There was an electro morning… Hippielandia 2017

There was an electro morning… Hippielandia 2017

На пръсти и сякаш отдалеч пристъпя утрото (ха-ха, все пак нощта беше доста дълга). Първите прихождащи слънчеви лъчи бавно и полека угасват звездите в небето. Посрещам изгрева…

автор: Лия

снимки: Анастас Чобанов/LeMouseRat Photographie

Не, това не е поредният хипарски July Morning, пригласян от John Lawton. Не е дори юли, по дяволите. Неделя е. 25 юни, рано сутринта. Макар и да е минало достатъчно дълго време, мислите ми все още пулсират с около 160-170 удъра в минута. Главата ми все още кънти (не на кухо, разбира се) на „М“-узика-а-а-а. Неслучайно пиша „музика“ с главна буква, тъй като последните близо 10 часа бяха посветени, без капчица съжаление, на съвременната електронна култура в лицето на HippieLandia 2017.  Та именно там посрещнах съботния изгрев, под якия саунд на британските величия LSB и MC DRS, вихрещи се на MAIN STAGE. Освен тях, в ранните часове на деня, на другата сцена се „изявяваха“ hard techno гигантите JOY. Това бяха само част от изпълнителите взели участие на тазгодишното издание на фестивала. Те поставиха и финалните акорди на тази ненапудрена и енерготворяща нощ. Но нека върнем часовника назад и започнем от самото начало.

Точно в 21:20 ч. металната подземна змия ме оставя на добре известната локация – парка на летище София. Както си му е реда, на входа ме посрещна постер, указващ часа и реда на артистите…

„Д-о-о-о-о-ста обещаващо!“, помислих си. Организаторите от EventEase отново са се постарали да удовлетворят всички вкусове на електро маниаците. За нашите ширини това е второто по реда си издание на HippieLandia. Дали това означава, че пуска здрави корени у нас? Надяваме се! Фестивалът не се опитва да е поредният трибют на хипи културата. Дори музиката не е същата.

Защо тогава точно HippieLandia? Събитието е извлек, ако може въобще така да се нарече, на атмосфера. Атмосфера на хипарствуване, защото това е състояние на духа на all those happy people, които са загърбили своите предразсъдъци, освободили са съзнанието си за нови позитивни преживявания в ритъма на любимата музика. За тези, които имаха удоволствието за първи път да посетят HippieLandia, ще кажа, че могат само да съжаляват, че не са дошли и миналата година. Тогава от платформата на две сцени, в рамките на 1 и 2 юли, яко зареждаща енергия отпратиха към публиката Gorgon City, GusGus, Netsky, Enei, Hvob, Black Sun Empire и други. Който видял, видял. Този път концепцията, може би за по-добро, е съвсем различна от предходната. Датата е само една (23 юни) и в протежението на този ден едновременно, а три отделни сцени (MAIN STAGE, TECHNO FILTER STAGE, COOH BASS STAGE) са запазени за определени артисти, таргетиращи своя собствена, специфична публика. Ще се радвам на сетовете на родни таланти, както и на величия от ранга на Dub FX  и DAVE CLАRKE, които се явяват и двама от хедлайнерите. Титанични изпълнители, титанично преживяване се очертава…

22:00 часа. Вътре съм. Атмосферата е сравнително спокойна предвид ранния час. Имам възможността, без да се бутам, да „потъна“ бавно в обстановката. Благодарение на coBuilder ме посреща специално изградената за феста хамак зона, където екзалтираните могат да положат морни тела. Издигнати са и няколко пилона, на които въз хубавки момичета от Pole Dance Bulgaria дават напълно безплатни уроци по така нашумелия напоследък танц на пилон. На известно разстояние са разположени доста добре оборудвани барчета. Само срещу няколко капачки можеш да си вземеш каквото ти душа иска. Да, точно така, разменната монета на фестивала е капачка, равностойна на определени левове. Само за 5 от тях можеш да се отнесеш в друга орбита, качвайки се на въртележката, „кацнала“ на една от поляните. Място е отредено и за една магична шатра, под която всеки, който има желание, може да се сдобие с оригинална махенди рисунка от специална къна. Най-после отскачам и до трите сцени.

Първо е разположена COOH BASS STAGE . На нея вече се вихри българската надежда SOULND.  Предстоят последователно да излязат родният талант D – MENTAL, характерният с динамичните си „творения“ GRIDLOK, Иван Шопов в превъплъщението си на COOH, THE PANACEA, както и hardcore артистът JOY.

Втора е главната и към 22:30 е завзета от Unkle Billy или Илко Михайлов, който се занимава с диджействане от далечната 98-ма. След него на пулта един подир друг ще се изявят и POLDOORE, IVAN SHOPOV & AVIGEYA LIVE, неподражаемият DUB FX, FUTURE SOUNDS OF SOFIA, британските легенди LSB & DRS.

Навътре, вдън горите на парка на летище София, се намира и TECHNO FILTER STAGE, където към 10:30 на сцената излиза и JOYCE MUNIZ. Австрийката с бразилски корени ще е последвана от френският титан ZADIG, дългоочакваният „барон на техното“ DAVE CLARKE, испанският продуцент TENSAL и BIRBEN.

Както може би вече добре се ориентирате, всяка една от сцените е тъй съградена, че да отговаря на определен тип вкус. Всяка една от тях „живее“ в свой ритъм и звук. Трудно е да се разкаже и обгърне цялото това съвместно съжителство, по простата причина, че не можеш да бъдеш на три места едновременно. Опитвах да се „приплъзвам“ и до трите, но към 12:30 достигнах състоянието „къде са Ви ушите?“. Твърде естествено или не, MAIN STAGE беше тази, която ме задържа най-дълго време. Може и да е малко субективно, но именно POLDOORE настрои струните ми на „правилната“ вълна. А имам чувството, че и хората около мен го усетиха. За мое съжаление участието му приключи бързо.

Разочарованието ми трая само секунди, защото след него следваха IVAN SHOPOV & AVIGEYA. Тогава започна и същинското „налазване“ на MAIN STAGE. Стотина глави отправиха взор към сцената в очакване мистичните гласове на AVIGEYA да ги отпратят в Космоса. Красотата на българския фолклор под съпровода на IVAN SHOPOV докара публиката до екзалтирани възгласи. И наистина, твърде успешната колаборация между Александра Василева, Ралица Кирилова, Сибина Раденкова и Иван Шопов твори чудеса. След един техен бис и точно в 2:00 с парчето „Made“ на сцената се развилня DUB FX. Както е известно Benjamin Stanford a.k.a DUB FX е австралийски уличен музикант, който е напълно независим и прави музика винаги на живо, използвайки само собствените си бийтове и глас. И не, не беше fake paradise. Беше си истински чисто удоволствие, което ме остави да се навъртам около главната сцена до сутринта… За да празнувам с FUTURE SOUNDS OF SOFIA 5-годишен юбилей о да чуя за първи път LSB & MC DRS и JOY.

Та това беше, така го видях. До други години и музикални вселени… надявам се!