Matter Ov Fact & EP… After The Doppelgangaz @ Fabrica 126

Matter Ov Fact & EP… After The Doppelgangaz @ Fabrica 126

С благословията на Георги Даверов от Phat Bride успяхме да си поговорим в бекстейджа на Fabrica 126 с Matter Ov Fact, EP, Big Josh и DJ Jonny Quest, или другояче казано – The Doppelgangaz.

Интервюто беше в абсолютно неангажираща обстановка, така че, не очаквайте журналистически клишета. По-скоро – хилеж и подплатени с блънт подкашляния, т.е. – нюйоркска хипхоп автентичност в чист вид. Започваме!

Александър (за по-кратко А): ОK, к’во става? Откъде изнамерихте името The Doppelgangaz. Звучи ми като Doppel Gangsters или нещо подобно?

Matter Ov Fact: О, не, по-скоро като „Ghastly Twins“ (Ужасните близнаци)

EP: Ние сме като близнаци… eдин на друг.

Matter Ov Fact: Това е просто готин израз. Харесва ни как звучи. С него говорим от името на двама ни.

EP: На едно ниво сме (on the same „high“)

Matter Ov Fact: Пфууу… Хахаха!

A: ОK, готино. искам да ви питам нещо за вашата музика. Вие наистина смесвате по най-добрия начин добрия стар groovie звук, pimp-нат с нови семпли и звучене („new shits“). Защо страните от trap, grime и по-популярното днес звучене?

EP: О, новото ни харесва!

Matter Ov Fact: Не, не страним, ние сме също и това. Не мисля, че някой може да очаква само един тип звучене от нас. Харесваме толкова различни стилове музика.

A: И един малко по-глупав въпрос. Защо винаги носите тези черни качулки, приличате на пичове от някоя църка или нещо подобно?

Matter Ov Fact: Ще ти кажа. В началото нямахме никакви дрехи. Затова ни се налагаше да носим тези черни перелини. Просто дрехите ни бяха смотани. И когато облякохме перелините, вече изглеждахме добре. Мацките им се кефят…

A: Не е ли това един начин да кажеш F**k the brands и т.н.?

Matter Ov Fact: … (продължава) Мацките обичат перелините. Абе, заради мацките е.

А: Защо последния ви EP албум се казва Ghastly Duo (от англ. ghastly – ужасен, мъртвешки, страхотен, отвратителен)?

InterviewMatter Ov Fact: Това всъщност беше първото нещо, което направихме и издадохме (албума The Ghastly Duo EP (2008) – б.а.). Ние просто го преиздадохме днес, мастериран и миксиран по-добре. Но това беше първия ни албум – The Ghastly Duo EP.

А: Щях да ви попитам дали случайно харесвате dead core rap-а и подобни, в които се пее за убийства и разпъване на черва по масата, правейки си асоциация с Ghastly (ужасен, мъртвешки)? Говорейки за това, голият танцуващ фен ми е приятел, той прави death рап…

EP: Да, ще приемаме човешки органи като заплащане за шоутата си. Ако искате да ни дадете бъбрек или сърце, ще го вземем. За това ли говориш?

А: Не точно. Понеже ghastly duo ми прави асоциации с black death rapcore, мъртвешки дуота, убийства и прочие. Или поне google translate ми го превежда в тази насока… В смисъл – лош, с афинитет към убийства и вземане на бъбреци от жертвите и т.н…

Matter Ov Fact: Да, за това си говорим. Ние правим това (смеят се). Ако някой няма кинти да дойде на участието ни, ще приемем бъбреците му. Хахаха…

peaceA: Но искате да се придържате повече към jazzie звученето или deathcore-а?

Matter Ov Fact: Каквото почувстваме в момента

EP: Kаквото ни лепне.

Matter Ov Fact: Обичаме джаза.

А: Взимате ли Big Josh…

Big Josh: (в далечината) Чакай, чакай, к’во каза за мен?

А: Вig Josh, част от бандата ли си?…

EP: Абсолютно!

А: Понеже на видео клиповете ви винаги виждаме вас двамата, плюс Big Josh. И никой не говори за Big Josh. В статията за Doppelgangaz в Wikipedia пише само за двама ви (Matter Ov Fact и EP – б.а.). А наскоро чух една страхотна соул песен с недостижими вокали (всички избухват в смях – б.а.). Парчето беше болно. Big Josh, човече, ти можеш да пееш! Защо се криеш, работейки нормална работа и т.н, не искаш ли да си известен?

EP: О, не, ние не искаме да го крием. Искаме да го покажем.

Big Josh: Седя си и чакам да ме викнат.

EP: Не, не го крием, искаме да го покажем.

Matter Ov Fact: Правим го на малки глътки

Big Josh: Малко по малко…

А: Не искаш да си известен защото мразиш mainstream-а ли?

Big Josh: Не, всичко е заради тях – The Dopp Gang!

Matter Ov Fact: Не, не е заради нас, заради всички е. Но той е толкова голяма личност. Трябва да го правиш бавно. Парче по парче. Но той е Човека, със сигурност!

А: Суийт. Да се надяваме, че батерията ми ще издържи. Последен въпрос, по-скоро – един от последните: Как върви турнето ви в Европа до тук? Какво е различното (ако виждате такова) в Европа – тоя прояден от плъхове стар континент?

Matter Ov Fact: Целия свят е красив, човече.

EP: Забавно е, прекарваме си чудесно. Това е едва началото на турнето ни, всъщност.

A: … Виждате ли някакви разлики, отивайки на изток?

the doppelgangazMatter Ov Fact: Това е най-източната точка, в която сме били. И се чувстваме чудесно!

A: Имахте ли някакви очаквания/впечатления от хипхоп сцената у нас?

EP: Ами ние просто очаквахме да си изкараме добре, нищо повече.

A: В момента сцената се развива, появяват се нови звучения – new school, trap, grime…

EP: Ние сме това, човече. Всичко е смесено…

A: (към DJ Jonny Quest) A ти си официалният DJ на турнето, който, мисля, не беше обявен? Или аз поне не чух или видях името ти никъде…

DJ Jonny Quest: Аз съм DJ Jonny Quest.

А: Приятно ми е. А защо не беше написано в официалния ивент, че DJ Jonny Quest идва да „разгърми кокошкарника“, примерно?

EP: Просто стандарти. Той на практика е от The Doppelgangaz, така че, нямаше защо да го обявяваме отделно.

А: Кой прави инструменталите ви? Кой продуцира?

EP: Ние, заедно ги правим.

А: А кой се занимава с миксинг и мастеринг, с цялата тази работа по продуцирането на траковете, давайки ви шанса да бъдете просто пЕани рап звезди?

Matter Ov Fact: Всичко освен мастеринга си го правим сами.

А: Да, техническото лице е винаги много важно, но това си е мое лично мнение. Какво искате да кажете на феновете си след партито?

EP: Ако си бяхме говорили преди партито просто щяхме да кажем на всички да дойдат. Но сега искаме да им благодарим. Обичаме всички, които дойдоха. И не говорим за феновете на този или онзи артист, ние всички сме One Nation! (букв. Shark Nation – нацията на акулите, асоциация с албума Lone Sharks (2011) – б.а.), всички сме Doppelgangaz, всички сме на една вълна!

Matter Ov Fact: Всички сме една банда!…

А: Благодаря ви!

След това си поговорихме за якия инструментал на Holla x2, за следващата им спирка – Париж, за Soulkast и фенската сцена, както и за Dirty Dike и UK хипхопа. Пълното интервю ще можете да чуете на профила на DJambore.com в Mixcloud, както и на и http://www.mixcloud.com/aleksandarnedev/ и в http://svinecomplex.blogspot.com/.

The Doppelgangaz – Holla x2
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=_QXnkSBCKgk]