Scott Bradlee: If a song already sounds „vintage,“ I don’t change it

Scott Bradlee: If a song already sounds „vintage,“ I don’t change it

Scott Bradlee пуска трейлър от „Postmodern Jukebox„. Слушайте/четете внимателно…

anna: След като толкова обичаш да „превеждаш“ хитове на различни музикални езици, как би се почувствал, ако композираш песен и някой друг й направи свой аранжимент?

Scott Bradlee: Преводът на мелодии в други форми, според мен, е въпрос на майсторство. Дори, когато Моцарт композира своите вариации за пиано, той взаимства, изобщо „пренаписването“ на мелодии винаги е било основна част от развитието на музиката…

a: Случвало ли ти се е да се умориш да слушаш една и съща мелодия отново, и отново. Имало ли е песен, която отначало страшно ти е харесвала, а в последствие, след хилядното слушане, не можеш да я траеш?

SB: Винаги съм си мислил, че повторното слушане кара хората да харесват повече  дадена мелодия. Поп музиката се основава на познатия ритъм. И все пак, колкото повече се слуша едно парче, толкова повече то се изтърква. Тогава идваме на помощ ние и завихряме свежа версия като придаваме на песента и винтидж привкус.

a: A в това сте наистина добри! Можете ли да трансформирате песен, която не ви допада в готино парче стил Postmodern Jukebox?

SB: Досега не сме имали никакво ограничение откъм стил. Включвали сме и хип хоп, и кънтри, и електронно звучене… Въпреки това, ако някое парче си е „винтидж“, не се опитвам да го променям.

PostModern Jukebox2a: Ще бъдете за първи път в България… Познавате ли някои музиканти българи?

SB: Казвали са ми, че в България се провеждат жестоки джаз фестивали, така че се радвам, че ще можем да се развихрим и тук!

a: Трудно ли е да се работи в група от 30 артисти? Какво ви свързва освен муз

иката?

SB: В Postmodern Jukebox всеки има своя звезден миг и може да изпъкне, музикантите и вокалистите се подкрепят, за да постигнат оптимален резултат. Всички се вдъхновяваме при работа с нови, и нови талантливи хора, това ни доставя наслада… И имай предвид, че е трудно да събереш дори 15 души на турне с автобус, ако не се понасят! 🙂

a: То и с 5-ма не е лесно. 🙂 ОК, последно питане – с какво са били различни тийнейджърите, живяли 30-те години в Ню Джърси, от тези в наши дни?

SB: Сега тийнейджърите използват повече спрей за почерняване, отколкото преди 90 години! 🙂

Postmodern Jukebox идват у нас на върха на световната си слава за два концерта (в София на 31 май и в Пловдив на 1 юни в Античния театър).