Няколко музикални пружини в Рио де Жанейро

Няколко музикални пружини в Рио де Жанейро

Карлос Лейтао, главата на Drunken Octopus, дава насоки за музикални преживявания в родния му град Рио де Жанейро

Сигурни сме, че освен плажове, самба и техно брега в Рио се крият много причудливи места, където музикалните сили се смесват и обрисуват туптяща лава от причудливи звуци. Заровени в размисли и мечти за развоя на клубния живот в Рио набелязахме няколко обещаващи локации.

Casa Da Matriz

Напоследък и клубната сцена в Рио се съсредоточава в ъндърграунд „дупки“ като Casa Da Matriz в Botafogo и Fosfobox в Copacabana. Популярни и лъскави клубове като Boox и Baronneti в Ipanema не привличат редовна аудитория и са изместени от Club Praia и Club Miroir в Lagoa.

За да почерпим обаче впечатления от извора, попитахме бразилеца Карлос Лейтао, който от известно време пребивава в София и пришива пипалата на шарената банда Drunken Octopus, как е в Рио де Жанейро и върху какво трябва да се съсредоточим основно, ако по светли и топли стечения на обстоятелствата отидем там.

Карлос съветва:

Ако сте за едно денонощие в Рио де Жанейро през деня се опънете на Ipanema Beach някъде около 9-ти пост. После пийнете няколко бири в компанията на вкусен тапас в живописния квартал Leblon (препоръчвам ви bar Bracarense), а когато слънцето залезе се ориентирайте към квартал Lapa, където можете да откриете по нещо от всеки музикален стил зад всеки ъгъл. Сред нашумелите местни клубове не мога да препоръчам Miroir club, просто защото не е по вкуса ми. Обичам по-уютни и закътани местенца.

Ако искате да чуете на живо млада и обещаваща банда, посетете Casa da Matriz и се възползвайте от факта, че обикновено входът за жените е безплатен до полунощ. Най-подходящата локация за грандиозен концерт е Citibank Hall. Мястото е с капацитет от близо 9000 места, като пространството може да се пригоди и за по-малобройни събития. И хей, на 8-ми декември там ще се състои Brasil Summer Break Festival със SOJA, Dave Mathews Band и Incubus. Самият аз не съм ходил на концерт в Рио от 2002 г., когато слушах The Sisters of Mercy.

Иначе за по-малки събития подходящо място е Circo Voador. Намира се на площада на Arcos Da Lapa в Sao Sebastiao и е мястото, Circo Voadorкъдето всеки танцува причудливо под сянката на кралски палми. Друго симпатично място с интересен интериор, което мога да препоръчам е Club 00. Kогато съм в Рио, пък и сега от разстояние онлайн обичам да слушам радио Oi FM.

И в София, и в Рио де Жанейро по-скоро клубовете намират хората, а не обратното. Така, че бъдете смели, експериментирайте и посещавайте непознати места, за да останете приятно изненадани.

Кой е Карлос Лейтао и защо Drunken Octopus не изнасят концерти, а правят партита, можеш да разбереш на 7 декември, ако дойдеш в бар Контрабар.

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=6GF2-r9t_Ew]