Punk Rock Holiday 1.9. постфестивална депресия.

Punk Rock Holiday 1.9. постфестивална депресия.

Близо 200 групи са се кандидатирали да свирят на Beach Stаgе-a на Punk Rock Holiday 2020. За разлика от главната сцена, където присъствието на групите е основно американско, на Beach Stаgе-a може да чуеш Punk Rock от цял свят: Испания, Бразилия, Норвегия, Словения и т.н. Надяваме се следващата година да има и българско присъствие от “Fly the Flag”, които пуснаха тяхното CV в кашона и се кандидатираха за PRH2.0.

А сега и предисторията – Punk Rock Holiday 1.9

Ден: вторник – 6 август

Австралийците The Bennies са дошли отдалече, чак отвъд океана, за да зарадват публиката с парчета, като “Party Machine” и “Get High Like An Angel”. Вокалистът, известен с шарените си ластични клинове, излиза на сцената в червен клин и подгрява публиката с австралийски ска пънк. Евреите от Useless ID доказват също, че могат да свирят пънк и предават щафетата на Good Riddance. Така всички са подготвени максимално добре, за да избухнат с малко folk punk и Франк Търнър.

Франк Търнър е изнасял концерти къде ли не и му е омръзнало да обяснява как се прави кръгче (mosh pit). На публиката на Punk Rock Holiday не й трябват обяснения и веднага се подрежда в кръг, но вместо да избухне пого, Франк Търнър скача в кръгчето и се започват лежерни танци. Обаче валсовата му стъпка не продължава дълго. Вокалистът просто иска да сподели с всички “I want to dance” и го прави с песента си “Four Simple Words”. Франк Търнър изскача от кръгчето и се връща на stage diving върху ръцете на публиката пред сцената.

И тъй като на Punk Rock Holiday, stage diving-ът е безопасен за всички, Франк Търнър призовава на следващата песен дамите от публиката да излязат на сцената и да поплуват върху ръцете на тълпата. Естествено, песента не е достатъчно дълга, за да скочат всички желаещи и stage diving-ът прелива и в следващата песен и група Descendents. Тълпата се сгъстява и се готви да избухне, а дори дъждът не може да изгаси фитила. Descendents излизат на сцената и всички избухват, нищо че дъждът се лее из ведро.

Ден: сряда – 7 август 

Доплуваме до Call Me Malcolm, които забиват на Beach Stage-a. Имат и тромпет, което е гаранция за добро ска изпълнение. Ска групите на фестивала се броят на пръсти, но това е нормално, защото е пънк Рок ваканция. Аз пък се вкарвам в разсъждения и стигам до извода, че ска музиката всъщност е пънк с тромпети. Въображението ми става на черно-бели квадратчета и ми се приисква спешно да си сложа ска рокля. Няма проблем да си ходя облечена, както си искам, защо съм на PRH 1.9. Тук има мъже в рокли, жени в панталони и фенове в костюми на плюшени герои.

Ска пънк от Buster Shuffle дава началото на вечерта на Main Stage-a с кавър на “Bohemian Rhapsody” и “Out of Space”. Вокалистът е виртуозен пианист и умело борави с клавишите на пианото. Ако бях изпуснала този ден, нямаше да си го простя. Не успяха да простят на публиката, нито Pennywisе, нито Less Than Jake. От “Pennywise” го очаквах, но за “Less Than Jake”, дори не подозирах. Един ден слушаш любимата си група в YouTube, на другия ден ги гледаш на живо и ги снимаш, за да споделиш изпълнението им. Да снимаш и пишеш за DJambore.com просто е Велико! Парчетата на “Less Than Jake” Look What Happened, The Science of Selling Yourself Short и History of a Boring Town, държаха публика на крака до късно през нощта.

Less Than Jake

Ден:  четвъртък – 8 август

Прогнозата е за дъжд. Всички приготвят дъждобраните в очакване на NOFX.

Ние пък правим една мантра за слънце, напомпване розовото ни фламинго и въпреки сгъстяващите се сиви облаци се отправяме към река Soca. Пускаме фламингото във водата и отплаваме. Положението обаче не изглежда розово, нито небето. Изпускаме надуваемата поничка и течението я отнася. Дали това не е знак да се откажем от плаването към Beach Stage-a?

Решаваме, че можем и без поничка и продължаваме. В този момент небето се разпори и дъждът се изля като из ведро. Налага се принудително да акостираме на най-близкия плаж и да ползваме фламингото за чадър. Скоро дъждът спира и отново плаваме. Над реката се разстила лека мъгла, а ние се носим по течението и ни унася лека дрямка. Така за малко да пропуснем Beach Stage-a и да се озовем в съседното село.

Започвамe вечерта пред акустичната сцена с For AM I, които загряват на акустичната сцена. Следва английски пънк на главната с Booze and Glory, които раздвижват публиката с „Blood From A Stone“ и „Only Fools Get Caught“. Ignite показват, че не свирят просто hard code. Забиват с cover на U2 – Sunday Bloody Sunday и призовават Доналд Тръмп да не бомбардира хората в Иран.

Въпреки приготвените дъждобрани, бурята от следобеда не се повтори и изпълнението на NOFX се осъществи на сухо. Може би все пак някой се е подмокрил, като е видял вокалиста им облечен в женска рокля и синя коса, но аз си останах суха. Чудя се защо NOFX не пяха последната вечер на фестивала, тъй като те бяха най-известните и най-дългоочакваните изпълнители на Punk Rock Holiday 2019. Но може би си има причина, за която не знаем.

Ден:  петък – 9 август

Teenage Bottlerocket започват представлението си със солово изпълнение на барабани от сина на вокалиста. Темпераментното хлапе дебютира и завладява сърцата на публиката. Баща му също го поздравява за доброто изпълнение и като награда го пуска на ‘stage diving’. Естествено няма нужда да предупреждава публиката да не го изпуснат и да го върнат после на сцената.

Детето беше основно действащо лице в шоуто и скоро се преоблече в костюм на малко мече, за да може мечо да даде пънк рок прегръдка на всеки. 

Аз пък давам прегръдка на организатори на PRH 1.9 и се замечтавам за PRH 2.0. Остава само да преживея 11 месеца пост фестивална депресия.

Прочети за Punk Rock Holiday 1.8 тук.