СИНЕЛИБРИ 2022: ВСИЧКИ БИЛЕТИ ВЕЧЕ В ПРОДАЖБА

СИНЕЛИБРИ 2022: ВСИЧКИ БИЛЕТИ ВЕЧЕ В ПРОДАЖБА

Билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри в столицата са вече в продажба. Днес тръгват в продажба и билетите за богатата селекция от филмови заглавия, включени в паралелното онлайн издание на фестивала в платформата Neterra.TV+.

Старт на фестивала на 8 октомври дава антиутопичната приказка φ1.618 на режисьора Теодор Ушев, адаптация по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров. Това е единственото българско заглавие в тазгодишната международна конкурсна програма за пълнометражен игрален филм. Освен състезателната програма Синелибри ще предложи и впечатляващ списък от заглавия, разпределени в няколко паралелни секции. Сред кино-литературните удоволствия се открояват заглавията „Супергерои“, „В очакване на Боджангълс“, „Обещания“, „Цветовете на пожара“ и „Сляпа върба, спяща жена“. Всяка от екранизираните книги е издадена у нас или предстои да излезе в навечерието на съответната филмова премиера. „Супергерои“ на Паоло Дженовезе е адаптация на собствения му роман – трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка. Творба, която ни кара да си зададем прост, но дълбок въпрос: необходимо ли е да притежаваш суперсили, за да създадеш семейство, което да устои на времето?

Елегантната историческа драма „Цветовете на пожара“ на Кловис Корнияк, адаптация по романа на Пиер Льометр, е своеобразно продължение на филмовия шедьовър „Ще се видим там горе“ – също екранизация по Льометр. В „Цветовете на пожара“ участва грандамата на френското кино Фани Ардан. И докато сме на френска вълна, няма как да не отбележим премиерата на романтичната мелодрама „В очакване на Боджангълс“ в компанията на самия Оливие Бурдо, автор на едноименния бестселър, удостоен с множество награди! Във филма сияе нашумялата белгийска актриса Виржини Ефира, партнира й Ромен Дюри. Освен че пристига в качеството си на член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм, Бурдо ще представи пред софийската публика книгата и филма по нея, както и новия си роман – „Флорида“, натоварен с огромни очаквания от читателите.

Друг член на журито – очарователната и невероятно талантлива Аманда Стерс, ще представи филма си „Обещания“, адаптация на собствения й роман, който току-що излезе на български език в превод на Красимир Петров. Зрителите ще могат да се насладят и на още една нейна кинотворба – прелестната комедия със сатирични ноти „Мадам“, в която участва цяло съзвездие от актьори – Тони Колет, Роси де Палма, Харви Кайтел и др. Няма да останат разочаровани и ревностните фенове на японския писател Харуки Мураками, чийто сборник с разкази „Сляпа върба, спяща жена“ вече има българско издание. Нещо повече, в рамките на Синелибри ще бъде показан едноименният френско-канадски анимационен филм, създаден по мотиви от книгата, който отнесе Нaградата на журито от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси.

Сред гвоздеите в програмата е номинираната за „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция филмова адаптация на пиесата „Синът“ на Флориан Зелер, която е част от трилогията, включваща и безапелационния филм „Бащата“ на същия драматург и режисьор. С мощен устрем след представянето си във Венеция, където беше номиниран за наградата „Хоризонти“, у нас пристига филмът „Синдикалистката“ на режисьора Жан-Пол Саломе с великолепната Изабел Юпер в главната роля. В основата на сюжета, който засяга важна социална и политическа проблематика, стои разследване в областта на ядрената енергетика. Почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не бива да пропускат биографичната драма „ДалиЛенд“ с Бен Кингсли в главната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто.

С номинация за „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция и веднага след специалното си представяне на кинофестивала в Торонто у нас пристигат „Децата на другите“, любопитна комедийна драма с режисьор и сценарист Ребека Злотовски, и филмът „Да живееш“ – римейк на японския шедьовър “Ikiru” (1952), чийто сценарий е дело на известния писател Казуо Ишигуро. „Да живееш“ на режисьора Оливър Херманус, с Бил Наи в главната роля, неслучайно беше номиниран за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан. Комплимент за почитателите на кинолегендата Жан-Жак Ано е най-новият му филм – „Нотр Дам гори“, който възпроизвежда чудовищния пожар в Париж от април 2019 година. Резултатът е върхово кинематографично постижение, отдаващо почит на една от най-великите катедрали на света.

И тази година Синелибри ще има дигитално издание в интервала 08-30 октомври, т.е. паралелно с прожекциите в кината. То ще се състои в утвърдилата се вече онлайн платформа Neterra.TV+, пространство, което дава легален достъп до съвременно българско и международно аудио-визуално съдържание. Над 35 филма от програмата на Синелибри ще са налични на neterra.tv/plus през октомври, в т.ч. трепетно очаквани заглавия като „Петер фон Кант“, „Колибрито“, „Осемте планини“, „Супергерои“, „В очакване на Боджангълс“, „Дневникът на подправките“, „Мълчаливото момиче“, „Ерна на война“, „Лимонов сладкиш с маково семе“ и много други. Предвидени са изключително атрактивни пакетни цени, от които могат да се възползват зрители в цялата страна! Всички филми са тук.

Предстои да бъдат обявени всички останали гости и събития, в т.ч. за най-малките зрители, журито в конкурсите за документално кино и късометражен филм, традиционните галавечери на културите и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Билети за фестивалните събития можете да закупите от тук.