СЕДНАЛО Е ДЖОРЕ ДОС С TRIO MANDILI В МАЙМУНАРНИКА

СЕДНАЛО Е ДЖОРЕ ДОС С TRIO MANDILI В МАЙМУНАРНИКА

2017 г., март. Караме ски и сноуборд в курорта Gudauri, Грузия. След поредното спускане спираме в барчето на пистата и Shazam-ваме поредната яка песен на грузински, която DJ-ят пуска. Оказва се, че това е ремикса на „Ai Dunia” на „REGGAEon”. Любопитството ми обаче продължава да ме човърка и започвам да се ровя в youtube. Попадам на изпълнението на „Ai Dunia”на Trio Mandili.

С изненада откривам, че Trio Mandili вече са имали концерти в България, които, за съжаление, съм пропуснала. Започвам трепетно да чакам кога моментът ще настъпи отново. Дотогава само продължавам да гледам видео клиповете им онлайн. Не съм виждала нищо подобно досега. Три момичета с малка китарка и селфи стик се разхождат из грузински села и снимат как пеят акапелно народни грузински песни на фона на кокошки и магарета. Видео клиповете са съвсем обикновени, но имат милиони гледания. Невероятно е колко силно присъствие имат трите момичета и колко омайващи са гласовете им. Не спирам, докато не изгледам всичките им изпълнения, някои, от които, не мога да спра да си пускам по няколко пъти.

 

2023 г., май. Всичките ми приятели във Facebook започват да споделят събитието, Trio Mandili ще имат концерт в Маймунарника на 12 юни. Моментът настъпи, запътвам се към Борисовата градина, за да ги чуя най-накрая на живо. Въпреки че вали, Маймунарникът е препълнен и никой не се отказал да попее малко на грузински. 

 

Песни от различни региони на Грузия за любов и какво ли още не развеселяват публиката. Грузински космати шапки се появат на главите на феновете.

Trio Mandili благодарят на публиката за аплодисментите, а публиката е очарована от хубавата музика. Учудващо за всички ни, вече ни се отдава грузинският език. „Вариварали“ или нещо подобно. Май никой не знае какво означава, но всички пеят с пълен глас песента „Kikile”. Един фен от публиката познава как се казва магарето от клиповете на триото и си спечелва диск с песните им. Не случайно магарето се казва Мадона…

Настава време и Trio Mandili да върнат жеста на публика и запяват на чист български „Седнало е Джоре Дос“. Танци, снимки, видеоклипчета. Вчера е минало, утре е бъдеще, само тук и сега всички са потънали в магията на Trio Mandili. Гласовете им ни пренасят в друго измерение, някъде в Грузинските планини и села. Понякога това, което му трябва на човек, не са силни басове, барабани или синтезатор, за да подчертаят музиката, а само три божествени гласа и няколко струни. Публиката крещи за още и още.  Има бис. Не беше „Ai Dunia”, но именно тя е изпълнила мисията си да ми покаже пътя към тяхната музика…