Светльо Витков:“Смисълът има значение!“

Светльо & The Legends

Светльо Витков:“Смисълът има значение!“

говорят му ги на Svanio

Любомъдри читателю, представяме ти явлението Светльо Витков!

Музикант, певец, поет, автор на книгите “BULGARNO или Истерията Хиподил”, “Благодарение на…” , “Карате. Поглед по Пътя”, “Наръчник на кандидат президента”, вокал и фронтмен на групите “Хиподил” и “Svetlio & The Legends”, инструктор по бойни изкуства. Това са част от заниманията в занималнята на Светльо Витков, с които всеки един от нас асоциира г-н Хиподил. Освен водата от чешмата, до нас изтече информация, че бандата на Светльо ще посети братски Лондон в края на месец март, за да изнесе първия си концерт в чужбина. Концертът ще се проведе на 27 март в клуб “The 100 club”, едно от най-емблематичните заведения за модерната UK музикална сцена. Навремето, когато не можех да заспя, баба ми разказваше как Sid Vicious измислил погото именно в този клуб – “a dance that would involve me being able to knock them all over the fucking „100 CLUB,“ “
Какъв ще е този трибют на Хиподил? Ще разберете от следващите буквички…

Светльо & The LegendsSvanio: 24 години на сцена. Какво се промени?

Светльо Витков: Сцената се промени по начин, по който не искам и не бих искал да се променя. Промени се по такъв начин, че отново, както виждаме, звездите, които ни ги дават по телевизията са същите, които са били преди 25 години; същите естрадни величия. От друга страна – чалгата завзе пазара за музика, хип-хопът и черната музика се заяви като сериозно течение. A рокът, пънкът, хардкорът станаха бутикови, за хора, които не са на 15-20 години, а от 20 до 50, но не са от младите. Младите слушат или чалга, или черно; дъртите слушат естрада.

Черно течение?

Черно, бяло, в зависимост от светлината!

Има ли носталгия по “сивото”, по едно време, да не ти дават да правиш каквото искаш, да правиш това, което ти казват да правиш?

Смени се инструментариумът. Да искаш да направиш едно нещо едно време беше много трудно; когато беше соцът не можеше да направиш това, което искаш. Сега можеш да се опиташ да направиш това, което искаш, но няма да стане, защото пазарът е зает, тъй като механизмите едно време бяха политически, сега са финансови. И като се върнем към музиката – сериозните течения, които са в момента, са чалга, черно…Johnny … (за жалост не). Това са машините за пари, това е бизнес.

В тази връзка, последният албум на “Svetlio & The Legends” не се продаваше никъде в музикалните магазини, а само online на сайта www.svetlio.bg, за да се избегне търговски посредник…
Да. От 300 бройки за 3, 4 години, не знам вече колко са, не ги броя, се продадоха твърде малко, за жалост. Като човек, който се е занимавал с това нещо, мога да ви кажа, че консигнацията не е решение. PRът е решение. В момента можеш да продаваш, а и се продават, планина от облечени в скъпи опаковки продукти, които не струват нищо, но не е важно какво продаваш, а как го представяш и кой те продава. Както казах – можеш да направиш всичко, но накрая всичко опира до пари.
Тоест концертите са единственият разумен начин за една група тук да вади пари?
Абсолютно! Концертите са единственият начин една група да съществува. И затова виждаме, че няма толкова много млади групи.
Светльо ВитковЛипса на сцена?
Няма сцена, няма култура. Българите сме с малко странен манталитет. Българите не уважават своите звезди, както не уважават себе си. Колко сръбски звезди идват в България и свирят на пълни стадиони, примерно Цеца, Миле Китич. Докато един български изпълнител, ако отиде в Сърбия или Гърция, дали ще събере хора? Идеята ми е, че турци, сърби, гърци – те уважават своите звезди. И това е културата на един народ. Може да си ъндърграунд звезда, може и да си най-известният, но хората те почитат. Тук, в България, културата и хората, които се занимават с култура, не се считат за достойни и достойна професия. В България звездите са телевизионни. Телевизията е култът на българина. Истинските изпълнители и автори, тяхното изкуство и труд не се уважават от хората.

За колко пари мога да си купя последния албум на “Svetlio & The Legends”, ако вляза на сайта сега?
7 или 8 лв.
А предишния?
Предишният го пуснахме през един спортен вестник, но така и не се продадоха много бройки. Мисля, че в момента е 8 лв., но да ти кажа той “не се продава”. Албумът “IBAN” също го няма и не можете да го намерите. Останали са 20-тина бройки, които както много от другите дискове ще отидат за подарък. Няма и да се прави нова серия. Няма смисъл.
Излиза, че хората не си дават труда да си купят и двата диска на бандата за 15 лв. общо…
Не. В момента силата е mp3-ките, в интернет; можеш да изтеглиш всеки един албум. Това не е лошо, това е OK. Но в крайна сметка една група, която иска да тръгне отнякъде не може. Няма сцена – да има къде да свириш; нямаш начин как да се популяризираш – нямаш пари. Тоест зад вас трябва да застане някой продуцент, който, заставайки зад вас, променя формата и идеите, които искате да наложите. Той ви превръща в бизнес проект, който няма никакви качества на изкуство. Дори и уреден пазар няма, както в чалгата, в поп-фолка.

СветльоЗа последната една година направихте две парчета. Едното беше представено сравнително скоро – “Полунощ”. Нещо за парчето – за тук или за вкъщи?
А, ми к‘во за парчето, то си е стара пънкария, първият куплет по-точно. Клипът го направихме, както виждате, по идеята на песента. Можеш да снимаш нещо за 100 евро, можеш и за 10,000 евро, може и безплатно, но е важно клипът да покаже каква е идеята ти.

Добре, именно чрез текста и музиката на песента, чрез самия клип, чрез показването, че в момента имаш възможност да правиш “модерното”; да се използва по-качествен материал – аудио/видео техника, усещаме едно връщане към “гадното, сивото, мрачното”, към “старото”…
Ние никога не сме излизали от старото. Това, което беше в “Хиподил”, то е и сега в “Svetlio & The Legends”, единствено имената се промениха.

С кого се работи по-лесно?
По-лесно се работи със свестни хора. По-лесно се работи с хора, с които имаш отношения и всеки си знае мястото. Дори и svшибаните мравки го знаят, а ние не сме много по-различни от тях, колкото и да се правим, че имаме повече мозък.
Кой твори “най-свободно”?
Твори този, който може да твори! Само този, който е свободен отвътре.

За концертите – в зала, с добра организация, по правила, или в малък клуб, в който да се пуши?
Добра организация няма. Има няколко зали, където можеш да направиш концерт в София. Организацията им е много тежка поради доста причини – някои нямат нужния брой тоалетни, други не предполагат провеждане на концерти, доста проблемни точки има всяка една зала тук. В клуб, в който да се пуши? К‘во да ти кажа – въпросът е колко хора ще събереш. Всеки иска в голяма зала, но ако не можеш да накараш 200 човека да дойдат в един клуб, не можеш да мислиш за голяма зала. Върви се от малкото към голямото, а в България винаги от голямото към малкото. Всеки един музикален клуб показва едни и същи изпълнители, а младите, които трябва точно сега да излязат, тях просто ги няма. И както в повечето сфери – всичко отива по дяволите.

Всичко отива по дяволите, а вие отивате в Лондон, където концертът е почти sold out. Това показва, че въпреки всичко, има не малък интерес още към вас и музиката.
Отиваме, но ще се върнем, надявам се всички! Знаеш, че историята 24 г. на сцена, истерията Хиподил, която премина в “Svetlio & The Legends”, e възпитала едно или две поколения с нашите текстове, с нашата музика. Мисля, че е нормално това нещо – да искаш да се върнеш, да видиш това, което едно време те е кефило. За нас е чест да свирим там. Може би трябва да започнем да свирим на хората в чужбина. Макар и ние да не се оплакваме. Имаме три поредни концерта в София, на които пълним клубовете на макс, нещо което много други групи не могат да направят, за съжаление. Надявам се да има такива групи, да има конкуренция, да има живот в това нещо.

Можем ли да очакваме други концерти в чужбина?
Може. Но нека да мине това, направи едно, а после друго. “Изпий едно, изпий и три”, не можеш да изпиеш три, без да си изпил едно, някак си не върви!
Светльо ВитковКакво да очакват хората в Лондон, освен песните? Ще носите ли мърчандайз? Скоро се появиха и новите тениски на групата на сайта ви. Ще има ли специални тениски за Лондон, т.нар. special edition?
Да, за Лондон ще има уникална тениска. Естествено, който иска може да си вземе и тук. Тениската е един вид спомен за всеки, който е присъствал, който е участвал.

Колко български паунда са нужни, за да се сдобием с една тениска?
На цената на 1-2 кутии цигари, тамошни. Тука – на цената на 2-3 кутии цигари. За който пуши! Хората могат да ги видят от сайта – това е и единственото място, където ще могат да се купят тениските.

Писал ли си текстове за други групи, предлагали ли са ти да напишеш?
Имаше едно предложение да напиша текст за “Ритон”. Чух песента, силно казано песен, но не можех да измисля нищо. Всъщност и не исках. Да пиша за други хора – не го разбирам! Имам достатъчно възможност да пиша за нашата банда. А и трябва да можеш да изживееш това, което пишеш, да го усетиш. Дори и с песента “Трипер”, която е по истински случай!

Верни ли са слуховете, че ще правите песен с Веселин Маринов?
Още събирам смелост да му предложа да направим дует. Смятам, че ще се приеме добре… от нашата публика… тя ще ни подкрепи. За неговата – не знам, трудно ще бъде да я изправим на крака!

Размерът или големината имат значение?
Смисълът има значение!

А “в смисъла гори заблудата”?
Точно!

Svetlio & The Legends – Полунощ