Ready, Steady – Dirty Dike и Компания на живо във Fabrica 126

Dirty Dike

Ready, Steady – Dirty Dike и Компания на живо във Fabrica 126

Здравейте прЕатели, Аз съм, да. Момчето с хипхоп-а. Пиша за рап, да! Искате статия ли? За кой… ? Окей! Ето я:

Вървяхме си ние в тази пропита с влага ноемврийска съботна вечеринка безгрижно по Графа с бира и дюнер под ръка… и си говорехме за театър. Бяхме твърдо решили да заложим на културата пред спорта, затова и съвсем културно си се отправихме към лайв-а на Dirty Dike (и Edward Scissortongue, плюс DJ Sammy B-Side) във Fabrica 126. (После чухме, че имало и безплатни театри същата вечер, ама зае*и… – б.а.)

FARSДокато изпивахме пиенето си и изпушвахме пушенето си, чухме че Кубрат е паднал. Жалко, но ние бЕхме дошли на рап, така че… Часът стана към сто, та затова и решихме да влезем. На сцената – нашите дългогодишни прЕатели Fars пръскат с добрия си, макар и позагубил се напоследък игрив фънки саунд. Финтове, чупки, мурафети. Че Бате ви Фичо и Нешев са народни герои по-големи от другият, паднал такъв тази вечер, бе известно всекиму. Поноесохме се без зор по вълната на тази БГ фънки олдскуул магия до там, че чак не помним к’во точно чухме, но със сигурност чухме some high flying minds. Любов и уважение за Негъра и Нешев, с поне единият, от които неизбежно щяхме да се срещнем и по-късно тази вечер.

В неопределен следващ момент – болен бийт и едно високо брадато момче на сцената. Edward Scissoertonge и DJ Sammy B-Side (официалният ди джей за ивента). Разля се един по-елитарен и трудно смилаем звук, както се вика – не за всеки. Ние, бидейки високи естети, се изкефихме силно (разпулсирахме, разтуптяхме, заляхме, обляхме се от вълни и прочие безсмислени подробности), но някои не бяха много в час. Е, к’во значение има, нали са звезди, не са от тук, кОпон да има! Както и да е…

Ако ритмиката и mood-ът на парчета като това ви допадат, значи и вие щяхте да се изкефите, ако бяхте там. Имаше и други запомнящи се, като по-триппи и „болно“ звучащото The Calculator и т.н. Както и да е, да не се превръщаме в твърде елитарни писачи, а и без това пичките и кОпонджиите бяха дошли заради Dike… Говорейки за последния – чуваме как инструменталът на ей това парче се понася в атмосферата, а отнякъде (не и от сцената) някой изцепва осезаемо по-надъхано, с нахален и арогантен кеймбриджски акцент. Какво точно не чухме… Резултатът беше ясен. Dirty Dike изскача от тълпата и разцепва обезумялото фенство, докато само нашият мил рап преател Ивчо Ганев не зацепва к’во се случва. Както и да е, еуфорията бе на ръба да прелее към ексцесии, а началото на Dike бе повече от ударно.

Dirty DikeТози път ракия нямаше (както ни черпиха Doppelgangaz), но и да имаше – за кой по напред. Гъмжило и блъсканица, не мина и без пого (ама разбира се) и въобще лайва си беше на нивото на хард кор ъндърграунд бг хипхоп фестовете от едно време с участие на Гайдата и подобни. Разбирате ме, нали, true headz маняци? А за новите в жанра – е, това е то хипхоп – хем як, хем не (х)американски, хем от острова, хем не точно грайм, примерно. Надявам се да се разбираме и говорим на един език… Дано! Естествено чухме хитовото Pork Pie, Hi I’m James (както е истинското име на Dike – James Walton – б.а.), How Many Dikes, 10-те божи заповеди, според Дайк (Ten Dike Commandments) и какво ли още не, което не помним.

Помним само, че беше супер. Меко казано… Ще акцентираме върху прекрасния завършек на вечерта в бар Jazzmataz, където беше официалното афтър парти. Естествено имаше и афтър-сет от DJ Sammy B-Side, както и афтър-лайв на Dike и Edward. И фрийстайли се изляха, както бе станало и предишната вечер (за пропусналите – и тримата прекараха цялата петък вечер в същия бар, сцепвайки ни от фрийстайли – б.а.). И изобщо… цялото събитие – Urbancult Hip-Hop Editionпровело се между четвъртък и събота ни остави един толкова приятен послевкус.

А най-хубавото е, че самото събитие продължава, макар и вече не толкова хипхоп. Слисани в безкрая, без малко да забравим да ви се изфукаме, че успяхме да вземем едно доста спонтанно интервю от Dirty Dike и DJ Sammy B-Side на стъпалата към трамвайните линии (където ходят да пикаят пиАниците и… аз понякога – б.а.). Слушайте го ТУК! Оставаме истински до края! Четете DJambore.com и няма да имате грижи.

Cheers!

[media link=https://www.youtube.com/watch?v=_wf9UxvHQe0]