ТРАП ПОД ПАЛАТКАТА С GUCCI MANE

ТРАП ПОД ПАЛАТКАТА С GUCCI MANE

Трапът е под-жанр на хип хопа, произлизащ от Атланта, щата Джорджия – „the city too busy to hate“, където всяка улица може да те закара до всеки град и щат, който пожелаеш. Това прави Атланта идеален кандидат за център на нарко трафика по източното крайбрежие. Това е фактор и в произхода на термина трап музика.

споделя: Никола Чобанов

снимки: Lemouserat

Тъй като градът е организиран по модела на ЖП линиите, има много еднопосочни и задънени улици. Навлезеш ли в някоя, в която не трябва, ще се озовеш в сериозен капан. Това, разбира се, не са наши интерпретации, а е ценна информация от видео поредицата Noisey Atlanta на Vice. Понякога е хубаво да се запознаеш с историята на даден жанр, за да можеш наистина да го разбереш.

Друга интерпретация идва от „Атлантския“ жаргон „trap house“, а именно къща, използвана ексклузивно за продажба на дрога. И от там пак стигаме до капан, защото изпълнителите са заклещени в студиото, както и кварталният дилър – във въпросната къща.

В глобално доминиращата днешно време трап музика главно действащо лице се явява Gucci Mane, който е от хората, допринасящ за популяризацията на стила. Всички големи имена, дошли от Атланта, са oткрити или са пряко повлияни от т.нар. Trap God.

Нужно е също да споменем, че не всичко е розово за Gucci Mane по пътя към славата, а той няколко пъти се озовава в същински гангстерски истории. Oще първият му голям хит, а именно колаборацията So icy с Young Jeezy отваря голям спор за правата върху песента, защото и двамата искали да я използват за дебютните си самостоятелните албуми. Този спор подклажда множество дисове, награда за главата на Gucci и убийство на сътрудник на Jeezy от ръката на Gucci Mane.

Поради важността и колоритността на Gucci Mane в трап и хип-хоп сцената изобщо, бяхме приятно изненадани, когато разбрахме, че той ще стъпи на родна земя по покана на Code media 359 Hip Hop. Естествено – нямаше как да пропуснем това събитие, а дните до него се изтърколиха доста бързо.

Както вероятно сте усетили, заради силния култ към личността, който имаме към Gucci Mane, смятам, че е абсолютно нормално на път за събитието очакванията ни да бяха в небесата.

Мястото на провеждане на концерта бе сменено последните няколко дни поради неблагоприятна прогноза. Затова се бяхме запътили към бившата зала Фестивална и tENTa. Локацията бе интересна възможност организаторите да помогнат Mr. Zone 6 да се чувства като у дома си, имайки предвид видимо водещия на никъде задънен път. Не знаем откога това съоръжение съществува или дали беше вдигнато сега, за целта, но беше идейно решение за летните дъждовни вечери, тъй като бе открито отстрани. Имаше си видео екран, осветлението бе окей, бяха се постарали да е на ниво за такъв артист.

Може би най-странното за нашите представи бяха белите сепарета фронтално на сцената, които бяха запазени за притежателите на ВИП билети. Разбираме, че със смяната на локацията, вероятно не са останали много опции за ВИП преживяване, но да сложиш седящите места през сцената на (т)рап концерт, на нас ни се стори не-оптимално решение.

В началото изпитахме лек смут, когато разбрахме, че част от изпълнителите не са имали възможността да дойдат, но си отдъхнахме като разбрахме, че Big Guwop (прякор на Gucci Mane), все пак е вече в България.

Пръв на сцената застъпи 100 кила, който се представи на ниво, имайки предвид, че новите му парчета таргетират предимно тийнейджъри. Той определено знаеше, какво се очаква от него, кой подгрява и какво иска да слуша публиката. Затова изпя по-старите си ъндърграунд парчета и успя да приповдигне настроението на тълпата.

Сетлистът по времето на отворилата се дупка от не-явилите се останали чуждестранни гости успея да задържи настроението на много добро ниво. 100 кила си е професионален шоумен и се включваше от време на време, за да забавлява публиката. Всички тръпнаха в очакване за голямата звезда, която се забави, но аз не си спомням концерт на чужда рап звезда някога да е започнал на време.

Още с излизането си Gucci просто взриви тентата. Посрещнат с аплодисменти, заглушени от още по-бурни овации, тъй като стартира с Both – песента си с Drake. Въпреки сериозната си дискографияр господин Mane изигра добър баланс между нови хитове и стари парчета. От Lemonade и Freaky gurl до Trap house 3 и I get the bag, все жестоки парцали.

Предвид сериозния блинг, който обичайно носи със себе си, бяхме леко учудени, че от хан-цунга му не се виждаха ланците, но пък тази 24 каратова усмивка няма как да се скрие. Всичко беше супер… музиката, настроение, хората и… сякаш за миг, всичко приключи. Gucci избяга толкова бързо от сцената, че мнозина се зачудихме дали няма да излезе на бис. Не излезе, но предполагам хубавите неща са кратки… а и ние сме се бяхме информирали предварително колко трае негов сет. Поседяхме още малко с надежда да чуем още някой друг трак, но уви.

Та, в заключение, дори и да не мина всичко по плана, по който trap359 и публиката са се надявали, привличайки такова голямо име е огромен успех и радост за всички почитатели на музиката. Това предполагаме е пътят, за да видим и други изпълнители от такива величини. Може би единствените недоволни в района биха били хората в жилищните блокове, които са търсели спокойствие измежду бурните викове, предизвикани от един човек от гетото със сладолед на лицето.