THAT DIVINE В БУНКЕРА

THAT DIVINE В БУНКЕРА

It’s you boy SRB live ‘n’ direct straight from Varna, you know!

Пука ли ви, или не (но ние държим да си кажем, че) бяхме на страхотно парти миналата събота във Варна в легендарния ъндърграунд клуб Bonkers (днес ReBonkers), за който само сме чували слухове, носещи се от 90-те. Говорим си за That Divine at the bunker

На партито пристигнахме след бързо патронче коняк „Плиска“, консумирано пънкарската, on the way (коняк „Плиска“ е българското Hennessy, заклеваме се – б. а.). Ако трябва да сме абсолютно честни, по пътя се чувствахме леко недоспали и объркани. Пристигайки обаче, всичко си тръгна точно “както си требе“ в ритъма на забърканата (разбирай – брутално яка – б. а.) локация – бивш барутен погреб на повече от 200 години, възстановен от Варненска младежка организация, под името днес ReBonkers (препратка към стария клуб Bonkers), чиято цел е да я превърнат в ново алтернативно пространство. Дано, Варна има нужда от такива места! – б. а.

Ще започнем с факта, че на партито имаше само хубави хора – много приятели, креативни артисти, фенове, съмишленици и поддръжници на електронната сцена, в комбинация с много чужденци (около 65-70% от аудиторията), доста от които дошли специално за партито във Варна (подпитахме си ги, затова знаем – б. а.). Ивентът беше 100% sold out (дори бяха пуснати допълнителни билети в последствие), а атмосферата вътре беше повече от приятна, типична като за най-добрите ъндърграунд партита от подобен тип.

Във venue-то (тоест бункера) влязохме без проблеми, като едни горди и свободни притежатели на Зелен сертификат, а вътре атмосферата тъкмо закипяваше. Попаднахме в обширно пространство, обляно в червени светлини, с бар, сцена и пространство зад сцената, зад което се проектираха забележителни визуализации. Звукът и акустиката бяха на много добро клубно ниво, а самото място предразполагаше за подобен тип партита (макар да дочухме, че през 90-те е било предимно рок/метъл/хардкор клуб).

6-часовата музикална селекция на партито бе изцяло в ръцете на Hristo Penchev, познат ни с творческия си псевдоним Risto, или пичът, който затвори Boiler Room партито по-рано тази година в София. За истинските фенове и ценители на качествената електронна музика и музикалните експерименти, в частност, Risto обаче е и много повече – той е едно от главните лица зад артистичния колектив Бетон, автор и създател на един от първите подкасти за електронна музика в София – Mellow Sounds, както и един от хората зад радио KOMPONENTI. В допълнение към това – артист с изключително богата музикална култура и бекграунд (стартирал музикалната си кариера с „бийтбокс“), и с изключително широки разбирания за електронното звучене.

За да избегнем излишните подробности, ще кажем само, че партито беше повече от „избухнало“ – дали поради ентусиазма на варненци и чужди гости (които сякаш не усещаме особено често на Софийска територия, поради насищане с партита или други причини), дали поради фактa, че всички се чувствахме като „на курорт“ – готови за приключения, авантюри и позитивни емоции.

Същевременно, Risto посрещна и подсили ентусиазма ни с разнообразна танцувална селекция, клоняща от house, tech house и techno (както нови тракове, така и рейв класики като Firestarter на Prodigy и др.), през break beat, може би малко dnb и UK hip-hop (So Solid Crew – They Don’t Know, ако се не лъжем тук). Накратко (а и понеже не помним подробности, сцепвайки се от кеф – б. а.) – имаше за всекиго по нещо – и за тези дошли просто да потанцуват и да се видят с приятели, и за крайните music nerds, ценители, експериментатори (както се вика – „и за хипстерите, и за батките“). Накратко – як парти вайб, който само Варна може да ти предложи, като място пълно с млади хора, жадни за култура и партита (сетихме се за Comix едно време, не знаем що… ).

Партито приключи малко след 22:00, а ние дружно се изсипахме в Бар Фар-а на Морска Гара…

Още веднъж – благодарности на организаторите за поканата и до нови срещи, приятели!

P.S. Хвърлете едно око на аматьорския видео плейлист от партито по-долу, за да добиете най-обща аудио-визуална представа какво сте пропуснали!

Материали:
Аматьорски видео плейлист от партито

Видео RAVE & Win Music Freedom Ks brings music to your home with RISTO

Risto в SoundCloud и Facebook

Бетон в SoundCloud и Facebook

KOMPONENTI https://komponenti.com/ в Mixcloud, SoundCloud, YouTube, Facebook и Instagram

Повече за организаторите:
That Divine www.thatdivine.com във Facebook, YouTube, SoundCloud и Instagram

Where We At: Festival в SoundCoud

снимки: Благовеста Филипова