„ЩЕ ГО НАПРАВЯ ОТНОВО“ И „ЩЕ СЕ СВЪРЖА“ СЪС STEREO MC‘S

„ЩЕ ГО НАПРАВЯ ОТНОВО“ И „ЩЕ СЕ СВЪРЖА“ СЪС STEREO MC‘S

Здравейте, приятели!

Супер заредени, свежи, със снежно бели души (като обстановката навън) от най-яката „медия” искаме да ви се похвалим, че в греховната петък вечер присъствахме на един супер вдъхновяващ лайв – Stereo Mc’s взривиха нашия малък Лондон.

 

Доста развълнувани се отправяме към любимия ни Mixtape 5, за да чуем тези лудаци. Има лепната табела sold out, а пред клуба е пълно с весели индивиди, които нямат търпение да избухнат. Странно, но въпреки, че са идвали и преди, не сме били свидетели на тяхното изпълнение на живо, но други са били. Затова не бяхме много сигурни какво да очакваме. Разбира се, добре познаваме творчеството им и хитовите сингли, но знаете как е – вълнението е голямо при първа среща с любим творец.

Групата се сформира в средата на 80-те, вдъхновена от електронната музика и ранния хип-хоп. Stereo Mc’s издават първия си 12-инчов винил и основават независим звукозаписен лейбъл, наречен G Street Records, който издава много британски хип-хоп изпълнители и подписва американски изпълнители като Jungle Brothers. Малко след това те подписват с Island/4th и Broadway records и издават първия си  албум, който обикаля света, печелейки овации на множеството турнета и фестивали. Техният 3-ти взривяващ албум „Connected“, издаден през 1992 г., се превръща в световен хит, а песента „Connected“ става разпознаваема сред всички меломани.

След известно време, през 2015 г., уморени от балона на големия звукозаписен лейбъл и заради любовта си към денс музиката, Stereo Mc’s решават да се върнат към корените си и да започнат нов проект. Така се ражда лейбълът „Connected“. Първоначално като средство за издаване на музика за себе си, но не скоро и на други изпълнители. Обхващайки Afro House, Deep House, Techno и всички вариации на тези жанрове, с разпространение чрез Kompakt records в Кьолн, лейбълът се разраства значително.

Гърмежите за нас започват малко след 23:30 часа. На сцената Stereo MC’s излизат в пълен състав.

Сетът се опира до голяма степен на албума Connected от 1992 г., носител на Brit Award и номиниран за Mercury Prize.

Nick “The Head” Hallam осигурява музиката от задната част на сцената зад куп лаптопи и бог знае каква електроника, подсилена от жив барабанист. Но съ-вокалистите Rob Birch и Cath Coffey осигуряват фокусната точка и определено карат тълпата да полудее.

Роб е пълен с енергия, докато обикаля сцената, изнасяйки своите социално осъзнати рими, разбивайки тотално разпродадения Mixtape 5, който достига завидни висоти на лудост, докато пеенето на Кофи осигурява сладък контраст и нежност. Чуваме култови хитове като Connected, Step it up, Elevate my mind, Ground level, On 33, Pressure и други. Като се има предвид донякъде спокойния подход на групата към издаването на албуми и ограниченото внимание на поп-културата, е хубаво е да се види, че тълпата не е само от фенове, които са били там и от ранните дни на Stereo Mc’s – има и доста по-млади лица, които се кефят.

Искаме да ви признаем, че бяха дяволски брилянтни! Бяхме абсолютно зашеметени, тъй като не бяхме предвидили качеството и емоцията в музиката им на живо. Роб лъха топлина и приятелство с изпълнението си. Води тълпата със себе си по време на музикалното си пътуване с абсолютна лекота. От първа писта виждаме безброй затворени очи, усмихнати лица и танцуващи тела.

Тази вечер беше абсолютен класически случай на „трябва да сте тук, на живо, за да го изживеете“. Не можете да определите качеството, просто пускайки някой клип в YouTube – трябва да сте били на техен концерт, тъй като е много добро, ама многоооо. Звукът беше ясен и нито една от песните не звучеше остаряло. Беше фънки и имаше много скачане от всички възрастови поколения.

Всичко беше толкова хубаво, че публиката не ги пускаше да си тръгнат просто ей така – искаше си и биса и наздравиците, и иху-аху-то, и всичко.

Накратко: връхлетя ни музикална буря от 80- те, която напълни душите ни с хубаво, захароса сърцата ни и ни пренесе в едно друго време.

Благодарим!

cover photo: StereMc’S Facebook Page