Фестивалът на Слънчевата Луна – в търсене на хармония с природата

Фестивалът на Слънчевата Луна – в търсене на хармония с природата

Идеята да посетя Sunny Moon Festival беше провокирана не толкова от неутолимата ми жажда за музика, а по-скоро заради прекрасното място, избрано за епицентър на събитието. Като цяло, вълшебният изглед на Белоградчишките скали ме привлича като магнит, а близостта на фестивала до тях се превърна в повод отново да ги зърна с възхита.

автор и фотограф: Drummo Projid

Музикалното събитие се проведе в планинските покрайнини на Стакевци – уютно и китно селце на края на пътя, обгърнато от дивната красота на Балкана, отстоящо само на 15-20 км от Белоградчик. Местните жители са изключително любезни и доброжелателни хора. Някои от тях с носталгия си спомнят, че преди десетилетия населението на Стакевци е наброявало между 2 и 3 хиляди, а днес – под 150 души, други споделят с охота свои свидни спомени от младостта им в София и с любопитство разпитват за съвременния пулс на столицата. С интерес наблюдават оживлението, колоритните чужденци, меломаните с шантави прически и чудато облекло…

Безспорно, не е лесно да се организира музикален фестивал. Особено фестивал с твърде високо вдигната летва – с поканени над шестдесет изпълнители от двадесет държави, с две сцени, с идея за продължителност от пет денонощия. Истина е, че част от меломаните и по-претенциозните гости на феста останаха разочаровани не само заради липсата на гъвкавост в ценовата политика на музикалното събитие, но и от слабото ниво на организация, като цяло. Оказа се също така, че известна част от музикантите и ди джеите не са успели да пристигнат на събитието и да представят своята музикална селекция. Кратък прелет над коментари от Фейсбук страницата на събитието хвърля светлина върху някои от причините:

  • “I will not play at Sunny Moon Festival since the organization did not fulfill the agreement and do not respond to my messages.” (NATURE (OVNIMOON REC) – SER)
  • “Dear everyone who might want to hear me at Sunny Moon Festival in Bulgaria.
    Unfortunately I will not play at this venue. The reason is that as of today I have not received flight tickets from the organizers.” (SUBCONSCIOUSMIND – CH)

Макар и стартирал ден по-късно от обявеното и приключил ден по-рано от предвиденото, заради буря, фестивалът се проведе и протече сравнително успешно. Все пак е необходимо да се отчете, че любителите на транс музиката споделиха разочарование от наличието на прекомерно много музика от течението darkpsy и отсъствието на psychedelic и goa през първите две вечери. Друг недостатък беше и липсата на яснота кога и кой изпълнител свири.

Приключението обаче, поне от моя гледна точка, в никакъв случай не беше засенчено от критиките и негативите, отправени от гостите на феста към организаторите. Фестивалът беше жив, изграждаха се нови съоръжения, с всеки нов ден племето на Trance меломаните се увеличаваше, появяваха се нови усмихнати лица, нови приятели, споделящи впечатления от други trance фестивалиO.Z.O.R.A., Boom Festival и т.н… А и да не забравяме живописната дива природа, спокойствието на Балкана, нежния ромон на Стакевската река, кристалното небе, обсипано с безброй далечни съзвездия, неустоимия чар на Белоградчишките скали, пътешествието до Магурата – всички тези вълшебни природни забележителности се превърнаха в един приказен спомен от Фестивала на Слънчевата Луна.

Кулминацията избухна последната вечер, в събота, когато на сцената излезе най-очакваният от аудиторията на фестивала – Kliment. Топъл планински полъх ни обгръща под пулсиращия ритъм на Psychedelic Trance музиката. Наоколо – танцуващи тела в племенен ритуален танц, сякаш озовали се в магическо място извън времето и пространството. Внезапно – дъжд, последван от отприщили се природни стихии.

След началото на бурята фестивалът заспа, подслонен в палатка и увит в спален чувал. Ветрове и хали свиреха есенни мелодии под барабанен ритъм на едри капки дъжд, с танцуващи във вихъра на бурята дървета. Звучеше музиката на Балкана.

Музикалното настроение и приключенският дух ни бяха верни спътници по време на цялото пътешествие из дебрите на Psychedelic Trance музиката и сред дивните красоти на този живописен район в далечния северозападен край на България. Прибрах се – освежен и доволен – в големия прашен, шумен и вечно забързан град.

Все пак съжалявам, че не всичко в организацията на фестивала се случи по план. Жалко, че имаше хора, които останаха с излъгани очаквания. Дано организаторите от Cosmixed Society Crew и Team Sunny Moon да си вземат поука от множеството допуснати грешки, да преосмислят концепцията си за провеждане на фестивал и следващото музикално събитие да бъде по-добре реализирано. Защото е очевидно, че Trance музиката има многобройни почитатели и последователи, които с радост биха искали отново да почувстват неповторимия фестивален дух под звуците на любимия си електронен ритъм.