната с мистика и задаваща противоречиви поуки. Обладана от страст по „заслужено” отмъщение, Азучена убива. Два пъти.

Чудя се дали при умопомрачителното изгаряне на родния си син, циганката преодолява скръбта си, отглеждайки графския му връстник (заради, който майка й е изгорена на клада) или просто се подготвя за по-свирепо отмъщение, оправдаващо двете загуби. Финалът на „Трубадур” разтриса не само с пламтящата мощ на музиката на Джузепе Верди, но и с признанието на Азучена, че е отмъстила за майка си. Няма и помен за жалост към смъртта на Манрико, който в продължение на години е отглеждала като роден син… Краят психически разклаща дори повече от саможертвената смърт на Леонора, която дарява живота си, за да спаси любимия трубадур. Силата на отмъщението е по-силна от лекомислието на любовта… И носи щастие, доволство и удовлетворение… За разлика от любовта, която води до опустошение.

Та така, „Трубадур” ме подхлъзна и паднах върху размисли и страсти, от които само чуването на хубавата музика на Верди, без вслушване в смисъла на думите на словесните й изпълнители, може да ме откъсне. Музика, не отмъщение, нам е нужна…

[flickr_set id=“72157649307844908″ max_num_photos=“50″]