Rebel, Rebel!

Rebel, Rebel!

Последният слънчев лъч се оттегля зад дърветата в Борисовата градина, за да отстъпи място на прожекторите от сцената на Маймунарника…

И този уикенд не е нужно да излизам извън София, защото фестивалът “Rebel Rebel” идва в града с програма от 2 вечери и цели осем български групи накуп.

Ден 1:

Връхлитаме в Маймунарника и две камери самотно стърчат пред сцената, гладни за кадри. Чудя се публиката ли се срамува от Jin Monic или я е страх от камерите, защото за момента феновете предпочитат да сръбват любимото си питие на масата вместо да куфеят пред сцената. “Язък,” споделя вокалистът и отстъпва сцената на No More Many More

Момчетата от No More Many more си говорят буквално и преносно на един и същи език с публиката. Затова скоро всички се престрашават и изкачат пред сцената. Вокалистите на групата Методи Кръстев и Радослав Гергов – Радула правят крачка напред и стесняват още повече дистанцията с феновете. Бомба на стената, По един или друг начин, Искам ли да знам… всичките парчета са на български и мога да ги запея с пълно гърло. Замислям се, защото все по-малко български групи пеят на български.

Me And My Devil изправят целия Маймунарник на крака. Желанието на всички да са “front of stage” ескалира. Дори фотографите на издържат и се опитват да се намърдат най-отпред, но феновете удържат фронта и не успяват да бъдат избутани.

Ден 2:

Взимам си питие и се разтъпквам в Маймунарника. На всяка крачка виждам познати лица от сцената, от телевизионния екран или от радио Z-Rock. Всички (фенове и знаменитости) се забавляват заедно и очакват Stop the Schizo, които излизат на сцената със стил и еднакви ризи: бели и черни с щампи на пера или листа, не знам точно, но всеки може да си развихри въображението какво точно вижда, докато куфее на парчета, като Dance for Tomorrow и Dragoman.

И докато съзнанието ми се замъглява от хубава музика, на сцената дебютно изскачат ALI. Вокалистът на групата Али Абдала има идеи за много авторски парчета, които иска да изпее на публиката. За по-добър дебют малко групи могат да си мечтаят. Изпълнението беше толкова добро, че докато се усетя беше минал цял час, а все едно беше просто един миг. 

Последният прожектор на сцената изгасна и остави музиката в остатъка от вечерта в ръцете на DJ-я: Краси Москов.

И за закриване на фестивала, като химн, прозвучава песента Rebel Rebel на David Bowie.